Ga naar de inhoud

Stijging penisbreuken: wilde seks met de feestdagen niet zonder risico’s

Update:
Penisbreuk

Een wilde vrijpartij tijdens de feestdagen, heerlijk of gevaarlijk? Juist in deze periode trekken artsen in Duitsland vaker aan de bel vanwege een piek in het aantal penisbreuken. Het lijkt erop dat de toename van deze ongelukkige voorvallen te maken heeft met de uitgelaten sfeer en toegenomen intimiteit met de feestdagen.

Medische professionals beschouwen een penisbreuk als een urgente kwestie waarbij specifieke delen van dit mannelijke orgaan, cruciaal voor een erectie, beschadigd raken. Dit werd gemeld door The Guardian en wordt vaak toegeschreven aan overdreven buiging tijdens zeer bevlogen vrijpartijen.

Bij welke standjes loop je risico op een penisbreuk?

Je kent die spannende momenten in de slaapkamer? Soms kunnen die avontuurlijke standjes waarvan je denkt dat ze extra opwindend zijn, eigenlijk een beetje riskant zijn voor de jongeheer. Denk ‘foute seks‘ of aan situaties waarbij de acrobatische capriolen in bed wat te veel van het goede zijn.

Seksuele escapades kunnen soms, laten we zeggen, wat te veel van het goede zijn. Bij welke standjes loop je het hoogste risico?

  1. Als de partner bovenop zit en plotseling de verkeerde kant op beweegt.
  2. Wanneer de penetratie vanuit een ongebruikelijke hoek plaatsvindt.
  3. Als de man achterlangs penetreert en de bewegingen niet goed gecoördineerd zijn.
  4. Wanneer de penis tijdens de seks per ongeluk tegen het lichaam van de partner stoot.

Dus, als er tijdens de dolle pret een rare pijn of een geluid klinkt dat niet thuishoort in het liefdesspel, is het verstandig om direct een pauze in te lassen en een dokter te raadplegen. Veiligheid gaat immers boven alles, zelfs op de heetste momenten!

Ontbreken van direct oogcontact oorzaak penisbreuk

Volgens uroloog Nikolaos Pyrgides van de Ludwig Maximilian Universiteit in München, die dit onderzoek aanstuurde, ontstaan deze blessures vaak tijdens intense momenten van passie, vooral in standjes waarbij direct oogcontact met de partner ontbreekt.

Pyrgides waarschuwt dat mannen een groter risico lopen op een penisbreuk in ongebruikelijke omstandigheden, zoals buitenechtelijke affaires of wanneer de liefde bedreven wordt op onconventionele plaatsen. Zijn advies voor mannen in aanloop naar de festiviteiten: ‘wees voorzichtig!’

Symptomen van een penisbreuk

De indicatoren van een penisbreuk zijn vaak luid en duidelijk: de getroffen man ervaart intense pijn, terwijl de penis opzwelt en blauwe plekken vertoont. Pyrgides vergelijkt regelmatig de aanblik van deze patiënten hun aankomst in het ziekenhuis met die van een aubergine, vanwege de zichtbare verkleuringen en zwellingen.

Dit onderzoek, uitgevoerd tussen 2005 en 2021 in Duitsland, werd gepubliceerd in het British Journal of Urology International. Het analyseerde de gegevens van 3421 mannen met penisbreuken, waarbij de gemiddelde leeftijd van de patiënten 42 jaar bedroeg.

Behandelmethoden voor een penisbreuk

Wanneer het gaat om een penisbreuk, is onmiddellijke medische interventie van cruciaal belang. Doorgaans omvat de behandeling een chirurgische ingreep, die kan variëren afhankelijk van de ernst van het letsel.

  • Chirurgische correctie: Medisch specialisten voeren vaak een operatie uit om de beschadigde delen van de penis te herstellen. Door zorgvuldige incisies proberen chirurgen de normale vorm en functie van het orgaan te herstellen.
  • Dringende verzorging: Bij aankomst in het ziekenhuis is snelle medische interventie essentieel. Soms wordt direct een drukverband aangelegd om bloedingen te stelpen en de pijn te verlichten.

Wat zijn de risico’s van een penisbreuk?

  1. Erectiele problemen: Na een penisbreuk kunnen erectieproblemen optreden, variërend van tijdelijke moeilijkheden tot langdurige stoornissen. Dit is afhankelijk van de aard van het letsel en de behandelingskwaliteit.
  2. Kromming van de penis: Onjuiste behandeling kan resulteren in een kromming van de penis tijdens erectie, een aandoening bekend als de ziekte van Peyronie.
  3. Littekenvorming: Littekenweefsel kan na de operatie ontstaan, wat de flexibiliteit van de penis beïnvloedt of ongemak tijdens erecties kan veroorzaken.
  4. Psychologische impact: Een penisbreuk kan psychologische gevolgen hebben, zoals angst voor seksuele activiteit of emotionele stress, die van invloed zijn op iemands seksuele gezondheid en relaties.

Wist jij dit over de penis? 10 weetjes

  1. Gemiddelde grootte: De gemiddelde lengte van een erecte penis varieert wereldwijd, meestal tussen 12 en 16 centimeter.
  2. Diversiteit in vorm: Penissen kunnen verschillende vormen aannemen, met variaties die naar links, rechts, omhoog of omlaag buigen, wat volledig normaal is.
  3. Ochtenderecties: Mannen ervaren vaak ochtenderecties, een fenomeen veroorzaakt door meerdere erecties tijdens de REM-slaap.
  4. Gevoeligheid: De eikel van de penis herbergt een hoge concentratie zenuwuiteinden, waardoor het het meest gevoelige deel is.
  5. Beschermende structuren: De penis wordt beschermd door structuren zoals het scrotum en het schaambeen, die dienen ter bescherming van de gevoelige delen.
  6. Reactie op temperatuur: Bij koud weer trekken bloedvaten samen om warmte vast te houden, waardoor de penis kleiner lijkt.
  7. Botvrij orgaan: De penis heeft geen bot; zijn sponsachtige structuur zwelt op door bloed tijdens een erectie.
  8. Verouderingseffecten: Net als andere lichaamsdelen ondergaat ook de penis veranderingen naarmate mannen ouder worden, zoals mogelijke afname in grootte en veranderingen in (im)potentie.
  9. Circumcisie: Bepaalde culturen en religies voeren circumcisie uit, waarbij de voorhuid van de penis wordt verwijderd, vaak om religieuze, culturele of gezondheidsredenen.
  10. Erectieproblemen: Factoren als psychologie, levensstijl, leeftijd en medische aandoeningen kunnen bijdragen aan erectiestoornissen, die behandelbaar zijn afhankelijk van hun oorsprong.

Bron: RTLNieuws. Foto: satjawat-boontanataweepols-images by Canva

Meer over: