Ga naar de inhoud

Opgebiecht: ‘Ik heb gedreigd een ruit in te gooien’

Update:

Janneke (23) is student Cultuur en Media en werkt in haar vrijetijd als taalmaatje. Ze heeft een zacht en begripvol karakter. Alleen niet wanneer haar iets wordt opgedrongen. “Dan heb ik geen geduld en dan kan ik ineens heel vals en gemeen worden.” Lees snel verder in onze rubriek opgebiecht.

Janneke heeft een NEE-NEE-sticker op haar brievenbus geplakt omdat ze geen ongeadresseerde reclame wil ontvangen. Tot haar grote ergernis blijft ze de folders ontvangen. “Ik vind dat zo irritant. Vooral die flyers van die ene snackbar, die vind ik het meest irritant. Die vind ik zo’n beetje elke week op mijn deurmat. De bezorger ziet die NEE-NEE-sticker toch ook?”

Confronteren met opgebiecht

Het irriteerde Janneke in toenemende mate. Tot ze vorige maand besloot er iets aan te doen. “Ik kon moeilijk bij de brievenbus gaan zitten om de folderbezorger op te wachten en te confronteren. En bellen naar de afzender vond ik onnozel. Daar had ik ook geen zin in. Ik vond ook dat ik mezelf ermee voor schut zou zetten als ik naar die snackbar zou gaan om er wat van te zeggen. De eigenaar van die snackbar ziet me aankomen.” Daarop besloot Janneke iets in het geheim te ondernemen. Ze besloot een anonieme dreigbrief te sturen.

“Ik maakte een handgeschreven briefje die ik in een gekleurde envelop stopte. In het briefje stond de volgende tekst: “Ik heb een NEE-NEE-sticker op mijn brievenbus zitten. Dat betekent dat ik uw ongeadresseerde folder niet wens te ontvangen. Stop daarmee! Gaat u door met bezorgen op mijn adres dan weet ik uw adres te vinden! Dan kunt u een steen door uw ruit verwachten!” 

Zenuwachtige ontvanger

Het briefje heeft Janneke op een maandagochtend in de bus gegooid bij de snackbar. “Mooi”, dacht ze. “Dit moet werken.” Janneke zag het helemaal voor zich. De eigenaar van de snackbar die het briefje leest en niet zit te wachten op een steen door zijn ruit. En zich afvraagt wie de afzender is en waar dan dat adres is waar hij zijn flyer ongevraagd in de bus had laten stoppen?” De zenuwachtige eigenaar zag ze in haar gedachten rondbellen. Ze zag hem vlug contact opnemen met zijn bezorgers, en misschien liet hij het briefje wel lezen aan een wijkagent. 

Janneke heeft na haar anonieme dreigbrief geen flyer meer van die snackbar op haar deurmat gevonden en toch heeft ze spijt. “Bedreiging is strafbaar en hoewel ik nooit zou zijn overgegaan tot het ingooien van ruiten ik voel me er rot onder dat ik dit heb gedaan. Ik wilde slechts een signaal afgeven: nee is nee!” Oei, opgebiecht….

*naam en foto zijn gefingeerd

Heb jij ook een geheim waar je niemand over durft te vertellen, en wil je dat opbiechten? Mail dan naar onze redactie en wij delen je verhaal (anoniem). Opgebiecht is een populaire rubriek.

Meer opgebiecht verhalen lezen?

Meer over: