Maakt een combimagnetron op de ovenstand ook gebruik van microgolven?

Wij eten meerdere keren per week iets uit onze oven (combimagnetron dus) en ben benieuwd of dit hierdoor wellicht schadelijk is.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het hangt af van welke stand je gebruikt en hoe dat gedefinieerd is. Als het puur de ovenstand is, kan alleen de oven gebruikt worden, maar (ik dacht dat het Sharp was) heeft ook een ovenstand waarbij ook de magnetron op laag vermogen gebruikt wordt. Maar een item om rekening mee te houden. Je bent bang dat het schadelijk is. Een magnetron zendt inderdaad straling uit. Deze straling zorgt ervoor dat de OH verbinding in water (waar er dus twee van zijn) harder gaat trillen. Oftewel, een magnetron verwarmt specifiek water (voor de kenners, bijna specifiek dus, alle waar een OH-groep in zit, wordt verhit, dus ook bijv. alcohol e.d.). Daardoor wordt je eten warm (of wat je er ook inzet). De straling in je magnetron blijft ook in de magnetron. Daarvoor is die ontworpen. Straling dat in je eten komt verwarmt alleen het water daarin. Het is niet dat er radioactief materiaal door ontstaat. Je eten wordt warm, niet groen stralend. In principe kan je een magnetron dagelijks gebruiken voor opwarmen van eten / koken zonder dat dit schadelijke gevolgen zal hebben voor je gezondheid.

Neen, het woord combi betekent hier alleen dat het een combinatie is van 3 verschillende apparaten; oven, grill en magnetron.

Ja dat kan, alleen als je een voorgeprogrammeerd programma gebruikt. maar als je de oven echt alleen instel op hete lucht kan het bij sommige merken wel zo zijn dat de gril tijdens het voorverwarmen aan is. maar de magnetron zelf zal dan niet aan gaan.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100