Waar is een Controler in een PC eigenlijk voor?

Toegevoegd na 22 minuten:
En hoeveel zouden er normaal zijn?

Weet jij het antwoord?

/2500

Meestal wordt daarmee de elektronika bedoeld die er voor zorgt dat er data kan worden uitgewisseld met een (harde) schijf of meerdere schijven.

Die regelt het vervoer van gegevens in je pc, dat kan alles zijn, videobeelden, audio-muziek, data naar harde schijf en naar de cache, naar de usb-stick enz enz... Je staat er versteld van hoeveel machines één pc eigenlijk inhoudt, het zijn er tientallen en allemaal werkt het, downward-compatibel... Zeer complexe materie en als het kapot is... bsod...

Er zitten verschillende controlers voor de uitwisseling van gegevens met alle interfaces in pc. Bijvoorbeeld je: - toetsenbord (keyboard controler) - USB poorten (USB-controler) - hardeschijf (IDE/ATA/SCSI-controler) - PC-kaarten (PCMCIA-Controler) - Firewire (IEEE1394 controler) - diskettes (floppy controler... oke, oude pc's) - netwerkkaart (netwerk controler) - SD-kaart en geheugenkaartcontoler - COM, LPT en IR poorten (IO port controler) en dan ben ik er waarschijnlijk nog wel een paar vergeten. De meeste controlers zijn geintegreerde chips op je moederboard.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100