Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Een huis kopen: 7 vragen & antwoorden

De kogel is door de kerk: je gaat je huidige huis verkopen en op zoek naar een nieuw huis. Spannend! Naast het speuren op Funda, komt er ook een hoop regelwerk op je af. We geven je 7 tips die van pas komen bij het kopen van je volgende droomhuis.

In samenwerking met 

1. Wat kan ik maximaal lenen?  

Bereken wat je maximaal kunt lenen. Door de nieuwe hypotheekregels kan dit flink verschillen ten opzichte van een tijd geleden. Denk ook aan je mogelijke schulden, zoals een studieschuld, een private-lease contract of een telefoon op afbetaling boven de 250 euro. Dit heeft invloed op hoeveel je maximaal kunt lenen. Lees hier alles over de aankoop van een nieuw huis.

2. Heb ik mijn financiën duidelijk op een rijtje?

Bereken hoeveel spaargeld je hebt en hoeveel je in je nieuwe huis wilt investeren. Zorg dat je in ieder geval voldoende spaargeld hebt om de kosten koper te betalen. Deze kosten bestaan onder andere uit overdrachtsbelasting en kosten voor de notaris, makelaar, bankgarantie en taxatie. Deze kosten bedragen ongeveer 6% van de aankoopprijs van je woning. Vanaf 1 januari 2018 kun je deze kosten niet meer meefinancieren in de hypotheek. Een financieel adviseur kan je financiële situatie tot in detail in kaart brengen.

3. Ga ik eerst verkopen of eerst kopen?

De meest ideale optie is eerst verkopen, dan opnieuw kopen. Zo weet je zeker dat je geen dubbele woonlasten krijgt. En niet onbelangrijk: zo weet je precies wat je huidige huis opbrengt en dus hoeveel overwaarde je kunt gebruiken bij de aankoop van een nieuw huis. Meer informatie over eerst verkopen en dan kopen lees je hier.

Lees ook: Hoe ziet je hypotheek eruit als je gaat samenwonen?

4. Hoe verkoop ik mijn huidige huis?

Het liefst ga je meteen op zoek naar je volgende droomhuis, maar vergeet ook je huidige huis niet. Je wilt dit voor een goede prijs verkopen, dus zorg dat alles netjes is. Denk aan een likje verf hier en daar en een extra opruimronde. Erg belangrijk voor een goede eerste indruk van een potentiële koper. 

5. Heb ik een overwaarde?

Als de waarde van je huis hoger is dan je hypotheekschuld heb je een overwaarde. Er zijn verschillende manieren waarop je de overwaarde kunt gebruiken, bijvoorbeeld voor je nieuwe huis. Het voordeel daarvan is dat je minder hypotheek nodig hebt. Maar je kunt er ook voor kiezen om je verbouwing te betalen van je overwaarde.

6. Is er sprake van restschuld?

Je nieuwe hypotheek moet hoog genoeg zijn om het huis te betalen, maar ook om de restschuld mee te financieren. Dit betekent extra risico voor de hypotheekverstrekker. Zij stellen vaak als eis dat je inkomen hoog genoeg moet zijn. Je moet namelijk de kosten voor de rente én de aflossing van de restschuld kunnen dragen.

7. Kom ik in aanmerking voor de Nationale Hypotheek Garantie?

Heb je je droomhuis gevonden? Bespreek met je financieel adviseur of je in aanmerking komt voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Hiermee kun je de financiële risico’s van een eigen huis beperken en krijg je een lagere hypotheekrente.

Heb je nog meer vragen? Download dan het stappenplan van Aegon. Is de koop uiteindelijk rond van je nieuwe huis? Tijd voor champagne! Maar vergeet ook niet een adreswijziging te sturen naar familie, vrienden en instanties en je post door te laten sturen naar je nieuwe adres. Veel woonplezier in je nieuwe huis!

Lees ook: