Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

Masturberen is lekker én gezond, dit zijn de 5 gezondheidsvoordelen

In samenwerking met:

Vingeren, aftrekken, masturberen of soloseks: hoe je het ook noemt, bijna iedereen (her)kent het. Vroeger werd er gedreigd dat je er doof of blind van werd, tegenwoordig weten we gelukkig wel beter: masturberen is niet alleen lekker, het is ook hartstikke gezond!

Tekst gaat onder de advertentie verder.

Even de cijfers op een rijtje: 84 procent van de mannen masturbeert, net als 67 procent van de vrouwen. Dat blijkt uit onderzoek van Rutgers, het Nederlandse kenniscentrum voor seksualiteit. Uit hun onderzoek uit 2017 blijkt ook dat mannen vaker masturberen dan vrouwen, 40 procent doet dat wekelijks, en bij vrouwen maar 14 procent. Waarom zo weinig? Masturberen is lekker, en bovendien heel gezond.

We zetten de voordelen van soloseks op een rijtje:

Voordeel 1: beter slapen

Lig je ’s nachts wakker? Je kunt een beker melk warm maken of schaapjes tellen, het kan veel lekkerder. Tijdens een climax en nét daarna heb je ongeveer vijf keer zoveel oxytocine in je bloed als normaal. Ook produceert je lichaam na een hoogtepunt extra prolactine en vasopressine, en die cocktail van drie hormonen werkt als een natuurlijk slaapmiddel. Mannen vallen daarvan als een blok in slaap, bij vrouwen kan het een kwartiertje tot een half uur duren, voordat ze écht slaperig worden. Welterusten!

Voordeel 2: minder stress

Mensen met stress hebben minder zin in seks, en tegelijkertijd kan klaarkomen helpen om je stressniveau te verlagen. Dat komt door die oxytocine, die als een medicijn werkt tegen het schadelijke stresshormoon cortisol. Door een orgasme maakt het lichaam bovendien dopamine aan, een stofje dat zorgt voor een goed humeur. Heb je dus een drukke dag achter de rug, blijf je maar piekeren of ben je humeurig door allerlei gedoe, dan weet je wat je te doen staat.

Voordeel 3: goed voor je immuunsysteem

Wetenschappelijk onderzocht (echt waar): klaarkomen is goed voor je immuunsysteem. Mensen die regelmatig een orgasme hebben, hebben meer immunoglobuline A in hun bloed. Dat zijn antistoffen die het lichaam beschermen tegen bacteriën en virussen. Het optimale effect, stelden de onderzoekers vast, bereik je bij één tot twee orgasmes per week, en niet meer. Geniet met mate…

Voordeel 4: natuurlijke pijnstiller

Dit advies zal de huisarts niet snel geven, maar masturberen is een goede pijnstiller. Mensen die last hebben van hoofdpijn (nee schat, vanavond niet) merken na een climax direct verlichting. Ook helpt een orgasme tegen spierpijn, buikpijn en rugpijn, vooral in de lage rug. En baat het niet, dan schaadt het niet, toch?

Voordeel 5: minder kans op prostaatkanker

Mannen, even opletten: met elke zaadlozing verminder je de kans op prostaatkanker, volgens een Australisch onderzoeksteam. Zij publiceerden een onderzoek waaruit blijkt dat oudere mannen, die 21 keer of meer per maand klaarkomen, minder kans hebben op prostaatkanker, dan mannen die minder vaak een orgasme hadden. Bij een zaadlozing trekt de prostaat samen, en dat zou mogelijk het positieve effect kunnen verklaren. Seks met een partner werkt net zo goed als masturbatie, hoe je het ook bekijkt: klaarkomen is gezond!

Dit werkt niet: afvallen

Kun je het abonnement op de sportschool opzeggen als je vaak jezelf bevredigt? Doe dat maar niet, want een gemiddeld orgasme kost maar 4 tot 10 kcal. Besteed je meer tijd aan je soloseks-avontuur, dan moet je rekenen op 18 tot 24 kcal per tien minuten. Ter vergelijking: met een half uurtje aan de gewichten in de sportschool verbrand je minimaal 100 kcal, tien minuten wandelen is bijna 50 kcal. Wees eerlijk: masturberen is toch veel spannender dan een rondje hardlopen?

Ben je nog niet zo ervaren? Probeer dan onderstaande masturbatietips:

6 masturbatietips en -technieken voor vrouwen

 1. Zorg dat je opgewonden raakt, maak je lichaam warm door te strelen;
 2. Twijfel niet, je hoeft je nergens voor te schamen;
 3. Gebruik je fantasie, een boek of kijk een film;
 4. Ontdek je lichaam, wat werkt goed bij jou?
 5. Gebruik eens een vibrator of ander speeltje;
 6. Probeer masturbatie technieken uit:
  a) G-spot massage
  b) Zachte ritmische klopjes op je clitoris
  c) Maak cirkelbewegingen
  d) Indirecte stimulatie door je onderbroek aan te houden 

Bron: Nederlandse kenniscentrum voor seksualiteit

Solo-play

Year of the Play - Solo Play: speel op jouw manier

Play betekent seks en alles wat met seks te maken heeft. Het draait om plezier: experimenteren, leren én genieten! Samen spelen, samen delen of lekker alleen. Iedereen op zijn of haar eigen manier. EasyToys nodigt je uit om deel te nemen aan Solo Play - Year of the Play

In samenwerking met: