Ga naar de inhoud

Eenzaamheid: wat houdt het eigenlijk in?

Update:

Eenzaamheid is een groot maatschappelijk, en verborgen, probleem. Mensen die eenzaam zijn missen een hechte, emotionele band met anderen of hebben minder contact met andere mensen dan ze willen. Volgens de psychiatrie is eenzaamheid een psychiatrisch probleem. Verkleint dat gegeven het stigma van eenzaamheid?

Lees hier wat eenzaamheid inhoudt, de problemen die het veroorzaakt en 20 tips hoe je eenzaamheid kunt veranderen. 

3 soorten eenzaamheid

Er zijn 3 soorten eenzaamheid te onderscheiden:

  1. Sociale eenzaamheid: Mensen die te maken hebben met sociale eenzaamheid missen vrienden en vriendschap in hun leven.  
  2. Emotionele eenzaamheid: Mensen die geen intieme partner hebben missen het gevoel dat ze nergens hun persoonlijke gevoelens kunnen delen.   
  3. Affectieve eenzaamheid: Er zijn ook mensen die hun eenzame bestaan niet per se zien als een probleem. Andere mensen zeggen ze niet zoveel en ze missen het gezelschap ook niet (kluizenaars) 

Aanslag op gezondheid

Eenzaamheid kan effect hebben op je functioneren en zelfs op je gezondheid. Het kan leiden tot depressies en het vergroot het risico op hartziekten en de ziekte van Alzheimer. Ook kan de eenzaamheid leiden tot een ongezonde vicieuze cirkel. Door schaamte en een depressie ga je minder naar buiten, beweeg je minder, gebruik je meer verslavende middelen. Vaak laten de eetgewoonten ook te wensen over. Wie vindt het leuk om alleen te eten en voor zichzelf te koken? Het dagelijks warmen van magnetrongerechten of bestellen van kant en klare maaltijden kan op den duur leiden tot overgewicht of een lage weerstand, waardoor je vatbaarder bent voor infecties. 

Stoornis

Eenzaamheid wordt door de psychiatrie gezien als een eigenstandig probleem en niet als een symptoom van andere problemen, zoals het gebrek aan een inclusieve samenleving. De psychiatrie heeft eenzaamheid als psychiatrische stoornis opgenomen in de DSM 5. Dat zou een groot voordeel hebben: omdat eenzaamheid in de diagnostiek eerder wordt onderkend kan er een aangepaste behandeling volgen. Uit een onderzoek uit 2019 van het Trimbos Instituut blijkt dat volwassenen die zich eenzaam voelen een groter risico hebben om een ernstige stemmings-, angst- of middelenstoornis te ontwikkelen dan niet-eenzame volwassenen. 

20 tips om te doen als je eenzaam bent?

  1. Fitness, yoga, afvallen
  2. Oude vrienden en kennissen bellen
  3. Leer een vreemde taal
  4. Leer boksen
  5. Volg een teken, schilder of schrijfcursus
  6. Schaf een huisdier aan
  7. Ruim je huis op
  8. Leer koken of volg een kookworkshop
  9. Schrijf je in voor een zangworkshop bij een operazanger(es)
  10. Start met het maken van je eigen podcasts
  11. Leer mediteren
  12. Bezoek een Webinar
  13. Koop een camper en ga op reis
  14. Leer fotograferen met je smartphone
  15. Koop oude meubels en pimp ze
  16. Schrijf (zelfgemaakte) gedichten op je muren of kasten
  17. Koop een Cineville pas en ga regelmatig naar een nieuwe film
  18. Ontpop je tot activist en schrijf een boek waarin je uitlegt dat eenzaamheid geen psychiatrisch probleem is, maar (vaak) een maatschappelijk probleem en interview alle 50-plussers die je kent. Bundel het en maak mooie sprekende foto’s van iedereen die je geïnterviewd hebt
  19. Regel een ruimte waarin je de foto’s kunt exposeren en informeer de pers met een zelfgeschreven persbericht. Google naar handvatten: hoe schrijf ik een persbericht
  20. Ga met een kop koffie op een terras zitten en vier je overwinning!

Meer over: