Ga naar de inhoud

Aquaplaning: hoe verminder je het risico erop?

Update:
Aquaplaning

In een recent artikel gepubliceerd door RTL Nieuws wordt het toenemende risico van aquaplaning onder de aandacht gebracht. Aquaplaning, het fenomeen waarbij een auto grip verliest op een nat wegdek en kan gaan glijden, kan levensbedreigende situaties veroorzaken.

Het gevaar wordt nog ernstiger tijdens hevige regenval, waarbij het risico op aquaplaning zelfs kan verdubbelen. Lees tips hoe je het risico vermindert.

Wat is Aquaplaning?

Aquaplaning treedt op wanneer water zich ophoopt tussen de band van een auto en het wegdek, waardoor tijdelijk het contact tussen de 2 verbroken wordt. Zodra dit gebeurt, kan de auto zijn grip volledig verliezen en onbestuurbaar worden. Dit risico wordt versterkt bij hogere snelheden, versleten banden en als er grote waterplassen op de weg zijn.

Risico’s en preventie

Verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen waarschuwt voor het gevaar van aquaplaning: “Je hebt geen controle meer over je auto. Die kan plotseling naar links of rechts uitwijken”, zegt hij. Tertoolen benadrukt het belang van het volgende rijgedrag om de kans op aquaplaning te verminderen.

  • verminderen van snelheid tijdens zware regenval
  • handhaven van een veilige afstand tot andere voertuigen
  • vermijden van diepe plassen om het risico

Ook wordt het risico op aquaplaning groter tijdens hevige regenbuien, omdat het wegdek de grote hoeveelheid water niet snel genoeg kan afvoeren. Volgens Tertoolen kan het risico tijdens stortbuien zelfs verdubbelen.

Belang van bandenonderhoud

ANWB-woordvoerder Ockeloen adviseert automobilisten ook om hun banden in goede staat te houden: “Zorg ervoor dat ze nog voldoende profiel hebben. Hoe dieper het profiel, hoe beter het water wordt afgevoerd.” Ook is regelmatige controle en aanpassing van de bandenspanning van cruciaal belang. Een goede bandenspanning kan de grip op een nat wegdek verbeteren en zo helpen het risico van aquaplaning te reduceren.

Technische hulpmiddelen

Bepaalde technische hulpmiddelen helpen om het risico op aquaplaning te verminderen. Moderne auto’s zijn vaak uitgerust met een antiblokkeersysteem (ABS) dat voorkomt dat de wielen blokkeren bij het remmen, wat leidt tot betere controle over de auto. Het Electronic Stability Program (ESP), dat helpt de auto stabiel te houden tijdens het rijden, draagt ook bij aan het voorkomen van aquaplaning.

Bron: Frieschdagblad

Meer over: