Ga naar de inhoud

Reizen met OVpay? Claim zo korting en je oude ov-chipkaart saldo

Update:
OVpay

In- en uitchecken bij het ov doe je vanaf dit jaar met je bankpas, mobiel of smartwatch via OVpay. Dat is handig, maar hoe zit dat eigenlijk met kortingen? En het saldo dat nog op je oude ov-chipkaart staat, raak je die dan volgend jaar kwijt? We zochten het voor je uit.

De ov-chipkaart verdwijnt eind 2023, vraag je tegoed terug

De ov-chipkaart verdwijnt aan het einde van 2023 en vanaf januari 2024 reist iedereen met de eigen bankpas via de OVpay. Fijn dat het ’t reizen gemakkelijker en daardoor toegankelijker maakt, maar wat gebeurt er met het saldo dat nu nog op je ov-chipkaart staat? Lees hieronder hoe je dit tegoed terugvraagt!

Hoe werkt OVpay?

Je houdt dan je contactloze bankpas tegen de lezer en je bent ingecheckt. Als je eenmaal op je bestemming bent aangekomen, check je weer uit. Wel echt goed onthouden dat je uitcheckt, verder is het heel gemakkelijk.

Of de conducteur houdt je bankpasje, mobiel of smartwatch tegen het controleapparaat. Het bedrag wordt daarna in de avond van je rekening afgeschreven. Als dit niet is gelukt, word je pas voor een volgende keer geblokkeerd voor OVpay, totdat de betaling gelukt is.

Reizen met OVpay heeft verschillende voordelen:

  1. Je hoeft nooit meer het saldo op je ov-chipkaart aan te vullen.
  2. Je hebt geen aanschafkosten.
  3. Je hoeft nooit meer een nieuwe pas op te vragen als je hem kwijt bent.
  4. Je hebt een pasje minder in je portemonnee

Staat er nog saldo op je oude ov-chipkaart?

Met de opkomst van OVpay en het betalen met de bankpas dreigen miljoenen ongebruikt saldo op oude ov-chipkaarten onbenut te blijven. Reis je sporadisch met het ov of ben je al overgestapt naar OVpay met je bankpas, dan raden we je aan te controleren of er nog saldo op je oude ov-chipkaart staat. Misschien zijn van die paar miljoen euro wel een paar 10-tjes van jou.

Het is mogelijk om tot 5 jaar na het verlopen van de ov-chipkaart het saldo terug te vragen. Indien de kaart nog geldig is en niet ouder dan 5 jaar. Het tegoed wordt binnen 8 dagen teruggestort op jouw rekening.

Hopelijk zie je dan ook dit positieve bericht, na het aanvragen.

Met OVpay reizen met kortingen

Is het mogelijk om met OVpay met kortingen te reizen? Ja, in het geval je beschikt over een GVB Flex product, dat je op je betaalpas activeert. Hiermee check je vervolgens in- en uit. Helaas zijn andere kortingen, zoals de 65+ korting, kinderkorting of kortingen bij andere vervoerders, op dit moment nog niet van toepassing.

Kies de GVB korting die bij jouw manier van reizen met het ov past. Bestel je korting product bij de GVB en bespaar op je reiskosten met alle GVB trams, (nacht)bussen en metro’s.

Bronnen: OV Chipkaart, OV Pay.

Meer over: