Hoe ziet je hypotheek eruit als je gaat samenwonen?

Je hebt je nieuwe liefde gevonden en jullie besluiten om te gaan samenwonen. Je partner komt gezellig bij jou wonen of jij trekt bij hem of haar in. Hoe zit het dan met de hypotheek? Van wie is het huis zodra je gaat samenwonen en je niet zelf de koper bent? Wij geven je een overzicht van verschillende situaties die voor kunnen komen, zodra je gaat samenwonen.

In samenwerking met 

Zelf regelen

Als je zelf niet de koper bent van de woning is het slim om dingen rondom het samenwonen te regelen, dit is namelijk niet uitgebreid geregeld in de wet. Als je zelf niets regelt, blijft het huis en de schuld op de naam van de eigenaar van de woning. Ook omtrent het huwelijk zijn er dingen veranderd. Sinds dit jaar trouw je niet meer standaard in gemeenschap van goederen, maar in beperkte gemeenschap van goederen. Alles wat van jou was voordat jullie gingen trouwen, blijft dan van jou en andersom. Dit kan een goed idee zijn, maar soms wil je het anders regelen als er bijvoorbeeld kinderen bij betrokken zijn.

Beide een koophuis

Jullie hebben allebei nog een koophuis, willen deze verkopen en samen een nieuwe woning kopen. In de huidige markt kun je ervan uit gaan dat je huis vrij snel en misschien wel met een overwaarde verkocht wordt. De overheid stimuleert dat je de overwaarde in je nieuwe woning stopt. Doe je dit allebei, dan heb je een mooi startbedrag. Houden jullie na de verkoop van jullie huis nog een restschuld over? Laat je dan goed adviseren over de fiscale gevolgen bij de aankoop je nieuwe woning.

Je partner komt bij jou

Als je besluit om samen te gaan wonen in jouw koophuis en je verder niets op papier laat zetten, blijft alles dus van jou. Zowel het huis als de hypotheek. Mocht je komen te overlijden en er is geen testament met aangewezen erfgenamen, dan kan je partner geen aanspraak maken op de woning. Mocht je dit wél willen dan kunnen jullie bijvoorbeeld een geregistreerd partnerschap of huwelijk onder gemeenschap van goederen aangaan. Als je niet wilt trouwen dan kun je ook het eigendom van de woning en de hypotheek omzetten naar jullie beiden. In dit geval koopt je partner zich eigenlijk bij jou in en gaat hij verplichtingen aan, zoals het betalen van hypotheeklasten en de overdrachtsbelasting. Gezien de fiscale gevolgen is het hierbij slim om je te laten adviseren door een specialist. 

Sta jij op het punt om te gaan samenwonen? Kijk op de site van Aegon voor meer tips en advies

Bijdragen aan het huis dat niet van jou is

Wanneer jij of je partner ervoor kiest geen mede-eigenaar te worden van het huis, is het misschien de vraag of je überhaupt wel mee moet betalen aan de woonlasten. Het is goed om in deze situatie na te denken over wie de hypotheek- en woonlasten op zich neemt. De partner die geen eigenaar is, heeft bij beëindiging van de relatie namelijk geen recht op de woning of waardestijging van de woning. Ook niet als je wel aan de woonlasten hebt meebetaald. Je hebt op deze manier geen schuld, maar je komt ook met lege handen te staan als jullie ooit besluiten om uit elkaar te gaan.

Lees meer: Wat is slim: eerst kopen of eerst verkopen?

Samen investeren

Er is nog een optie. Je kunt namelijk afspraken maken over een investering die de één doet in de woning van de ander. Als je bijvoorbeeld een erfenis gebruikt voor de verbouwing van de woning van de ander, dan kun je de tegenwaarde van de investering weer terugkrijgen, mocht je later toch besluiten om uit elkaar gaan. Laat dit wel altijd in een contract vastleggen.

Doe de checklist

Samenwonen zou een romantische periode moeten zijn. Helaas brengt dit ook veel regelwerk met zich mee. Hoeveel is het huis waard waarin jullie gaan wonen? En wat gebeurt er als jullie uit elkaar gaan of als één van jullie komt te overlijden? De antwoorden op deze én heel veel andere vragen vind je in deze checklist van Aegon. Geef aan wat jouw situatie is en ontvang per mail een download-link voor het persoonlijke stappenplan!

Lees ook:

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100