Ga naar de inhoud

Koningin Máxima spreekt bij jubileumcongres Nibud

Update:
prinses-maxima-nibud

Koningin Máxima voert binnenkort het woord tijdens het jubileumcongres van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud), dat dit jaar zijn 45e verjaardag viert. Als erevoorzitter van stichting SchuldenlabNL, platform Wijzer in geldzaken en speciale pleitbezorger van de VN secretaris-generaal voor inclusieve financiering voor ontwikkeling, deelt zij haar inzichten over het thema financiële gezondheid.

Het congres, getiteld ‘Het leven betaalbaar’, vindt plaats op dinsdagochtend 9 april in het Mediaplaza van de Jaarbeurs in Utrecht.

Inzichten van Koningin Máxima

Tijdens haar toespraak gaat koningin Máxima in op de inspanningen van het Nibud, SchuldenlabNL en Wijzer in geldzaken om financiële gezondheid te bevorderen. Samen werken zij aan het oplossen van problematische schulden en het stimuleren van financiële weerbaarheid, zoals het opbouwen van een financiële buffer. Als VN pleitbezorger benadrukt koningin Máxima het belang van financiële diensten en beleid die bijdragen aan een gezonde financiële toekomst voor iedereen.

Máxima zet zich regelmatig in voor financiële educatie. De tekst gaat onder de foto verder >>

Presentatie en discussie

Na de toespraak presenteert Arjan Vliegenthart, directeur-bestuurder van het Nibud, de resultaten van het meest recente onderzoek naar de financiële situatie van Nederlandse huishoudens. Ook deelt hij zijn visie op de toekomstige rol van het Nibud. Vervolgens komt psychiater en filosoof Damiaan Denys spreken over de effecten van financiële problemen op de mentale gezondheid.

Rol van platform wijzer in geldzaken

Als erevoorzitter van platform Wijzer in geldzaken zet koningin Máxima zich in voor financiële educatie en het verstandig omgaan met geld. Het platform, een samenwerkingsverband tussen de financiële sector, de wetenschap, de overheid en voorlichtings- en consumentenorganisaties, heeft als missie om Nederland financieel voorbereid te maken. Dit initiatief, gesteund door het ministerie van Financiën, organiseert jaarlijks belangrijke evenementen zoals de Week van het geld en de Pensioen3daagse.

Zie hier koning Máxima toen ze aanwezig was bij jubileumcongres Geld & Gedrag. De tekst gaat onder de foto verder >>

Belang van het Nibud

Het Nibud, als onafhankelijk kennis- en adviescentrum, speelt een cruciale rol in het verstrekken van praktisch advies over budgettering en slimme geldzaken. Door de jaren heen is het Nibud uitgegroeid tot een belangrijke bron van informatie en ondersteuning voor zowel consumenten als professionals, met als doel het voorkomen van financiële kwetsbaarheid bij huishoudens.

Beeld: © RVD – Patrick van Katwijk

Meer over: