Ga naar de inhoud

Wat te doen als je eenzaam bent, 10 tips

Update:
Eenzaam

Eenzaamheid ontstaat meestal door het gemis van diepe emotionele connecties met anderen, wat vaak leidt tot gevoelens van leegte, verdriet en angst. Het kan zelfs fysieke klachten veroorzaken.

Gelukkig is er iets aan te doen. Het doorbreken van eenzaamheid begint met openheid en communicatie.

Zelf nieuwe verbindingen creëren

Je kunt het gesprek aangaan met vrienden, familie of kennissen. Maar als dat geen optie is, kun je ook hulp zoeken bij je gemeente. Door je situatie met hen te delen en te laten weten hoe stil het elke dag om je heen is, kunnen zij stappen ondernemen om je te helpen. Bijvoorbeeld door het inschakelen van hulpverleners of vrijwilligers. Maar er zijn ook manieren waarop je zelf nieuwe verbindingen creëert. Een hobby kan een uitstekende keuze zijn, en hieronder bieden we 10 inspirerende opties om eenzaamheid te verslaan.

10 hobby’s tegen eenzaamheid

1. Word vrijwilliger 

Wil je iets goed doen voor een ander, jezelf nuttig maken en onder de mensen of dieren zijn? Je kunt overal in Nederland terecht voor vrijwilligerswerk. Een optie is om bijvoorbeeld op de buurttaxi te gaan rijden, activiteiten bij verzorgingshuizen te organiseren of begeleider te worden van (sport)activiteiten op scholen. Meer informatie hierover vind je online bij de gemeente of welzijnsorganisatie in jouw buurt. 

2. Ga sporten 

Een teamsport of een sport zoals dansen of yoga verbindt enorm. Als je je inschrijft bij een sportvereniging zie je waarschijnlijk elke week dezelfde mensen. Ben je iets minder actief of bewegelijk, dan is je inschrijven bij een bridge- of schaakclub ook een goed idee. Naast trainingsavonden organiseren zij meestal ook wedstrijden. 

3. Schrijf je in bij een vereniging of kerkgemeenschap

Een vereniging komt vaak 1 keer per week samen om samen naar buiten te gaan. Als je een vereniging zoekt die dicht bij je interesses ligt, heb je gelijk al een verbinding met de overige leden. Dit zijn namelijk allemaal mensen die ongeveer dezelfde interesses hebben als jij. Wat dacht je van een wandelvereniging? Naast de wekelijkse bijeenkomsten hebben verenigingen veel uitjes door het hele jaar heen. Extra gezellig. Als je gelovig bent is het leuk om je te verdiepen en je in te schrijven bij de kerk. Veel kerken organiseren themadagen of avonden, waar je leuke activiteiten kunt doen. 

4. Kom in contact met dieren 

Talloze onderzoeken hebben aangetoond dat dieren de eenzaamheid verminderen. Mensen met huisdieren ervaren bovendien minder stress, hebben betere gezondheid en leven langer. Is het houden van een huisdier geen optie? Bezoek een kinderboerderij of dierentuin, neem de hond van de buurman mee op een wandeling, ga eens naar een kattencafé of wordt vrijwilliger in het dierenasiel. Misschien doe je er zelfs nog wel een mensenvriend op! 

5. Volg een cursus of workshop

Als je geen zin hebt om wekelijks bij elkaar te komen zoals bij een vereniging, raden wij je aan om cursussen of workshops te volgen. Altijd al een taal willen leren of denk bijvoorbeeld aan een kookworkshop, een computercursus of een schildercursus. Cursussen en workshops zijn vaak gezellig en daarnaast leer je er veel van. Bovendien zit je nergens aan vast. 

6. Tuinieren

Een hobby met directe voordelen voor zowel je gezondheid als sociale interactie is tuinieren. Het verzorgen van planten en bloemen werkt niet alleen therapeutisch, het leidt vaak ook tot gesprekken en uitwisseling van tips met mede-tuinliefhebbers. Overweeg lid te worden van een lokale tuinclub of gezamenlijke volkstuinprojecten om je passie voor tuinieren te delen met anderen.

7. Kunst en creativiteit

Ben je artistiek aangelegd of heb je altijd al willen schilderen, beeldhouwen, tekenen of haken? Kunst en creatieve activiteiten helpen niet alleen bij zelfexpressie, maar ook bij het verbinden met anderen die dezelfde interesses delen. Zoek in je buurt naar kunstklassen, workshops of kunstverenigingen om aan de slag te gaan en nieuwe vrienden te maken.

8. Leesclubs

Als je van lezen houdt, overweeg dan deelname aan een leesclub. Deze clubs bieden een geweldige manier om boeken te bespreken en ideeën uit te wisselen. Je kunt nieuwe boeken ontdekken en interessante gesprekken voeren met gelijkgestemden. Meestal ontmoeten leden van leesclubs elkaar maandelijks om een boek te bespreken.

9. Koken en culinaire evenementen

Koken is een lonende hobby die je de kans biedt om nieuwe gerechten te ontdekken en je culinaire vaardigheden te ontwikkelen. Overweeg het volgen van kooklessen of het bijwonen van culinaire evenementen en proeverijen in je omgeving. Je kunt je creativiteit uiten in de keuken en samen met anderen van heerlijke maaltijden genieten.

10. Reizen en ontdekken

Reizen is niet alleen een geweldige manier om nieuwe plaatsen te ontdekken, ook om nieuwe mensen te ontmoeten. Overweeg het plannen van korte uitstapjes, lid worden van reisgroepen of deelnemen aan reisevenementen. Door met anderen te reizen, deel je je passie voor avontuur en creëer je onvergetelijke herinneringen.

Hoe herken je eenzaamheid? 

Je kunt het gevoel van eenzaamheid bij jezelf aan diverse punten herkennen. Eenzaamheid kenmerkt zich met een verdrietig, leeg, machteloos of angstig gevoel:

  1. Je hebt negatieve gedachten;
  2. Je hebt een laag zelfbeeld;
  3. Je hebt last van sociale onhandigheid, verlegenheid of onzekerheid;
  4. Je vindt het moeilijk om contact te leggen;
  5. Je toont claimgedrag of vermijdingsgedrag; 
  6. Je bent niet in staat om de eenzame situatie te veranderen;
  7. Je hebt last van stress of lichamelijke klachten zoals hoofdpijn en benauwdheid;
  8. Je voelt je somber of futloos;
  9. Je hebt een gebrek aan eetlust;
  10. Je ervaart slaapproblemen. 

Een nieuwe relatie is natuurlijk ook een prima optie. Dit zijn 5 tips bij online daten

Foto: Willowpix

Meer over: