Ga naar de inhoud

Voorbeelden van bijgeloof: onzin of waarheden?

Update:

Ben jij bijgelovig? Geloof jij in dingen die ongeluk brengen? Heb je een geluksgetal? Durf je niet onder een ladder door te lopen? Lees meer over bijgeloof en onverklaarbare verschijnselen die van vader op zoon, moeder op dochter al generaties lang worden doorgegeven.

Bijgeloof richt zich op specifieke zaken

De bijgelovige geest is het geloof in dingen die niet echt gebeuren. Veel mensen geloven bijvoorbeeld in geesten, heksen en andere bovennatuurlijke wezens. Denken in bijgeloof weerhoudt je ervan risico’s te nemen of beslissingen te nemen die negatieve gevolgen kunnen hebben. Per cultuur, geloof en land kunnen bijgelovige zaken verschillen. Wat voor de 1 geluk betekent kan voor de ander ongeluk betekenen. Bijgeloof gaat vaak over voorwerpen, handelingen, dieren en symbolen. Bijgeloof is verspreid over heel de wereld, al eeuwen lang. Dit zijn de 20 meest populaire en bekende bijgelovige zaken?

  1. ’s Nachts mag je niet fluiten: volgens de Chinese cultuur roep je boze geesten aan wanneer je fluit in de nacht. Als je bij iemand op bezoek bent en fluit, dan zal de gastheer al zijn geld kwijtraken zeggen ze in de Westerse wereld.   
  2. Vrijdag de 13e brengt ongeluk in de Christelijke oorsprong: wanneer het getal 13 in de Bijbel voorkomt, is het gekoppeld aan iets negatiefs. Vrijdag de 13e was dubbel ongeluk, want op die datum werd Jezus gekruisigd. De Romeinen zagen in het getal 13 een symbool van dood, verwoesting en ongeluk. Sommige hotels of ziekenhuizen hebben geen 13e verdieping of kamer, in vliegtuigen is er vaak geen 13e rij stoelen. De angst hiervoor wordt Triskaidekafobie genoemd.  
  3. Een klavertje vier brengt geluk: als een meisje een klavertje in haar rechterschoen doet, zal ze trouwen met de 1e man die ze tegen komt of met een naamgenoot.  
  4. Zwarte kat is negatief: men geloofde dat het heksen waren die zich in katten konden veranderen. Ook vond men de zwarte kat een duivels dier.   
  5. Loop niet onder ladders: Veel mensen zijn bang om onder een ladder te lopen. Een schuine ladder vormt een driehoek met de grond en de muur. Omdat dit het symbool van de heilige 3-eenheid is, vonden onze voorouders het een zeer oneerbiedige daad als je er doorheen liep. Deed je het toch, werd je beschuldigd van verering van de duivel. Later ontwikkelde dat zich tot dat wie onder een ladder liep, door de dood getroffen wordt. Een vrouw zou binnen 1 jaar nooit trouwen. Het is nu iets afgezwakt en men zegt tegenwoordig bij het onder de ladder doorlopen dat je de hele dag ongeluk zou hebben.  
  6. Zout knoeien is ongeluk: wanneer je met zout knoeit, moet je onmiddellijk zout over de linkerschouder gooien; in de ogen van de slechte geesten. Links is ook de kant waarlangs de duivel met je mee zou gluren. Strooi bewust zout onder de stoelen van je visite wanneer je wilt dat ze niet lang in je huis zijn en zo zullen ze vroeg naar huis gaan.   
  7. Iets wat prikt, snijdt of knipt nooit zomaar weggeven: dan verbreekt de vriendschap. Geef je iemand bijvoorbeeld een mes cadeau laat diegene het dan kopen voor een symbolisch bedrag van 5 cent, zodat de vriendschap in stand blijft.  
  8. Koop nooit zelf een portemonnee: deze moet je krijgen dan zit er altijd geld in wordt er gezegd volgens de oud Nederlandse cultuur.  
  9. Hoefijzers brengen geluk: let wel op hoe je een hoefijzer ophangt! Hang ze met de opening naar boven; dan ‘vangen ze het geluk’. Hang je het met de opening naar beneden? Dan valt het geluk eruit.   
  10. Doe een wens met een uitgevallen wimper: wanneer er een wimper uitvalt, dan zou je – als je hem wegblaast – een wens mogen doen.   
  11. 7 jaar ongeluk? Breek geen spiegels!: volgens de Romeinen zou dit 7 jaar ongeluk brengen. Ook wanneer je elkaar niet recht in de ogen aankijkt tijdens het proosten van drank zou je 7 jaar slechte seks hebben.   
  12. Lieveheersbeestjes brengen geluk: vliegt er een boven op jou dan heb je geluk, maak je ze dood dan brengt dat een groot ongeluk! Trap je per ongeluk op een lieveheersbeestje dan komt er regen.  
  13. Kus onder een maretak: de maretak is door verschillende volkeren uit de geschiedenis in verband gebracht met vruchtbaarheid en gezondheid. Kus dus heerlijk met iemand wanneer je je onder deze tak bevindt!  
  14. Bermudadriehoek: deze mysterieuze driehoek ligt voor de kust van Florida tussen Miami, Puerto Rico en de Bermuda’s. Het staat ook bekend als de Driehoek van de Duivel, omdat Bermuda ooit de naam had van eilanden van de duivels. Er zijn boten en vliegtuigen verdwenen in dit gebied op onverklaarbare wijze. Sommigen zeggen dat de Duivel erachter zit en anderen beweren dat het om buitenaardse wezens zou gaan die de verdwijningen veroorzaken.   
  15. Varkenshersenen eten: geloofd wordt dat mensen die varkenshersenen eten geen leugens kunnen vertellen. In de Keltische mythologie neemt het varken of het wild zwijn een belangrijke plaats in.  
  16. Doe op zondag niets: wie op een zondag aan een huis werkt, zou ratten en muizen aantrekken. Op zondag je nagels knippen: de zondag daarop word je ziek.  
  17. Leen geen spullen uit op een maandag: wie ’s maandags iets leent, is het kwijt.  
  18. Geef geen gele bloemen bij een huwelijk: de kleur geel staat voor vriendschap en niet voor de liefde. Je hebt dan een ongelukkig huwelijk.  
  19. Zet geen schoenen op tafel: dit betekent dat je armoede over jezelf afroept.  
  20. Jeuk aan je linkerhand: Het plotseling kietelen in de palm van je linkerhand: voorbode van onverhoopte kosten. Jeuk aan je rechterhand is een voorbode dat je binnenkort geld ontvangt! 

Vormen van bijgeloof

Sommige mensen geloven dat bijgeloof, religieuze overtuigingen en rituelen met elkaar in verband staan. Ze hebben een onbewuste invloed op menselijk gedrag. Dit kunnen dingen zijn zoals het gehoorzamen aan een specifieke reeks regels of het uitvoeren van bepaalde acties om in de gunst te komen bij de goden of geluk te krijgen. Wat opvalt is dat veel soorten bijgeloof voor angst zorgen. Wanneer je niet afklopt op hout bijvoorbeeld. Het afkloppen op hout verwijst naar het kruis waaraan Jezus werd gekruisigd. Afkloppen of aftikken is een vorm van volksgeloof en een ritueel waarbij oorspronkelijk op ongeverfd hout wordt getikt, om daardoor mogelijk ongeluk af te wenden. Bijgeloof komt veel voor. Onderzoek wees uit dat dat de helft van de Nederlanders zichzelf bijgelovig noemt.

Ook interessant om te lezen:

Meer over: