Kippen in je tuin, wie wil ze niet? hoeveel moet je er minstens nemen?

Ik lees hier op GoeieVraag over 2 kippen die mensen hebben, thuis. Om mij heen hoor ik dat men minstens 3.kippen, maar ook meer in de tuin heeft rondlopen.
Hoeveel kippen moet je nemen om een evenwichtig groepje te creëren? en dan niet afhankelijk van de grootte van je tuin, nee al had je 10 hectare hoeveel kippen moet je minstens hebben voor een goed evenwichtig groepje? Dat is mijn vraag.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Volgens mij hangt dat veel af van de kippen zelf. Ik zou zeggen minstens 3 voor een stabiel groepje, 5 zou beter zijn. Ik heb steeds 3 kippen gehad die in een (groot) hok zaten maar bij mooi weer in de tuin mochten. Toen mijn laatste trio gestorven is (van ouderdom weliswaar) heb ik er weer 3 aangeschaft, als kuiken. De verkoper en ik waren ervan overtuigd dat het 3 hennen waren. Er bleek echter toch een haan bij te zijn en aangezien ik in de bebouwde kom woon is een haan houden daar verboden. Voor hem hebben we een goede thuis gezocht en mijn 2 overgebleven hennen doen het heel goed en zijn prima tevreden met z'n tweetjes

het mooiste is een groep van 3 tot 10 kippen en een haan erbij. Als je 1 a 2 kippen met een haan hebt, hebben ze de haan wel erg vaak op de rug, met meerdere verdeelt de haan zn aandacht, en meer dan 10 per haan is teveel voor de haan.

De wilde voorouder van onze kippen, het bankivahoen, leeft van nature in kleine groepjes bestaande uit een haan, enkele hennen en hun kuikens. Een hen legt ongeveer 10 eieren maar zal daarvan lang geen 10 jongen grootbrengen. Als we uitgaan van 5 hennen die elk gemiddeld 5 jongen grootbrengen bestaat een groepje kippen van nature uit ongeveer 30 vogels. Jaap Loohuis schreef in 1983 dat je niet meer dan 50 kippen bij elkaar moet houden omdat ze elkaar dan niet meer herkennen. 20 a 30 kippen en een haan is dus de meest evenwichtige samenstelling van een groepje kippen.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Bankivahoen
http://www.taman-indonesia.nl/Dierenpark/D...
Jaap Loohuis. De wilde opa van uw...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100