Ga naar de inhoud

Wildplassen en -poepen groeiend probleem: ‘niet kakken tussen de takken’

Update:
Wildplassen en-poepen

In Nederland is het een groeiend probleem: wildplassen en -poepen in de natuur. Met name in de provincie Utrecht is dit fenomeen zodanig toegenomen dat de provinciale overheid een opvallende slogan heeft geïntroduceerd: ‘Niet kakken tussen de takken’. Deze slogan is bedoeld om mensen ervan te weerhouden hun behoefte te doen in de natuurlijke omgeving.

Gebrek aan toiletten

Een van de voornaamste redenen voor het wildplassen en -poepen is het gebrek aan openbare toiletten. Vooral in natuurgebieden en parken ontbreken vaak sanitaire voorzieningen. Hierdoor voelen mensen zich soms genoodzaakt om hun behoefte te doen in de natuur. Een recent onderzoek toont aan dat een kwart van de mensen zelfs helemaal de natuur vermijdt vanwege het ontbreken van toiletten. Terwijl het wandelen in de natuur tal van gezondheidsvoordelen biedt.

TIP: Mocht je er niet op uit durven om die reden, dan kun je met webcams toch genieten van de natuur.

Het probleem is niet alleen onhygiënisch, maar het is ook schadelijk voor het milieu. De uitwerpselen kunnen bacteriën en ziektekiemen bevatten die schadelijk zijn voor planten, dieren en de waterkwaliteit. Daarnaast leidt het ook tot overlast voor andere recreanten die willen genieten van de natuur.

De oproep van de provincie Utrecht

Om dit probleem aan te pakken en bewustwording te creëren, heeft de provincie Utrecht de slogan ‘Niet kakken tussen de takken’ gelanceerd. Met deze ludieke en opvallende slogan hoopt de provincie mensen te overtuigen om hun behoefte niet in de natuur te doen, maar te wachten tot ze een geschikt toilet hebben gevonden.

De Maag Lever Darm Stichting steunt deze oproep en benadrukt het belang van voldoende sanitaire voorzieningen, niet alleen in stedelijke gebieden maar ook in natuurgebieden. Zij pleiten voor meer investeringen in openbare toiletten en voorlichtingscampagnes om het probleem van wildplassen en -poepen aan te pakken.

Schadelijke gevolgen

Wildplassen en wildpoepen in de natuur hebben verschillende schadelijke gevolgen voor zowel het milieu als de volksgezondheid. Hier zijn enkele redenen waarom het schadelijk is:

Milieu:

  1. Verontreiniging van water: Uitwerpselen bevatten bacteriën en ziektekiemen die schadelijk kunnen zijn voor de waterkwaliteit. Wanneer uitwerpselen in oppervlaktewater terechtkomen, kan dit leiden tot een verhoogde concentratie van schadelijke stoffen, wat schadelijk is voor waterorganismen en de waterkwaliteit aantast.
  2. Schade aan vegetatie: Urine bevat een hoge concentratie aan stikstof, wat leidt tot overbemesting van de bodem. Dit kan schade veroorzaken aan de vegetatie en de natuurlijke balans verstoren.
  3. Verstoring van het ecosysteem: Het achterlaten van menselijke uitwerpselen in de natuur leidt tot verstoring van het natuurlijke ecosysteem. Dieren worden aangetrokken door de geur en daardoor verandert hun natuurlijke gedrag.

Volksgezondheid:

  1. Verspreiding van ziektekiemen: Menselijke uitwerpselen kunnen pathogenen bevatten zoals bacteriën, virussen en parasieten die verschillende ziekten veroorzaken. Door wildplassen en -poepen komen deze ziektekiemen in contact met mensen en dieren, waardoor het risico op ziekteverspreiding toeneemt.
  2. Hygiënische risico’s: Het achterlaten van uitwerpselen in de openbare ruimte verhoogt het risico op directe blootstelling aan fecale materie, wat leidt tot hygiënische problemen en gezondheidsrisico’s.

Tips voor wildpoepen

Laat geen sporen achter in de natuur. Deze regel geldt niet alleen voor wandelaars, maar is een verantwoordelijkheid die we allemaal moeten dragen om onze prachtige natuur te beschermen. Wat doe je als je hoge nood hebt tijdens het wandelen in de buitenlucht?

