Weet iemand wat precies het verschil is tussen WAN en LAN ?

Ik weet wel dat WAN van je netwerk naar ethernet is en dat LAN binnen je netwerk is maar dat is volgens mij niet het enige.

Dit vraag ik omdat ik een router wil kopen en daar staat vaak een snelheid bij bijv. 300 Mbit

Is dit de WAN of de LAN snelheid ?

Wie kan met dit verder uitleggen en helpen ¿¿¿

Extra: WAN voor de mensen die het niet begrijpen is volgens mij nog altijd geen wireless maar wide.

Sorry C4th ;)

Graag alsnog help !!!

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dit is heel simpel uit te leggen; LAN - Local area network WAN - Wide area network Zodra je buiten je lokale omgeving gaat (dus van binnen naar buiten) praat je over een WAN (wide). Blijf je binnen je eigen netwerk dan is het een LAN (local). Dus als je gaat internetten komen de pagina's dus van een WAN. Kopieer je een bestand naar een andere pc in je huis dan gaat via het LAN. Wat betreft de snelheid: "Vroeger" had je lokaal 10Mb. Tegenwoordig heb je lokaal 100Mb of 1Gb, 2Gb en 10Gb. Als je nog sneller wilt kun je ook glasverbindingen nemen met ongeveer 40Gbps (LAN). Naar buiten toe (dus je WAN) heb je een ADSL aansluiting van 20Mb. Dus je router van 300Mbit is eigenlijk 30Mb en is dus voldoende voor je aansluiting.

Wan is wide area network Lan is local area network Alle providers dat zijn wans, en thuis en in bedrijven dat zijn lans... Snelheid heeft er niets mee te maken... De snelheid is bepaald door de manier van communiceren, het protocol van de apparaten onderling... Toegevoegd op 05-05-2009 22:34:06 voldoende/afdoende wat je wilde weten? Toegevoegd op 05-05-2009 22:42:42 lan heeft 3 protocollen een van 10, een van 100 en een van 1000 Mbit... Mbit is ongeveer 100 kilobyte per seconde burstspeed... wlan zijn er een hele hoop...

WAN staat voor 'wide area network' en LAN staat voor 'local area network'. Een WAN netwerk is meestal een netwerk dat bedrijven met nevenvestingen met elkaar verbindt. Meestal gebeurd dat over het internet, maar het kan ook een universiteitscampus zijn of een ziekenhuiscomplex. Vaak gebeurd dat met een VPN tunnel, zodat het verkeer veilig is. Een LAN netwerk komt meestal niet buiten een gebouw of kantoor. Je kunt een LAN netwerk thuis hebben, maar een kantoor kan ook een LAN netwerk hebben. Maar meestal heet dat in een kantoor een 'Intranet'. Je hebt ook WLAN, dat is het zelfde als een LAN netwerk, maar dan draadloos... Hoop je hiermee geholpen te hebben.

Het zijn beide netwerken; het verschil zit 'm voornamelijk in het doel waarvoor ze gebruikt worden. - Een LAN is voor lokaal eindgebruik, voor het lokaal verbinden van apparatuur. - Een WAN verbindt LAN's over grotere afstanden (wide area) Verder hebben LAN's vaak een hogere capaciteit (bandbreedte) waardoor ze zwaarder verkeer aan kunnen voor bijvoorbeeld grafische toepassingen tussen twee computers op hetzelfde LAN. WAN capaciteit wordt tegenwoordig meestal ingekocht bij providers en hoe meer bandbreedte hoe meer je betaalt. Er zijn daarom ook compressie producten te koop die alles inpakken voordat het het WAN opgaat en weer uitpakken als het aan de andere kant op het LAN komt. Dat is goedkoper en sneller. De 300Mb staat voor de snelheid van je lokale netwerk, dus in huis. De snelheid van het "WAN" is het Internet abonnement wat je afsluit. Dit is de beperkende factor. Je router zal dit echt niet zijn. By-the-wat: let op: MB(yte) is niet hetzelfde als Mb(it). Scheelt een factor 8. Toegevoegd op 06-05-2009 09:52:49 Tegenwoordig zie je vaak zogenaamde Virtuele LAN's (VLANs). Deze logische netwerken maken gebruik van een gemeenschappelijk physiek netwerk. Dit is goedkoper en maakt beveiliging per logisch netwerk mogelijk. Bedrijven kunnen ook een "virtueel" WAN afnemen van netwerk providers, zodat een wereldwijd bedrijfsnetwerk ontstaat (VPN techniek). Het Internet is feitelijk een openbaar WAN.

Nog even toevoegen over de snelheid van WAN's. Die worden uitgedrukt in OC's. Zie dit artikel: http://en.wikipedia.org/wiki/Optical_Carrier , mijn Internet provider heeft bijvoorbeeld een OC-48 netwerk.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100