Ga naar de inhoud

Dit zijn de meest bizarre fobieën en wat je ertegen kunt doen


Een fobie is een angst voor een plaats of situatie waar geen aanwijsbaar gevaar is. Mensen met een fobie hebben de neiging om de omgeving en situaties – waar ze deze angst ervaren – te vermijden. En vervelender nog, een fobie kan onaangename klachten met zich meebrengen. We zetten de 7 meest bizarre fobieën op een rijtje, inclusief tips om ermee om te gaan.

1.    Gymnofobie: de angst voor naaktheid

Je hebt een extreem schaamtegevoel bij het vertonen van je blote lichaam. Vaak kennen mensen deze schaamte al van jongs af aan, en dan is het heel moeilijk hem te overwinnen. De bijkomende gevolgen zijn dat je blokkeert bij intieme momenten , geen voet in een sauna durft te zetten en je je ongelofelijk naar voelt wanneer je moet douchen.

Een advies tegen deze angststoornis is boeken lezen over zelfacceptatie of yoga uit te proberen om je bewust te worden van je lichaam.

2.    Somnifobie: de angst voor slaap

Met een somnifobie heb je een overmatige bezorgdheid over slapen. In milde gevallen wordt het gezien als verloren tijd, in ergere gevallen als een verlies van controle en in het ergste geval wordt het geassocieerd met de dood. Dan gaat het niet meer zozeer om het slapen, maar om het idee nooit meer wakker te worden. Het kan ontstaan door heftige nachtmerries of trauma’s tijdens de slaap. En dat terwijl een goede nachtrust zo belangrijk is.

Als je last hebt van somnifobie is het tijd om je slaapgewoonten en -hygiëne te checken. Maak gebruik van vaste tijden en beweeg genoeg door te wandelen en te fietsen.

3.    Turofobie: de angst voor kaas

Alle kaasliefhebbers denken hier geen moment over na, maar er zijn mensen die geen kaas lusten én er zelfs bang voor zijn. Dat zijn degenen met het zogenaamde ‘Turofobie’. Hierdoor word je zenuwachtig van alleen al de gedachte aan de substantie van kaas.

Vermijd de kaasafdeling in de supermarkt en kijk niet naar om naar de lokale kaasboer. Is je partner wel dol op kaas? Gebruik dan een aparte bak om de stukken kaas in te doen, zodat je er niet continu naar hoeft te kijken in de koelkast.

4.    Geniofobie: de angst voor kinnen

Mensen met het geniofobie ervaren dagelijks angstproblemen. Ze kunnen namelijk niet tegen kinnen, en laat dat nou net een gezichtsdeel zijn waar je direct naar kijkt tijdens een gesprek. Het kan per persoon verschillen welke kin specifiek angstaanjagend is. Een puntige, of een ronde bijvoorbeeld. Weet je eenmaal voor welke soort je bang bent?

Loop met een grote bocht om deze mensen heen, en kijk voortaan naar iemands voorhoofd.

5.    Pogonofobie: de angst voor baarden

Nog een angst voor iets dat direct zichtbaar is: baarden. Als je aan het pogonofobie leidt, heb je een intense angst voor deze vorm van gezichtsbeharing. Je kunt paniekaanvallen krijgen, misselijk worden of zweten en trillen bij het zien van iemands baard. Dat wil je natuurlijk niet tijdens een etentje.

Controleer de gasten bij binnenkomst en kies een positie aan tafel zodat je zo min mogelijk mensen met baarden ziet.

6.    Anthofobie: de angst voor bloemen

Geen bos bloemen op tafel voor degenen met een anthofobie. Met deze fobie heb je een angst ontwikkeld voor bloemen. Hoe lekker ze ook ruiken, of hoe mooi ze er ook uitzien. Je hebt het idee dat bloemen, bloemblaadjes en in sommige gevallen zelfs de stengels een gevaar vormen.

Om een anthofobie te overwinnen, kun je je focussen op ontspanning- en ademhalingstechnieken.

7.    Pentherafobie: de angst voor schoonmoeders

Het bestaat, bang zijn voor schoonmoeders. En dan niet per se omdat je geen goede band hebt opgebouwd met je eigen schoonmoeder, maar schoonmoeders in het algemeen. De irreële angst kan zo in de weg staan dat je liever zonder partner wil blijven. Of dat je schoonmoeders wil ontlopen op verjaardagen en bruiloften.

Hoe je ervan af komt? Door bij bijeenkomsten niet te vragen wie schoonmoeder is en met iedereen te praten. Je zult zien dat de meeste schoonmoeders zo erg nog niet zijn. 

Lees ook

Last van angstproblemen? Dit is waarom breien helpt bij angststoornissen. En is het nieuwe 5G-netwerk niet alleen snel, maar ook gezond

Let op: Startpagina geeft geen psychisch advies. Raadpleeg bij klachten altijd een arts.

Meer over: