Ga naar de inhoud

Wintermode: deze winterkleding is modieus én praktisch

Update:
wintermode trends

Het is weer tijd voor een winterjas, want het wordt een stuk kouder. Gelukkig hoef je niet elk jaar een nieuwe wintergarderobe aan te schaffen, veel trends blijven terugkeren. Haal je favoriete items van vroeger maar van zolder. Het is tijd om ze nieuw leven in te blazen. Daarnaast zijn er wat nieuwe trends. Dit zijn 7 modieuze én praktische trends voor de winter.

1. Investeer in stijlvolle wandelschoenen

We kunnen er niet omheen, de wandelschoen is niet de meest aantrekkelijke schoensoort. De meeste wandelschoenen gebruik je alleen tijdens heerlijke winterwandelingen. Best zonde, want deze schoenen lopen onwijs lekker. Ga daarom dit jaar op zoek naar stijlvolle wandelschoenen. Tegenwoordig zijn er hele modieuze exemplaren. Denk aan helemaal zwarte wandelschoenen, gevoerde exemplaren of outdoorschoenen in frisse kleuren. Bezoek een lokale of online schoenenwinkel en laat je verrassen door het aanbod.

2. Een goede winterjas is onmisbaar

Een goede winterjas kan absoluut niet in je kledingkast ontbreken. Als je mee wil gaan met de trends, is een lange, klassieke én slank afkledende jas in gedekte kleuren – beige, camel, donkerblauw en zwart – een prima keuze. De fake fur (imitatie bont-)jas of een jas met een ceintuur zien we ook veel terug. Denk verder aan kleuren als donkerblauw, donkerrood, beige en wit. Een goede winterjas is een grote investering, het is het zeker waard. Je kunt met een winterjas jaren doen. 

3. Schoudervullingen zijn weer helemaal in

Wie wat bewaart heeft wat, want de schoudervullingen zijn weer terug. Deze trend uit de jaren ‘80 maakte vorig jaar al een terugkomst, maar is nu echt helemaal terug. Je ziet de schoudervulling dan ook in blazers, t-shirts, blouses, vesten en jassen. Hopelijk heb je nog een paar kledingstukken met grote schoudervulling in je kast liggen.

TIP: Je zult zien dat bijna alle huidige trends uit het verleden terugkomen. Wees dus voorzichtig met wat voor kleding je uit je kledingkast weggooit.

4. Broeken met elastiek rondom de taille – comfort wordt steeds belangrijker

Comfort zie je steeds vaker terugkomen in nieuwe trends. Naarmate je ouder wordt speelt dit een steeds grotere rol bij het uitkiezen van nieuwe kleding. Zo vind je ook veel broeken met zichtbaar elastiek rondom de taille en broeken gemaakt van een comfortabele, soepele stof (traveler stof). Tegenwoordig mag kleding steeds vaker écht lekker zitten. Het voordeel van deze trend is dat er voor elk figuur een comfortabele, modieuze broek te vinden is. 

Voor koukleumen is dit goed nieuws. Met een dikke trui heb je het nooit meer koud én loop je er ook nog eens heel hip bij. Kies voor een neutrale tint (beige en wit zijn helemaal in) of juist een knallende kleur (bordeauxrood). Heerlijk om te dragen tijdens een winterse wandeling of een rustige dag in het weekend. Goed om te melden dat oversized truien helemaal in de mode zijn. Kan je heerlijk in verdwijnen op de bank.

Als je van breien houdt, kan je natuurlijk ook zelf een trui gaan breien. Want de gebreide trui zien we steeds vaker terug in het modebeeld. Kies je kleur, materiaal en model en maak zelf je droomtrui. Iedereen zal versteld staan dat je hem helemaal zelf gemaakt hebt.
Op Pinterest vind je de mooiste voorbeelden.

TIP: investeer in een cashmere of mohair trui, deze blijft na vaak wassen nog jarenlang mooi. 

Naast al die oversized, stoere mode-items is het tijd voor wat anders: dit jaar zie je dat er veel aandacht is voor de vrouwelijke vormen. Die mag je deze winter dan ook veel laten zien. Ga voor een strakke bodycon jurk om je figuur te benadrukken. Als het koud is, kan je hier altijd nog die dikke trui overheen gooien.

7. De riem boven je kledingstuk mag niet ontbreken

Dat een riem erg praktisch is, hoeven we je niet te vertellen. Sinds dit jaar is de riem ook een accessoire dat gezien mag worden. Hoe groter, hoe beter! Kies daarom eens voor een opvallende riem en draag deze over een blousje, jurk of blazer heen. Je zult zien dat je met deze trend elke outfit een leuke twist geeft.

Aanrader: de brede riemen zijn ook in elastiek verkrijgbaar, die staan leuk én zitten lekker. 

8. De klassieke ruit in neutrale kleuren 

Ook de ruit maakt een terugkeer. Dit jaar zie je vooral de klassieke ruit in neutrale tonen. Beige, lichtgrijs met een lichte ruiten opdruk. Dit zie je terug op jassen, jurken, blouses en broeken. Als het wat kouder is, combineer je deze blouse met een beige of zwarte blazer of wollen spencer. Wel zo stijlvol!

9. Elegantie uit de jaren ’20 gaat nooit verloren: ga voor een rok met blazer

Al ruim 90 jaar bestaat de rok met bijpassende blazer – het eerste kostuum werd in de jaren ’20 al gelanceerd. Ga voor tijdeloos en pak die rok en blazer uit de kledingkast. Stijlvol en helemaal in de mode: van een lange, wijde rok voor een speels effect tot een wat strakkere variant op kniehoogte voor een stijlvolle uitstraling. Zorg er in ieder geval voor dat hij past bij je blazer voor een mooi totaalplaatje.

Combineer de set tijdens speciale gelegenheden – zoals verjaardagen en feestdagen – met wat feestelijke accessoires. Denk aan zilveren sieraden. Dit jaar mogen sieraden zeker gezien worden. Heb je nog een grote ring? Schuif die ook om je vinger. Hoe groter, hoe beter!

10. Minimalistisch

Dit jaar zie je veel minimalistische looks. Saai bestaat anno 2023 niet meer. Je ziet daarom heel veel effen kleding in de winkels hangen. Fijn, want die basics komen altijd wel van pas. Waarschijnlijk heb je dit al in je kast liggen.

Voldoet jouw garderobe al aan de wintermode trends?

Meer over: