Is het voor een hond een straf om in zijn mand te moeten?

Weet jij het antwoord?

/2500

Hoi, Als ik genoeg heb van de hond, omdat het weer streken uithaalt, stuur ik haar inderdaad naar de mand. Kan der wel op de trap zetten, maar daar blijft ze nooit lang op zitten ;) Waar je de hond naar toe stuurt maakt niet zoveel uit, belangrijk is dat je het consequent doet, en steeds naar dezelfde plek.

Een hond kun je geen "straf" geven zoals een kind. Een soort van time out of dergelijke zal hij niet linken met het gebeurde. Je kunt hem alleen een correctie geven, op het moment dat het gebeurd. Dat kan door middel van een commando wat je zelf al gebruikt, op de hond aflopen en door lichaamstaal duidelijk maken dat dat gedrag niet gewenst is, of als het echt nodig is (alleen bij hoge opwinding als hij niet meer reageert op stem of houding) een aanraking om hem "eruit te halen". Dus geen tik of klap!, maar een weloverwogen aanraking met je hand als een klauw in de nek of zij van de hond. Stopt de hond met het foute gedrag, loop dan rustig en ontspannen weg. Een mand moet een fijne veilige plek zijn. Je kunt wel na een correctie als de hond rustig is en om te voorkomen dat hij in herhaling valt of als afleiding zeggen dat hij in de mand moet.

Dat ligt eraan wat jij gelinkt hebt aan het naar de mand sturen. Stel dat jij je hond altijd naar de mand stuurt als hij bijvoorbeeld binnen heeft geplast, de vuilnisbak omver gegooid heeft of van jouw bord gegeten heeft, dan zal jij de hond hoogstwaarschijnlijk (en ook nog met een nare toon in je stem) naar de mand sturen. Wat een dier dan doet is de mand linken aan iets negatiefs. Dit omdat hij altijd naar de mand moet na iets vervelends. Stel dat jij je hond gewoon op normaal moment zonder voorafgaande gebeurtenis naar zijn mand stuurt op een vriendelijke toon en hem vervolgens beloont als hij in de mand is, dan gaat hij de mand linken aan iets positiefs ; namelijk een beloning. Je kan een mand dus zelf positief en negatief maken. Als jij de mand tot nu toe alleen in nare situaties gebruikt hebt en je ziet bijvoorbeeld dat jouw hond angstig naar de mand toegaat indien je hem dat vraagt, kun je dit positief maken door hem te belonen. Belonen hoeft echt niet met snoepjes en koekjes. Een opgewekte stem, een aai over zijn bol of hem direct weer uit de mand vragen worden allemaal gezien als 'positive reinforcement'. Toegevoegd na 40 seconden: *oeps, perongeluk twee keer zeggen dat je hem naar de mand stuurt in het eerste deel, sorry.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100