Ga naar de inhoud

Opgebiecht: ‘Onze hond beet hun kat dood’

Update:
hond

Marianne (27) en Justin (31) wonen nu 5 jaar naast hun superlieve buren Doenja (32) en Sam (33)*. De buren hebben 4 katten en die lopen overal. Ook in Mariannes tuin, tot haar grote ergernis want ze doen hun behoefte vaak tussen hun planten en op het gras.

“Onze hond heeft een kat van de buren doodgebeten. Niemand heeft het gezien. We hebben hem begraven en niets gezegd.”

Doodskreet ging door merg en been

Het was een mooie zomerdag in onze buurt, en de zon scheen uitbundig. We hadden een lange wandeling gemaakt met onze hond, genietend van de dag en de frisse lucht. Alles leek perfect totdat we een luide kreet hoorden die uit de struiken kwam.

We renden er snel heen om te onderzoeken waar dat vandaan kwam. We waren geschokt toen we onze geliefde hond ontdekten met een dode kat in zijn bek. Geen idee waarom onze hond dit had gedaan. 1 ding was duidelijk de kat was dood. We waren in shock en wisten niet wat we moesten doen. De kat was bebloed en zat onder het slijm van de hond.

Lichaam verborgen

We verzamelden moed, raapten voorzichtig het levenloze lichaam van de kat op en verstopten het, ver weg van nieuwsgierige ogen. Vervolgens hebben we de kat zo diep mogelijk begraven, 2 straten verderop in onze buurt. We waren bang wat onze buren zouden denken als ze erachter kwamen wat er gebeurd was, en ook bang voor de mogelijke gevolgen. Straks moesten we onze hond in laten slapen! We rouwden in stilte om de dood van de kat en hopen dat niemand er ooit achter komt.

Schuldgevoel blijft

De buren hebben een tijdlang briefjes opgehangen in de buurt in de hoop dat ze hun kat terug zouden vinden. Ondertussen probeerden wij het afschuwelijke voorval te vergeten. Dat is soms best moeilijk, ik zie nog altijd het angstige snoetje van de dode kat op mijn netvlies. Ondertussen proberen we gewoon door te gaan met ons leven. Het schuldgevoel over wat we hebben gedaan blijft, alhoewel het gaandeweg wel minder wordt.

Ongeluk

In het begin waren we bang dat het nog eens zou gebeuren. Onze hond, een labrador, heeft nog nooit agressief gereageerd tegenover een mens, andere hond of kat. De katten van de buren liepen wel vaker bij ons in de tuin. We weten dat onze hond een vriendelijk en zachtaardig dier is, waarom hij dit deed is voor ons een raadsel. We spreken regelmatig af met de buren, ze zijn dol op onze hond. Onze vriendschap met de buurtjes groeit, alleen het schuldgevoel blijft nog wel even. Tot slot denken we wel de juiste beslissing te hebben genomen, want het had onze burenrelatie ernstig verstoord. Het is nu 1,5 jaar geleden.

*namen en foto zijn gefingeerd

Heb jij ook een geheim waar je niemand over durft te vertellen, en wil je dat opbiechten? Mail dan naar onze redactie en wij delen je verhaal (anoniem). 

Meer over: