Ga naar de inhoud

Daten boven je 50ste, dit zijn de 10 voordelen!

Update:
daten 50 plus

Of je nu net een lange relatie achter de rug hebt, al lang geen relatie meer hebt gehad of helemaal nog geen ervaring hebt met relaties. De ware liefde ontmoet je soms pas na je 50-ste. Dit zijn de voordelen van daten boven je 50ste.

Onzeker of het op latere leeftijd nog lukt om een nieuwe liefde te vinden? Dat is totaal niet nodig, het heeft juist voordelen om op oudere leeftijd te daten.

Daten voordeel 1: je weet wat je zoekt in een date

Na jarenlange ervaring weet je inmiddels wat je zoekt in een afspraakje met iemand. Je hebt gemerkt wat je waardeert aan een persoon en wat je nodig hebt om jouw leven te verrijken. Of je bent er in ieder geval achter gekomen wat je niét zoekt. Dat maakt daten een stuk makkelijker. Door open en eerlijk te zijn naar elkaar, kom je eerder dan ooit bij de juiste match terecht.

Vergelijk bijvoorbeeld verschillende soorten relaties die er zijn. Ben je op zoek naar een vaste relatie, een open relatie of een latrelatie?
En wat voor een persoon zoek je? Een rustig of druk persoon? Iemand die het ook fijn vindt om veel alleen te doen, of alles het liefst samen doet?

Terwijl het misschien jaren terug wat lastiger was om antwoord te geven op deze vragen, heb je nu je antwoord al klaar. Door de jaren heen weet je precies wat wel en niet voor jou werkt en heb je meer succes met daten.

Daten voordeel 2: je houdt van jezelf 

Je brengt alleen liefde over op een ander als je goed in je vel zit en blij bent met jezelf. Als je niet gelukkig bent met jezelf, kan een ander jou ook niet gelukkig maken.

Terwijl je dit vroeger misschien lastig vond, accepteer jij jezelf veel meer, want volwassenheid, ervaring en zelfvertrouwen komen met de jaren. Door de jaren heen ben je gegroeid als persoon en heb je een beter beeld van jezelf. Ook dit is een voordeel als je weer date! 

Voordeel 3: je hebt veel meer vrije tijd om te daten

Als je terugdenkt aan je jongere jaren, weet je dat je het druk(ker) had. Gelukkig heb je nu meer rust en vrije tijd, omdat je (bijna) met pensioen bent. Omdat je werk wegvalt, heb je veel meer vrije tijd te besteden. Al die vrije tijd wil je natuurlijk ook niet alleen doorbrengen. Het is natuurlijk veel leuker om samen te fietsen, samen te eten en samen te winkelen. Waar wacht je nog op? 

Voordeel 4: je kunt andere beter beoordelen tijdens het daten

Na verloop van tijd, als de leeftijd toeneemt, begin je steeds meer door te krijgen hoe iemand is. Hier heb je door de jaren heen ook veel mee te maken gehad. Hoe vaak heb je je wel niet vergist in mensen? Op zowel een positieve, als negatieve manier? Hierdoor heb je een bepaalde kennis opgebouwd, die jou in staat stelt om andere beter te beoordelen. 

Daten voordeel 5: je hebt meer te bieden

Hoe gek het ook klinkt, je hebt veel meer te bieden rond en na je 50ste. In vergelijking met jaren terug ben je wijzer en slimmer. Je hebt meer kennis en ervaring in het leven opgedaan. Daarnaast weet je beter wat wel en niet werkt voor jou in relaties. Als je je ervaring gebruikt dan heb je meer te bieden voor anderen, omdat je niet meer dezelfde fouten maakt als vroeger. Zo had je het nog niet bekeken?

Daten voordeel 6: je kent jezelf beter

Je weet je precies wie jij bent, wat je leuk vindt en waar je op afknapt. Je weet hoe je persoonlijkheid is, wat je eigenschappen zijn en wat wel en niet leuk vindt. Met al deze informatie is het makkelijker om een geschikte match te vinden. Als je namelijk zelf niet eens weet wat je wil, hoe moet een ander daar dan achter komen? Doordat je jezelf beter kent, is het makkelijker om je partner te laten weten wie je bent en wil, waardoor je makkelijker kan inschatten of je partner bij je past.

Doordat je meer bewust van jezelf bent weet je ook welke ‘fouten’ je niet meer moet maken om meer kans van slagen hebben.

Voordeel 7: Je voelt geen druk na je vijftigste

Je voelt geen druk meer tijdens het daten na je vijftigste. Waar je als twintiger nadacht of je klaar was om met je date samen te wonen en als dertiger voor het dilemma stond of dit de partner is om een kinderwens mee te delen, hoef je je nu nergens druk om te maken. Deze fases zijn allang achter de rug, waardoor er van een date minder wordt verwacht. De vraag of je nog iemand ‘aan de haak hebt geslagen’ zal minder snel worden gesteld. Je zoekt simpelweg iemand om het leuk mee te hebben, en verder niets. Dat is best een fijn gevoel, toch?

Voordeel 8: Meer kans op een gezonde relatie

Na verloop van tijd begin je steeds sneller door te krijgen hoe een persoon is. Hier heb je door de jaren heen ook veel mee te maken gehad. Hoe vaak heb je je wel niet vergist in mensen? Op zowel een positieve, als negatieve manier? Hierdoor heb je een bepaalde kennis opgebouwd, die jou in staat stelt om andere beter te beoordelen.

Door je levenservaring ben je vaak ook emotioneel sterker, waardoor je met daten meer kans hebt op een gezondere relatie als uitkomst. Niet zo gek, je hebt jarenlang van alles meegemaakt en bent beter bestand tegen emoties. Geen jaloerse dates meer, beledigde gevoelens of hormonen die in de weg staan. Ook durf je sneller te zeggen wat je denkt en maak je je minder druk om wat anderen vinden. Kortom, dit is dé geschikte levensfase om jouw ‘ware’ te ontmoeten.

Voordeel 9: Een libido dat afneemt

Zin in seks is afhankelijk van hormonen. Bij mannen is dit testosteron, bij vrouwen testosteron en oestrogeen. Bij het ouder worden nemen de hormonen af, waardoor ook – in de meeste gevallen – de geslachtsdrift afneemt. Waar de seks op jongere leeftijd vaak een hele grote rol speelt, wordt op oudere leeftijd het gezelschap, de warmte en aandacht, belangrijker in een relatie. Hierdoor loop je minder de kans dat de ander enkel op seks uit is tijdens een date, maar dat diegene ook een emotionele connectie zoekt.

Voordeel 10: Er zijn meer mogelijkheden dan vroeger

Vroeger was het vaak zo dat je een relatie begon met iemand die zich in dezelfde kringen bevond of dicht in de buurt woonde. Dan moest je maar net geluk hebben dat je iemand tegen het lijf liep. Tegenwoordig hoeven we de liefde niet meer aan het toeval over te laten. Met de vele online dating apss en websites die er zijn – ook speciaal voor 50+ – ga je actief op zoek naar iemand die bij jou past.

Denk ook eens aan online daten!

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is online daten een uitstekende manier om je nieuwe liefde te ontmoeten. Maar je moet wél goed beslagen ten ijs komen. Hoe je dit het beste aanpakt? Bekijk de 5 voordelen voor online daten.

Blijf niet je eentje thuis zitten, maar trek je stoute schoenen aan en schrijf je in op een app of datingsite die bij je past.

Meer over: