Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

Wetenschappelijk bewezen: waarom je van breien gelukkig wordt (en haken)

Is breien je hobby? Het levert je niet alleen warme truien, sjaals en leuke sokken op, maar ook een onverwoestbaar goed humeur. Het is wetenschappelijk bewezen dat je van breien – en andere creatieve hobby’s – heel gelukkig wordt.

Iedereen die kan breien of haken, zal dat intens tevreden gevoel herkennen: blij met wat je hebt gemaakt en de uren zijn voorbij gevlogen. De wetenschap is er eens ingedoken en ja hoor: handwerken is niet alleen leuk om te doen, maar ook goed tegen onder andere depressies en angststoornissen.

De Britse brei-journalist Betsan Corkhill kreeg veel reacties op haar artikelen van mensen die vertelden hoe vrolijk ze werden van breien en haken. Ze besloot om dat grondig uit te zoeken. Ze deed onderzoek onder 3.500 breiers uit meer dan 30 landen en daaruit bleek: hoe vaker mensen breien, hoe gelukkiger ze zijn. Meer dan 80 procent van de deelnemers aan haar onderzoek gaven aan dat hun humeur met sprongen vooruit ging door het breien.

Breien in de flow

Hoe kan dat? Van breien, maar ook van andere handwerken, komen mensen in een flow. Dat is een staat van verhoogde concentratie, waarbij je helemaal opgaat in het werk dat je aan het doen bent. De theorie van flow is ontwikkeld door de Amerikaanse psycholoog Mihaly Csikszentmihalyi. Hij ontdekte dat de meeste mensen flow voelen als ze iets doen wat best ingewikkeld is, maar toch goed lukt, en waar ze al hun aandacht bij moeten houden. En laten breien en haken nou voldoen aan al die kenmerken.

Werken met chemische stofjes

Volgens Betsan zijn het vooral breien, haken, weven en andere creatieve activiteiten met herhalende bewegingen of handelingen die dat geluksgevoel teweeg brengen. Daarbij komen namelijk serotonine en dopamine vrij, chemische stofjes die zorgen voor een kalm, tevreden gevoel. ‘Mensen met veel stress gaan bijna automatisch herhalende bewegingen maken,’ zegt Betsan in haar boek Knit for Health & Welness. ‘Door die herhalingen heeft het een soort meditatie effect.’

Mooie kleuren maken blij

Niet alleen de herhalingen – recht, averecht, recht, averecht – hebben een positief effect, ook het materiaal is belangrijk. Mooie kleuren, zachte stofjes, daar wordt iedereen blij van. ‘Mensen met paniekaanvallen nemen hun brei- of haakwerkje gewoon mee,’ vertelt Betsan. ‘Als ze voelen dat ze angstig worden, halen ze hun spullen tevoorschijn en met een paar steken is alles weer rustig en kalm.’

Weg met de winterdepressie

Door haken of breien van een depressie afkomen, is dat niet een beetje sterk? Volgens juwelenontwerper Emma Mitchell niet. Zij heeft last van winterdepressies, de laatste jaren gebruikt ze haar creativiteit om daar beter doorheen te komen. ‘Ik voelde me lusteloos en ik vond het maar moeilijk om mezelf te motiveren. Als ik elke dag iets creatiefs doe, gaat het een stuk beter,’ vertelt ze. Ze organiseerde het project Making Winter, waarbij ze andere mensen uitnodigt om ook iets creatiefs te doen in de donkere maanden. Deelnemers delen foto’s van hun kunstwerkjes met elkaar, en dat helpt enorm.

Breien voelt nuttig

Betsan is er eigenlijk wel over uit: breien is leuk én heel gezond. Op haar website staat een lijst met klachten en kwalen die breien zou verlichten, variërend van rouwverwerking tot hoge bloeddruk, en van slaapstoornissen tot migraine. Ze inspireerde wetenschappers om de voordelen van breien verder te onderzoeken. En hoe meer ze publiceerde over het onderzoek naar het voordeel van breien voor de geestelijke gezondheid, hoe meer reacties ze kreeg van mensen die vertellen hoe breien ze heeft veranderd. ‘Als ik brei, kan ik ervoor zorgen dat mijn gedachten niet te somber worden,’ schrijft iemand. ‘Als ik niks doe, voel ik me lui, maar door te breien voel ik me nuttig. Van dat gevoel verbetert m’n humeur. De voldoening die ik voel als ik iets moois heb gemaakt, en de opwinding van een nieuw project, houden me aan de gang.’

Interessant om te lezen:
Hobby's zijn ook leuk als tijdverdrijf, dit zijn hobby's voor thuis om je uren mee te vermaken. 

Bronnen: Stitchlinks, Making Winter, Prima.co.uk
Auteur: Sabina Posthumus