Ga naar de inhoud

Het formaat van de penis in erectie neemt toe


Recentelijk hebben onderzoekers uit verschillende landen geconcludeerd dat de gemiddelde lengte van de penis in erectie wereldwijd toeneemt. Dit opvallende fenomeen heeft geleid tot discussie en bezorgdheid onder wetenschappers, aangezien een ongezonde levensstijl mogelijk bijdraagt aan deze ontwikkeling.

Lees hier de resultaten van recent onderzoek naar dit onderwerp en wat de mogelijke oorzaken en gevolgen van deze trend kunnen zijn.

Grootschalig onderzoek over gemiddelde penislengte in erectie

Een groep onderzoekers, waaronder experts van de Amerikaanse Stanford Universiteit, de Italiaanse Universiteit Sapienza Rome en de Vita-Salute San Raffaele Universiteit in Milaan, hebben zich gebogen over de vraag hoe het gesteld is met de gemiddelde penislengte in erectie wereldwijd. Zij hebben, tussen 1992 en 2021, gegevens geanalyseerd van meer dan 55.000 mannen. 

Afgelopen 30 jaar is de penis ruim 24% gegroeid 

Recentelijk heeft het onderzoeksteam hun bevindingen gepubliceerd in The World Journal of Men’s Health. 1 van de conclusies die het team trekt, is dat de gemiddelde penislengte in de afgelopen 30 jaar met ongeveer 24% (!) is toegenomen. Hoofdonderzoeker en professor urologie Michael Eisenberg concludeert dat de gemiddelde lengte in erectie is gestegen van een gemiddelde van 12,1 centimeter naar 15,2 centimeter gedurende de afgelopen 29 jaar. Dat is heel veel! 

De reden van de stijging is nog niet bekend. Het vermoeden bestaat dat dit veroorzaakt wordt door een veranderde (ongezonde) levensstijl. Tevens wordt blootstelling aan chemicaliën, het milieu en overgewicht genoemd als redenen van hormonale veranderingen bij de man. 

Wat als de penis zo blijft groeien? 

Of de gemiddelde penislengte zo blijft groeien, is onzeker. Maar onderzoekers achten de kans klein – dan wordt ie wel heel groot. Tijd om de gemiddelde penislengte onder de loep te nemen. Volgens wetenschappelijke studies varieert de gemiddelde lengte van de penis in erectie wereldwijd, maar over het algemeen wordt aangenomen dat deze tussen de 13 en 15 centimeter ligt. Factoren zoals genetica, leeftijd, lichaamsgrootte en gezondheid spelen allemaal een rol spelen bij de grootte van de penis. Het is echter ook belangrijk op te merken dat de grootte van de penis niet de enige factor is die van invloed is op seksuele prestaties en genot. 

Feitjes over de penis 

  1. De penis is geen spier, maar bestaat uit drie kamers gevuld met sponsachtig weefsel en bloedvaten.
  2. Bij sommige diersoorten is de penis voorzien van een ‘stekel’, zoals bij katten.
  3. Wist je dat sommige mannelijke insecten hun geslachtsdelen gebruiken om een vrouwtje te beschermen tegen rivalen?
  4. Ondanks wat vaak wordt gedacht, is de grootte van de penis in erectie niet gerelateerd aan de grootte van de penis in slappe toestand.
  5. Sommige mannen kunnen een orgasme krijgen zonder ejaculatie, wat bekend staat als een droog orgasme.
  6. De penis bevat veel zenuwuiteinden en is daarom erg gevoelig. De meest gevoelige delen van de penis zijn de eikel en de voorhuid.
  7. Wist je dat sommige mannen een gebogen penis hebben? Dit kan een aandoening zijn die de ziekte van Peyronie wordt genoemd.
  8. Erecties kunnen soms onverwacht voorkomen, zoals tijdens een presentatie of op een openbare plaats. Dit kan soms gênant zijn, maar het is volkomen normaal.
  9. Regelmatige lichaamsbeweging, gezond eten en niet roken kan bijdragen aan een gezonde bloedtoevoer naar de penis en een gezond seksleven.

Ook interessant om te lezen:

Meer over: