Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Wat zijn de voordelen van een klushuis?

Ben je al maanden op zoek naar een koophuis? Dit kan misschien de oplossing zijn: een klushuis! Deze huizen zijn vaak nog betaalbaar en je kunt het helemaal naar eigen smaak verbouwen. Ook als je twee linkerhanden hebt. Hier moet je aan denken als je voor een opknapper gaat!

In samenwerking met 

De voordelen van een klushuis

Een kluswoning kun je over het algemeen voor een gunstige prijs kopen. Niet alleen de prijs is een voordeel, je kunt het huis helemaal naar eigen smaak verbouwen. Met een beetje geluk zijn oude details nog in tact, zoals glas-in-lood of plafonds met ornamenten. Veel woningbouwverenigingen bieden voormalige huurwoningen te koop aan tegen een gunstige prijs. Stel op de website van deze verenigingen en op Funda een zoekopdracht in, zodat je op de hoogte blijft. Wil je meer weten over klussen en verbouwen? Aegon heeft een handige checklist om je verder op weg te helpen.

Lees meer: Hoe ziet je hypotheek eruit als je gaat samenwonen?

Bezint eer ge begint

Als je een kluswoning koopt, is het goed om te weten waar je aan begint. Op het eerste gezicht is er veel te zien, maar lang niet alles. Laat dus altijd een bouwtechnische keuring uitvoeren. Als het dak lek is of de fundering slecht, is het maar de vraag of je aan een verbouwing wilt beginnen. Glas-in-lood is prachtig, maar ook moeilijk te isoleren. Dat betekent een hoge energierekening, aangezien er veel warmte ‘weglekt’. Denk dus goed na of je echt voor dat klushuis wil gaan.


Bepaal je budget

Een nieuwe badkamer en nieuwe keuken zijn vaak geen overbodige luxe. Zit je te denken aan een uitbouw met een woonkeuken? Check bij de gemeente of je een vergunning nodig hebt. Voordat de aankoop rond is, moet je een begroting opstellen. Win advies in bij een aannemer, zodat je weet hoe hoog je hypotheek moet worden. Houdt in je budget rekening met onvoorziene kosten van minimaal 15%. Zo heb je altijd een buffer voor onaangename verrassingen.


Hoe financieren?

De meest gunstige manier om een verbouwing te financieren is met eigen geld. Dat wordt dus sparen! Je kunt de verbouwing ook financieren uit een bouwdepot. Een bouwdepot is een rekening waarop je hypotheekverstrekker het deel van de lening stort dat je nodig hebt voor je verbouwing. Bij een grote verbouwing moet je eigen geld inleggen en kun je niet alles meefinancieren in de hypotheek. De verbouwing kun je ook betalen door een lening af te sluiten bij de bank (hogere rente) of bij familie of vrienden (marktconforme rente). Overigens kun je ook de verbouwing van je nieuwe huis betalen met de overwaarde van de verkoop van een ander huis. Bekijk hier hoe je de financiering voor je verbouwing voor elkaar krijgt.

 

Handen uit de mouwen!

Een verbouwing verhoogt over het algemeen de waarde van je woning. Probeer relatief goedkoop te verbouwen en zorg voor een goede afwerking. Een dakkapel is bijvoorbeeld relatief goedkoop en daarvan wordt je huis een stuk aantrekkelijker. Je kunt zelf de handen uit de mouwen steken of hulp inschakelen van een vakman. Die kan je een hoop tijd, geld en energie besparen. Met subsidies of duurzame keuzes kun je de kosten van je verbouwing laag houden of terugverdienen op de lange termijn. Iedere verbouwing is uniek en daarom is het raadzaam om informatie in te winnen bij je hypotheekadviseur.

Lees ook: