Hebben katten geen last van salmonella?

Als ik kipfilet sta te snijden weet mijn kat ZEER indringend duidelijk te maken dat hij ook wel een stukje lust.

Als hij dat krijgt werkt hij het zonder problemen en met veel smaak naar binnen.

Hoe zit dat met de salmonella?
Zijn dieren daar minder gevoelig voor?

Of mag ik mijn kat geen rauwe kip geven?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De kans dat een kat salmonella krijgt door rauwe voeding is niet groot, daarbij kan een kat ook salmonella krijgen door bijvoorbeeld de ontlasting van andere katten. Een gezonde kat is bestand tegen salmonella omdat hij een sterk maagzuur heeft en een goede weerstand. Het enige wat ik niet zou voeren is rauw varkensvlees in verband met het virus Aujeszy. Hoewel Nederland Aujeszky vrij is verklaard (varkens worden nu niet meer geënt), is er zat ander vlees wat je wel risicoloos kunt voeren. Er zijn wel mensen die het geven, maar ik speel liever op zeker. Mocht een stuk vlees wel besmet zijn en je kat krijgt dit binnen, dan gaat hij/zij onheroeplijk dood, er is namelijk geen behandeling tegen.

Bronnen:
http://www.voernatuurlijk.nl/forum/viewtop...

Salmonella bij katten KAN voorkomen, maar dan vaker via een kruisbesmetting zoals ook wij als mensen hier op bedacht moeten zijn in de keuken ;) Over over bacteriën en rauw vlees bij katten? Zoals eerder aangehaald zijn lang niet alle bacteriën in rauw vlees schadelijk, sommigen dragen zelfs bij tot de ontwikkeling van een goede darmflora. Desondanks, heeft rauw vlees de stempel “gevaarlijk” gekregen, en bij veel mensen gaat onmiddellijk een lampje branden m.b.t. Salmonella als het over rauwe kip gaat. Maar de pH in de maag van de kat, ligt zodanig laag (d.w.z. dat het er erg zuur is), dat de overgrote meerderheid van de Salmonella-bacteriën meteen al gedood wordt (Salmonella is een zuurgevoelige bacteriesoort). De enkele Salmonella’s die er tóch in slagen om de zure maag te overleven, krijgen de kans niet om aan te slaan bij een gezond dier, en dit om verschillende redenen. Een gezonde kat beschikt namelijk over een gezonde darmflora, dit zijn onschadelijke bacteriën die steeds aanwezig zijn in de dikke darm van de kat, en tal van belangrijke functies vervullen. Zolang je een gezonde kat hebt en dus met ook goede weerstand zou ik hem rustig af en toe eens verwennen met stukjes verse vis (zalmkop vinden sommigen lekker) of kipfilet! Bron o.a United Cats en eigen ervaringen

Een kat krijgt net zoveel salmonella binnen als een mens bij het eten van rauw vlees, last krijgen ze er minder van vanwege de weerstand die de dieren op hebben gebouwd en wij niet meer hebben vanwege de steriele productie van voedingswaren.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100