Draai voor klassieke weergave

Daten na je 50ste? Dit zijn de redenen waarom je de kans wel moet grijpen

Ben jij vijftigplus en alleenstaand? Opnieuw gaan daten kan spannend zijn, maar is het ook de moeite waard? Als we de cijfers mogen geloven, zijn er ontelbare vrijgezellen die na hun vijfstige nog op zoek gaan naar de liefde. Ben je onzeker of het op jouw leeftijd nog lukt om een nieuwe liefde te vinden? Dat is totaal niet nodig, er zitten juist voordelen aan het daten op latere leeftijd.

Misschien heb je al een huwelijk achter de rug, een gezin grootgebracht en jarenlang aan je carrière gewerkt. Daarom is het als vrijgezelle vijfigplusser tijd om nog eens plezier te hebben. Je hebt immers nog genoeg jaren te gaan om het leuk te hebben met iemand. Wij hebben de voordelen van daten voor vijftigplussers op een rijtje gezet:

1.    Je komt in contact met anderen

Een groot voordeel is dat je in contact komt met anderen. Al is het om alleen even te kletsen. Hoewel je na al die jaren wellicht een eigen sociaal netwerk hebt opgebouwd, kun je tussen de vrijgezellen - die Nederland rijk is - zomaar een nieuw maatje vinden. Eén waarmee je je leven wel zou willen delen. Je bent nooit te oud om nieuwe vrienden of een nieuwe liefde te vinden en om te leren. 

En het woord ‘daten’ hoeft niet meteen serieus te zijn. Misschien wil je liever eerst even de kat uit de boom kijken, voor er sprake is van romantische gevoelens en je een volgende stap wilt zetten. 

2.    Je voelt geen druk na je vijftigste

Je voelt geen druk meer tijdens het daten na je vijfstigste. Waar je als twintiger nadacht of je klaar was om met je date samen te wonen en als dertiger voor het dilemma stond of dit de partner is om een kinderwens mee te delen, hoef je je nu nergens druk om te maken. Deze onderwerpen zijn allang achter de rug, waardoor er van een date minder wordt verwacht. De vraag of je nog iemand 'aan de haak hebt geslagen' zal minder snel worden gesteld.

3.    Je weet wat je zoekt in een date

Na eerdere ervaringen weet je inmiddels wat je zoekt in een afspraakje met iemand. Je hebt gemerkt wat je waardeert aan een persoon en wat je nodig hebt om jouw leven te verrijken. Of je bent er in ieder geval achter gekomen wat je niét zoekt. Dat maakt daten een stuk makkelijker. Door open en eerlijk te zijn naar elkaar, kom je eerder dan ooit bij de juiste match terecht.

Vergelijk bijvoorbeeld verschillende soorten relaties die je kunt hebben. Ben je op zoek naar een vaste relatie, een open relatie of een latrelatie? En met wat voor persoon zou je deze relatie willen hebben? Met een rustig of druk persoon? Iemand die het ook fijn vindt om alles alleen te doen, of alles het liefst samen doet? Terwijl het misschien jaren terug wat lastiger was om antwoord te geven op deze vragen, heb je nu je antwoord al klaar. Door de jaren heen weet je precies wat wel en niet voor jou werkt. Hierdoor heb je meer succes met daten.  

4.    Je hebt genoeg tijd (zeker als gepensioneerde)

Vaak heb je op latere leeftijd meer vrije tijd (voor jezelf). Bereik je al bijna de pensioenleeftijd, of ben je al met pensioen, dan heb je meestal extra tijd beschikbaar omdat je werk wegvalt. Wel zo fijn om die vrije tijd niet helemaal alleen door te brengen. Het is natuurlijk veel leuker om samen te gaan varen, samen te gaan eten en samen te gaan winkelen.

Natuurlijk kun je de extra vrije tijd in hobby’s steken, maar na een paar uurtjes tuinieren, fietsen of breien is het toch aangenaam om aan een tafel te schuiven met twee borden en het gezelschap van een liefde tegenover je.  

5.    Meer kans op een gezonde relatie

Na verloop van tijd begin je steeds sneller door te krijgen hoe een persoon is. Hier heb je door de jaren heen ook veel mee te maken gehad. Hoe vaak heb je je wel niet vergist in mensen? Op zowel een positieve, als negatieve manier? Hierdoor heb je een bepaalde kennis opgebouwd, die jou in staat stelt om andere beter te beoordelen.

Door je levenservaring ben je vaak ook emotioneel sterker, waardoor je met daten meer kans hebt op een gezondere relatie als uitkomst. Niet zo gek, je hebt jarenlang van alles meegemaakt en bent beter bestand geworden tegen emoties. Geen jaloerse dates meer, beledigde gevoelens of hormonen die in de weg staan. Kortom, een geschikte levensfase om iemand te ontmoeten.

6. Je kent jezelf goed en hebt meer te bieden

Hoe gek het misschien klinkt, je hebt veel meer te bieden dan toen je 20 jaar oud was en nog een heel leven voor je had. In vergelijking met jaren terug ben je wijzer en slimmer geworden. Je hebt in de tussentijd veel kennis en ervaring opgedaan. Als je je ervaring gebruikt dan heb je meer te bieden voor anderen, omdat je niet meer dezelfde fouten maakt als vroeger. Zo had je het nog niet bekeken he?

Volwassenheid en zelfvertrouwen komen met de jaren

Je kunt alleen liefde overbrengen aan een ander als je goed in je vel zit en blij bent met jezelf. Terwijl je dit vroeger nog wel eens lastig vond, heb je nu meer inzicht over jezelf. Door de jaren heen ben je gegroeid als persoon en heb je een goed beeld van jezelf. Dit werkt in je voordeel als je weer gaat daten.

7. Een libido dat afneemt

Zin in seks is afhankelijk van hormonen. Bij mannen is dit testosteron, bij vrouwen testosteron en oestrogeen. Naarmate je ouder wordt nemen deze hormonen af, waardoor ook - in de meeste gevallen - de geslachtsdrift afneemt. Waar de seks op jongere leeftijd vaak een hele grote rol speelt, wordt op oudere leeftijd het gezelschap, de warmte en aandacht, belangrijker in een relatie. 

Lees ook

  • Met al deze informatie is het makkelijker om een geschikte connectie te vinden. Ben je overtuigd om te gaan daten? Dan kun je vast wat tips gebruiken om met online daten aan de slag te gaan. Want dit zijn de voordelen van online daten.
  • Deze sterrenbeelden zijn de ideale personen voor jou om goede vriendschappen of een relatie mee te beginnen. 

Bronnen: GratisDatingwebsite, Datemeester
Auteur: Anouk Bruel, Ilse Bloemendal