Stel jezelf deze 5 vragen bij je huizenjacht

Ben je op zoek naar je droomhuis? Dat is in deze hectische huizenmarkt best een uitdaging. Stel deze 5 vragen bij je zoektocht en jij houdt het hoofd koel tijdens de onderhandelingen. Voor je het weet kun je beginnen met inrichten!

In samenwerking met 

1. Heb ik een aankoopmakelaar nodig?

De hulp van een aankoopmakelaar kan een voordeel zijn. Zeker als je een huis zoekt in één van de grotere steden. Een makelaar kent de markt op z’n duimpje en zorgt dat je de beschikbare huizen eerder in je mailbox hebt dan ze op Funda staan. Hij kan goed inschatten wat de waarde van een woning is en helpt je met de onderhandelingen. Hier zit natuurlijk wel een kostenplaatje aan vast. Vraag daarom verschillende offertes op.

2. Past het huis binnen mijn budget?

Zorg dat je je financiën op een rijtje hebt. Voor de hypotheek is jouw inkomen (en die van je partner) van belang. In de huidige markt komt overbieden regelmatig voor. Zorg dus dat je weet hoeveel budget je hebt. In 2018 kun je tot 100% van de woningwaarde lenen. Houd ook rekening met extra kosten, zoals de notariskosten en een bouwkundige keuring. Gemiddeld komen er bovenop de koopsom nog 6% bijkomende kosten. Die bijkomende kosten moet je met eigen geld betalen, je mag namelijk niet meer lenen van de marktwaarde van je woning. Hoe bepaal je precies wat je budget is? Bekijk de handige checklist van Aegon.

3.Voldoet het aan mijn woonwensen?

Maak een lijstje met je woonwensen. Zet bijvoorbeeld op papier welke wijken je voorkeur hebben en hoeveel slaapkamers je toekomstige huis moet hebben. Laat huizen in andere wijken of met minder slaapkamers links liggen. Je hebt je wensenlijstje niet voor niets opgesteld toch? 

Lees ook: Hoe ziet je hypotheek eruit als je gaat samenwonen?

4. Heeft het huis geen verborgen gebreken?

In deze verhitte huizenmarkt is snel handelen belangrijk. Het komt voor dat kopers afzien van een bouwtechnische keuring, om hun bod extra aantrekkelijk te maken. Komen er daarna toch verborgen gebreken aan het licht? Dan is de koper verantwoordelijk voor deze kosten. Koop je een huis dat ouder is dan twintig jaar, dan is een bouwkundige keuring aan te raden. Laat je hierover goed adviseren door een hypotheekadviseur.

5. Wil ik dit écht?

Op dit moment is er sprake van een verkopersmarkt. Ofwel: er is meer vraag naar huizen dan aanbod en dat drijft de prijs op. Fijn als je je huis wilt verkopen, maar een nieuw huis zoeken is een uitdaging. Dit maakt het lastig om scherp te blijven.. Volg je eigen gevoel bij je huizenzoektocht, maar blijf je verstand gebruiken.

Lees alles over het kopen van een nieuw huis in het stappenplan van Aegon.

Lees ook:

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100