Hoe regel je de hypotheek als je uit elkaar gaat?

Uit elkaar gaan of scheiden is een gebeurtenis waar je liever niet aan denkt. Maar heeft veel praktische gevolgen als het toch gebeurt. Denk bijvoorbeeld aan je hypotheek. Waar moet je dan rekening mee houden? Want toegegeven: in zo'n verdrietige tijd is een beetje overzicht wel fijn. Hieronder twee vragen waar je vooraf bij stil moet staan en drie handige opties.

In samenwerking met 

Staat het koophuis op één naam?

Staat het koophuis op één naam, dan heb je als medebewoner officieel geen recht om in de woning te blijven. Tenzij je getrouwd bent in gemeenschap van goederen of in een samenlevingscontract andere afspraken hebt gemaakt, dan gelden deze afspraken. Weet je niet op wiens naam de woning staat? Je kunt dit checken in het koopcontract of in de hypotheekakte.

Of ben je beide eigenaar van het koophuis?

Bij een huwelijk in gemeenschap van goederen zijn jullie allebei eigenaar van de woning, maar ook zonder getrouwd te zijn is dit mogelijk. Vaak is er dan een samenlevingscontract opgesteld met daarin speciale afspraken. Ben je beide eigenaar? Dan zijn er drie opties:

1. De één koopt de ander uit

De uitkoopsom is de marktwaarde van het huis min de openstaande hypotheekschuld. Als het huis een flinke overwaarde heeft, moet je de helft hiervan aan je ex-partner betalen. Heb je hier het geld niet voor? Dan kun je misschien je hypotheek verhogen. Maar er zijn nog meer opties. Vraag daarom altijd advies aan je financieel adviseur!

Lees ook: Wat is slim: eerst kopen of eerst verkopen?

2. Jullie verkopen samen de woning

Is het niet mogelijk voor één persoon om de hypotheek te dragen, dan is het verkopen van de woning de beste optie. Goed om te weten: zodra je overwaarde hebt en je koopt een nieuw huis, dan krijg je te maken met de bijleenregeling. De overwaarde moet dan gebruikt worden voor de aankoop van je nieuwe huis. Doe je dit niet? Dan mag je geen rente aftrekken over het bijgeleende bedrag. Meer hierover lees je in het stappenplan van Aegon.

3. Jullie blijven samen eigenaar

Er is ook nog een derde mogelijkheid waar niet altijd aan wordt gedacht. Je blijft samen eigenaar van het huis. Vooral als je samen kinderen hebt kan dit een goede (tijdelijke) oplossing zijn, want jullie hoeven niet halsoverkop te gaan verhuizen. Wel is het belangrijk dat er goede afspraken worden gemaakt over de woonlasten.

Koop je een nieuw huis, dan breekt een tijd van een hoop regelwerk aan. Je zult dan veel vragen hebben. Hoeveel mag je nieuwe huis kosten? Hoe hoog wordt je hypotheek? Kun je jouw huidige hypotheek meenemen? De antwoorden op die én heel veel andere vragen vind je in de checklist van Aegon.

Lees ook:

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100