Welke methode om harde schijf permanent te wissen?

Ik wil mijn extern harde schijf verkopen. Ik wil zeker weten dat mijn bestanden permanent zijn verwijderd. Ik ga het extern harde schijf met File Shredder wissen. Nu heb ik 5 keuzes met betrekking tot de manier van het wissen. (zie afbeelding)

Nou weet ik dat de laatste optie (35x passes) het veiligste is, maar dat duurt verschrikkelijk lang.

Welk optie van die 5 is het veiligste en kort durende?

Toegevoegd na 3 minuten:
Ik ga de schijf eerst formateren met Schijfbeheer voor ik het grondig laat wissen

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De meeste eenvoudige optie is goed genoeg. Dat is "simple one pass". Hierbij wordt elke sector van de harde schijf één keer overschreven met een bepaald bitpatroon. Ik weet niet wat File Shredder gebruikt (allemaal nullen, allemaal enen, of afwisselen een nul en een één), maar dat maakt niet uit: alles wordt overschreven, dus daarna is er op een normale manier niets meer terug te halen. Er zijn verhalen dat je na zo'n "simple one pass" toch gegevens zou kunnen terughalen. Even afgezien of die verhalen kloppen, het idee is dat als je een binaire 0 schrijft, je toch nog kan zien of er voorheen een 0 of een 1 stond. Als er namelijk een 0,0 blijkt te staan dan stond er al een 0 voordat de nieuwe 0 werd geschreven, en als er een 0,01 blijkt te staan dan stond er kennelijk een 1 voordat de nieuwe 0 werd geschreven. Hetzelfde als er een 1 overheen is geschreven: als er nu een 1,0 staat, stond er al een 1 voordat de nieuwe 1 werd geschreven. En als er nu een 0,99 staat, stond er een 0 voordat de nieuwe 1 werd geschreven. Maar: ALS dit al mogelijk is, dan kan die methode alleen worden gebruikt door iemand die de harde schijf openschroeft, en vervolgens speciale apparatuur installeert die in staat is om niet de "gewone" nullen en enen te lezen, maar te kijken wat er *werkelijk* staat, dus die ook in staat is verschil te maken tussen een 0,00 en een 0,01 (wat voor een gewone computer beide een 0 wordt, maar waartussen je met die specialistische apparatuur het verschil kunt zien). Zeg nu zelf: zou de koper van jouw harde schijf echt zulke specialistische apparatuur hebben die nodig is om deze methode toe te passen? Ik denk van niet... Vandaar dus dat ik zeg: voor "gewone mensen" is de simple one pass goed genoeg. Alleen als jij je wilt beschermen tegen een geavanceerde inlichtingendienst moet je extra maatregelen nemen. Maar in dat geval kun je beter je schijf überhaupt niet verkopen, maar gewoon eerst een paar fikse gaten dwars door je schijf boren, vervolgens je uitleven met een fikse hamer, de restanten overgieten met een bijtend zuur, en tenslotte de resterende smurrie in een zeer heet vuur leggen.   Toegevoegd na 1 minuut:   Wat je ook zou kunnen doen: de meest uitgebreide optie aanzetten, het programma een nachtje laten lopen, en zodra je geduld op is gewoon stoppen. Dan haal je misschien die 35 passes niet, maar je hebt er in ieder geval meer dan één.  

Een heel snelle en veilige optie is om de bestaande partitie (volume) op te splitsen in twee nieuwe. Hoe je dat uitvoert in Windows 7, staat hier beschreven: http://windows.microsoft.com/nl-be/windows/create-format-hard-disk-partition#create-format-hard-disk-partition=windows-7 Je maakt de ene partitie 99% van de schijf, en de andere 1%. Je formateert alleen de grootste partitie. Het gevolg is dat de gehele harddisk weer netjes schoon. De tabel met de gegevens is namelijk overschreven. Zelfs indien de nieuwe eigenaar de schijf weer terugzet naar één partitie van 100% is het voor normale gebruikers onmogelijk om de oude inhoud te achterhalen. Het gehele proces kost maar enkele minuten. Let er wel even op dat je niet je eigen C-schijf opruimt...

Bronnen:
http://windows.microsoft.com/nl-be/windows...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100