Draai voor klassieke weergave

5 tips bij online daten

Na je vijftigste nog op zoek gaan naar een nieuwe relatie… Misschien heb je je weleens afgevraagd of je daar nu wel aan moet beginnen. Want waar loop je in hemelsnaam die leuke nieuwe partner tegen het lijf? Op het werk? Bij de sportclub? Of in de supermarkt? Nee, het antwoord ligt veel dichter bij huis! Je hoeft namelijk slechts achter je computer te gaan zitten…

De cijfers over online daten

Online dating: misschien krijg je van deze woorden alleen al de kriebels. Maar wist je dat 77% van de vrijgezellen vijftigplussers in Nederland actief is op online datingplatformen? En niet zonder resultaat! 62% van de zoekers heeft daadwerkelijk een partner gevonden via een datingsite of -app. Genoeg redenen om dat online daten toch maar eens een kans te geven, dus.

5 tips voor succesvol daten

Overtuigd? Goed zo! Toch kan het spannend zijn om de stap naar het digitale daten te zetten. Om je op weg te helpen hebben we vijf tips voor je op een rij gezet, die het iets makkelijker voor je maken.

1. Je profiel

Neem de tijd om je online profiel in te vullen. Denk na over hoe je jezelf goed neerzet, zonder een onrealistisch beeld te scheppen. Vermeld kort en bondig wat je zoekt in een partner, maar voorkom dat dit een eisenlijstje wordt. Dat schrikt af. En nog een extra tip: laat je van je humoristische kant zien op je profiel! Wanneer je iemand laat lachen als hij of zij je profiel leest, is de kans groot dat diegene met je wil chatten.

2. Gespreksonderwerpen tijdens een date

Als je eenmaal iemand gevonden hebt die je interesse heeft gewekt, kan je diegene een berichtje sturen. Je wil natuurlijk alles over deze persoon weten. Daarom kan het verleidelijk zijn om gelijk vragen te stellen als ‘waar kom je vandaan?’, ‘wat doe je voor werk?’ en ‘heb je kinderen?’. Maar pas op dat het gesprek niet op een kruisverhoor gaat lijken! Snijd liever een onderwerp aan dat gaat over persoonlijke ervaringen en interesses. Zo kom je er het beste achter of iemand bij je past.

3. Mee uit vragen

Misschien kom je tijdens het scrollen wel iemand tegen waarvan je gelijk denkt: daar wil ik mee afspreken! Pas hiermee op. Vraag niet iemand al, na drie getypte woorden met elkaar gewisseld te hebben, gelijk mee uit. Mensen vinden het vaak prettiger om eerst een tijdje te chatten. Zo leer je elkaar al een beetje kennen, waardoor een eventuele date meer vertrouwd voelt.

4. Het afspreken

Wanneer jullie daadwerkelijk gaan afspreken, is het belangrijk om goed na te denken over wat jullie gaan doen. Vermijd bijvoorbeeld de bioscoop. Tijdens de film heb je te weinig de kans om te kletsen en elkaar te leren kennen. Vermijd ook de chiquere restaurants waarbij je urenlang moet tafelen. Wanneer het gesprek stroef loopt en er veel ongemakkelijke stiltes vallen, wil je het kort houden. Spreek bijvoorbeeld overdag in een koffietentje af. Een ideale plek voor een eerste ontmoeting, omdat je er goed kan praten, maar ook zolang kan blijven zitten als je zelf wil.

5. Sta er nuchter in

Houd in je achterhoofd dat de kans dat cupido raak schiet bij je eerste date klein is. Ervaren online daters kunnen zichzelf online goed verkopen, waardoor het in het echt nogal eens tegen kan vallen. Stel je verwachtingen daarom bij. Je leven hangt niet af van een succesvol afspraakje. Lach erom als de date niet zo goed is gegaan en houd hoop voor de volgende date.

Nieuwsgierig geworden? Bekijk hiernaast de beste datingsites!

Auteur: Tara Stokdijk