Hoe kan ik mijn computer goed beveiligen tegen blikseminslag?

Onlangs was mijn computer kapot en is er een monteur bij geweest die de computer weer heeft gemaakt.
Het koste me 15 euro en toen was het verholpen en volgens de monteur is er waarschijnlijk inslag van onweer ergens in de buurt geweest wat de storing heeft veroorzaakt.
Ik heb geen verstand van computers en heb niet gevraagd wat er nu werkelijk aan de hand was.
Maar ik vraag me nu wel af: hoe kan ik mijn computer goed beveiligen tegen blikseminslag?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Take your pick. http://www.popelectronics.nl/stekkerdozen-en-verlengsnoeren-c-11.html Ik heb zelf die 7 voudige zwarte SPBO6B heel tevreden.

Met een speciaal stopcontact met beveiliging tegen bliksem inslag, stroompieken. Toegevoegd na 3 minuten: Kun je los kopen en er zitten meerdere plaatsen op voor meerdere stekkers. Er zit een kabel aan en dit steek je in je stopcontact, is dus een soort verlengsnoer en er zit een wipschakelaar op. Toegevoegd na 6 minuten: Dit wordt een overspanningsbeveiliging genoemd.

Een overspanningsbeveiliging werkt heel goed tegen schade bij blikseminslag. Wat ik zelf doe bij de apparaten die niet zijn voorzien van zo'n apparaatje is de stekkers er uit halen bij onweer. Als ik het huis uit ga haal ik sowieso altijd al de stekkers van de verschillende apparaten er uit, die tijdens mijn afwezigheid niet gebruikt hoeven worden. Eigenlijk zijn alleen de koelkast en de cvketel permanent in het contact, de rest is van de stroom af als ik er niet ben. Scheelt ook een boel energiekosten, omdat veel apparaten toch wat stroom nemen, ook al zijn ze passief aan het draaien. Denk bijv aan een modem of een magnetron ( display geeft altijd wat aan). Heeft geen zin, om die een beetje te laten lummelen als je er toch niet bent.

Als jouw computer voor € 15,- is gerepareerd, dan kan de schade bijna niet zijn veroorzaakt door blikseminslag. Voor € 15,- kun je net een zekering vervangen. Als er werkelijk bliseminslag was geweest, was je moederbord (en nog meer) kapot geweest. Dat kun je niet vervangen voor € 15,-. Schade door blikseminslag komt nauwelijks voor en je hoeft je daar niet tegen te beschermen, behalve als je op een kale heuvel in de provincie woont. Koop liever een externe harde schijf om een goede backup te maken dan bescherming tegen blikseminslag.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100