Welke vragen moet je gegarandeerd stellen bij een hypotheekgesprek?

Het is waarschijnlijk de grootste financiële beslissing van je leven: het afsluiten van een hypotheek. Best wel spannend dus! Bereid je daarom goed voor op je hypotheekgesprek. Met deze vragen én stappenplan lukt dat zeker.

In samenwerking met 

1. Hoeveel kan ik lenen voor mijn hypotheek?

Online kun je alvast een grove inschatting maken (doe dit daarom zeker van tevoren). Maar tijdens het hypotheekgesprek krijg je meer informatie over de berekening. Houd daarbij ook rekening met je verdere toekomstplannen. Bijvoorbeeld als je op den duur minder wilt gaan werken of voor jezelf wilt beginnen.

2. Welke hypotheekvorm past het beste bij mij?

Je kiest een hypotheek die ongeveer voor 30 jaar jouw maandlasten gaat bepalen. Het is dus belangrijk dat je de juiste keuze maakt. Er bestaan verschillende hypotheekvormen. Vraag welke risico’s aan welk type hypotheek kleven en laat verschillende scenario’s voor jouw situatie berekenen.

3. Wat zijn de gevolgen van een maximale hypotheek?

Als je het huis van je dromen hebt gezien en het met je maximale hypotheek kunt betalen, is dat verleidelijk. Maar als je hierdoor straks minder te besteden hebt, moet je uitgavenpatroon vervolgens wél aangepast worden. Houd daarom rekening met de gevolgen en maak deze bespreekbaar. 

Lees ook: Hoe ziet je hypotheek eruit als je gaat samenwonen? 

4. Kan ik een verbouwing meefinancieren?

Ga je een huis kopen dat je wilt verbouwen zodat het écht je droomhuis wordt? Vraag dan informatie over de mogelijkheden om een verbouwing mee te financieren. Het is verstandig om hier vóór de hypotheekaanvraag al rekening mee te houden. 

5. Wat zijn bijkomende kosten bij een hypotheek?

Bijkomende kosten zijn er zeker, dus goed om alvast te weten waar je op moet rekenen. Denk bijvoorbeeld aan de kosten voor het advies, het afsluiten van de hypotheek, de taxatie, een bouwkundig rapport, de overdrachtsbelasting en de notaris. Vooral als je een maximale hypotheek afsluit is het goed om hier rekening mee te houden. 

6. Hoe lang moet ik de rente vastzetten van mijn hypotheek?

De hypotheekrente is op dit moment laag en wordt daardoor steeds vaker en langer vastgezet. Maar is dat in jouw geval ook verstandig? Vraag dit daarom even na tijdens het gesprek. 

7. Hoeveel eigen geld heb ik nodig bij het afsluiten van een hypotheek?

Als je een huis koopt, kunnen de extra kosten flink oplopen. Gemiddeld kun je rekenen op 6% tot 8% van de koopsom. Die bijkomende kosten moet je met eigen geld betalen, je mag namelijk niet meer lenen dan de marktwaarde van je woning. Je adviseur kan dit daarom precies voor je uitrekenen. 

8. Hoe gaat het na dit gesprek nu verder?

Vraag welke documenten nodig zijn en wat je zelf moet ondernemen. Denk bijvoorbeeld aan het opvragen van een werkgeversverklaring en een salarisstrook. Bespreek het hele traject en de rol van de hypotheekadviseur hierin.

Tip: zoek onbekende termen van te voren op

Weet je niet precies wat Nationale Hypotheek Garantie of hypotheekrenteaftrek inhoudt? Of heb je een mooie woning gezien waar erfpacht op geldt, maar weet je niet wat dit inhoudt? Zoek het van te voren even online op, dan kun je eventuele vragen hierover tijdens het gesprek stellen.

Handig: een stappenplan

Fijn en betaalbaar wonen: dat wil iedereen wel. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Zeker met deze roerige tijden op de huizenmarkt. Hoe houd je dan nog het hoofd koel? Aegon helpt je graag met handige tips, weetjes én een stappenplan dat je hier meteen kunt downloaden. Zo ga je met een gerust hart op zoek naar je droomhuis!

Lees ook:

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100