Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

Bestaat ware liefde en maakt het ons gelukkiger dan alleen zijn?

Heb jij nog nooit (de ware) liefde gevonden? Vraag je je af of dat er wel in zit, of het aan jou ligt en of je alleen net zo gelukkig oud wordt? We geven je antwoorden op deze vragen en nemen je mee in een aantal tips om de ware alsnog te vinden.

Wat is een soulmate nou eigenlijk?

Soulmate betekent letterlijk ‘zielsverwant’. De één ziet een soulmate als iemand die dezelfde emoties en normen en waarden kent, waardoor je dezelfde kijk op de wereld deelt. De ander ziet een soulmate als iemand met wie je niet volledig op één lijn hoeft te liggen, maar waarmee je een bijzondere en unieke connectie hebt. In beide gevallen is het in ieder geval iemand die jou alle ruimte geeft om te groeien, zowel individueel als samen. Iemand die het beste in jou naar boven haalt. Dat zijn ook precies de eigenschappen die velen willen terugzien in hun partner en waarvan er voor iedereen wel iemand is. Maar waar vind je dan zo’n soulmate?

Ik heb de ware nog niet gevonden

Het leven is geen film waarbij je de ware zo tegen het lijf loopt. Dat je de ware nog niet bent tegengekomen, hoeft dan ook niets over jou zeggen. Het enige waar je jezelf op mag betrappen is dat je bijvoorbeeld een groot eisenpakket hebt of dat je niet openstaat voor de liefde. Wellicht heb je altijd tijd geïnvesteerd in je baan, je vrienden en je hobby’s, maar heb je jezelf nooit écht de ruimte gegeven om tijd te investeren in een potentiële partner. Voor degenen die ik nu hoor denken ‘maar als het de ware was geweest, had ik dat toch in één blik gezien?’. Er zijn genoeg relaties die bevestigen dat er geen sprake van liefde op het eerste gezicht hoeft te zijn en dat een bepaalde chemie kan ontstaan zodra je elkaar beter leert kennen.

Top 10 tips bij het vinden van de ware liefde

  1. Sta open voor liefde
  2. Leg niet te veel druk op het vinden van de ware
  3. Zie de weg naar het vinden van de ware ook als een avontuur
  4. Bedenk wat je belangrijk vindt om terug te zien in je partner
  5. Pas een te hoog eisenpakket aan (niemand is perfect)
  6. Probeer bekenden vanuit een ander daglicht te bekijken
  7. Durf onderuit te gaan
  8. Meld je aan bij een dating app
  9. Begin een date niet met zware gesprekken
  10. Wees jezelf

Ik haak op een gegeven moment af

Mensen leren zichzelf pas echt kennen in relatie tot een ander. Vanaf dat moment moet je je gevoel ineens uitleggen, je kwetsbaar opstellen en word je geconfronteerd met je eigen trekjes. Het is een stuk makkelijker om die ‘ingewikkelde’ dingen uit de weg te gaan. Bovendien kun je een bepaald idee van liefde hebben, waardoor je teleurgesteld wordt als de liefde daar niet aan voldoet. Om te voorkomen dat je afhaakt, terwijl de ware recht tegenover je zit, is het goed om te bedenken dat je van elkaar kunt leren. En dat dezelfde karaktereigenschappen geen voorwaarde is voor liefde, maar naar elkaar luisteren wel.

Ben ik alleen gelukkiger?

Dat we als duo en met een soulmate moeten eindigen, is er al vanaf jongs af aan ingeprent. Het is immers de verhaallijn die ieder sprookje aanhaalt. Wie een gelukkig huwelijk heeft, staat per direct 1-0 voor. Is dat echt zo? Je kunt gelukkig oud worden, óók met jezelf. Feit blijft alleen dat een relatie goed voor ons is. Mensen zijn nu eenmaal sociale dieren.

Volgens relatiedeskundigen beschermt een relatie tegen eenzaamheid, een ongezonde levensstijl en herstel je eerder van ziekten als je aan iemand denkt van wie je houdt. Bovendien kun je je geluk met iemand delen, wat de mate van het geluk groter maakt. Kortom, alleen maakt niet gelukkiger maar ook niet ongelukkig.

Startpagina geeft geen psychologisch advies. Raadpleeg bij mentale klachten altijd een professional.

Lees ook
- Daten na je 50ste? Dit zijn de redenen waarom je de kans wel moet grijpen
- Wat moet je eten om je libido te verhogen?

Bronnen: Quest, Happinez
Auteur: Anouk Bruel