Het heeft natuurlijk de voorkeur om een openbaar toilet te gebruiken. Als je de mogelijkheid hebt om het op te houden, wandel dan naar bijvoorbeeld een horecagelegenheid en maak gebruik van hun toilet.

Kun je het onverhoopt echt niet ophouden? Zorg dan dat je zo min mogelijk de natuur beschadigt:

  1. Graaf eerst een gat van ongeveer 20 centimeter diep in de grond. Dit kun je gemakkelijk doen met een stok of een schepje dat je in je wandelrugzak meeneemt.
  2. Doe je behoefte in het gat.
  3. Meng de ontlasting met wat organisch materiaal voordat je het gat dichtgooit. Hierdoor breekt de ontlasting makkelijker af en is de kans kleiner dat dieren ervan eten.
  4. Gebruik je wc-papier of (biologische) doekjes? Neem een plastic zakje mee om je gebruikte papier hierin te doen. Deze zakjes zijn geur- en waterdicht, waardoor je niet bang hoeft te zijn dat je jas of tas gaat stinken. Gooi het zakje vervolgens handig weg in de prullenbak.

Vermijd het plassen of poepen in de buurt van (stromend) water, paden en kampeer- of recreatieplekken. Houd een ruime afstand aan, bij voorkeur 60 meter, al kan dit in het bos soms lastig zijn.

Algemene Plaatselijke Verordening (APV)

De regels met betrekking tot wildplassen en -poepen zijn vaak opgenomen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van de gemeente. In de APV nemen gemeenten specifieke regels op over het gebruik van de openbare ruimte, waaronder het verbod op wildplassen en wildpoepen. Als de gemeente in de APV heeft opgenomen dat het verboden is om buiten de daarvoor bestemde plaatsen te plassen of te poepen, dan is het overtreden van deze regels strafbaar.

Boetes

Indien iemand betrapt wordt op wildplassen of -poepen op een locatie waar dit volgens de APV van de gemeente verboden is, kan er een boete worden opgelegd. De hoogte van de boete verschilt per gemeente en is vastgesteld in de APV.

Bekijk hoe deze wildplassende dame wordt aangehouden. De tekst gaat onder de video verder >>

Wildplassen en wildpoepen zijn overtredingen volgens de Nederlandse wetgeving en kunnen leiden tot boetes. Hier is meer informatie over de boetes voor wildplassen en -poepen in Nederland:

  1. Wildplassen:
    • Wildplassen is het urineren op een plaats waar dat niet is toegestaan, zoals op straat, in een park of in een portiek.
    • De boete voor wildplassen varieert, maar ligt meestal tussen de €90 en €159 voor volwassenen.
    • In sommige gemeenten is de boete hoger als er een specifiek wildplasbeleid van kracht is.
  2. Wildpoepen:
    • Wildpoepen is het ontlasten op een plaats waar dat niet is toegestaan, zoals op straat, in een park of in de natuur.
    • De boete voor wildpoepen is vergelijkbaar met die van wildplassen en varieert tussen de €90 en €159 voor volwassenen.
    • Ook hier is de boete hoger in gemeenten met een specifiek beleid tegen wildpoepen.

Het is belangrijk om te weten dat lokale gemeenten hun eigen regels en boetebedragen hebben, de bovenstaande informatie is een algemene richtlijn. Het is altijd raadzaam om de lokale regelgeving te controleren voor specifieke informatie over boetes en handhaving in een bepaalde gemeente

Bewustwording en voorlichting

Hoewel wildplassen en -poepen niet landelijk strafbaar zijn, is er wel een maatschappelijke discussie en bewustwording over dit onderwerp. Gemeenten, provincies en andere instanties voeren regelmatig voorlichtingscampagnes om mensen te informeren over de gevolgen van wildplassen en wildpoepen voor het milieu en de volksgezondheid.

Wildplassen en -poepen zijn schadelijk voor het milieu, de volksgezondheid en leidt tot verstoring van het ecosysteem en geeft esthetische problemen in de natuurlijke omgeving. Het is daarom belangrijk om verantwoordelijk om te gaan met de natuur en gebruik te maken van de beschikbare sanitaire voorzieningen.

Foto: Lucentius voor Canva

Meer over: