Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

5 voordelen van online daten (en zo doe je dat met succes)

Online daten is tegenwoordig de ideale manier om de liefde van je leven te ontmoeten. Het is dan ook niet zo gek dat een derde van de Nederlandse vrijgezellen een datingsite of app gebruikt. Nog niet helemaal overtuigd? We delen de voordelen van online daten én geven tips hoe jij binnen de kortste keren een nieuwe vlam aan de haak slaat.

Want de ongeschreven regels van het daten zijn online net iets anders dan je misschien gewend bent. Maar dat betekent niet dat er minder kans is om daar de liefde van je leven te ontmoeten. Want wist je dat 77% van de vrijgezellen vijftigplussers in Nederland actief is op online datingplatformen? Daarvan heeft 62% ook daadwerkelijk een partner gevonden via een datingsite of -app. Het proberen waard, dus. En dat is niet de enige reden.

Online daten is laagdrempelig

Waar je in het echte leven de moed nodig hebt om op iemand af te stappen, verstuur je bij een online dating app gemakkelijk een bericht. Veel mensen voelen zich er comfortabeler bij om in het beginstadium online te ‘praten’, wat het online daten de ideale uitkomst maakt. Bij de meeste datingapps werkt het als volgt: je geeft in een oogopslag aan of je interesse in iemand hebt. Bij wederzijdse interesse ontstaat er een match en vanaf dat moment kun je met elkaar chatten. Ben je vijftig plus? Dan is er zelfs een app die volledig is gericht op 50-plussers, namelijk 50plusmatch. 

Online daten meer kans 

Je hoort vaak dat vrijgezellen het liefst iemand tegenkomen op de ‘ouderwetse’ manier. Zoals opnieuw in contact raken met een oude jeugdliefde of tegen iemand aanlopen in een café of op een sportclub. Hoewel dat een romantisch scenario lijkt, is de kans groter dat je online iemand ontmoet. Het aanbod vrijgezellen in apps is aanzienlijk hoger. Bovendien filter je bij apps zoals Lexa bijvoorbeeld op interessegebieden en weet je dat elke app gebruiker naar hetzelfde op zoek is. Dat betekent geen blauwtjes oplopen wanneer je twijfelt of iemand vrijgezel is. Eén ding is zeker, online ontmoet je mensen die je anders nooit had ontmoet.  

Online daten gaat op eigen tempo

Online kun je iemand op je eigen tempo leren kennen. Dat kan een groot voordeel zijn. Zeker wanneer je in contact bent met iemand die je niet kent en je het daten met een onbekend persoon wat angstaanjagend vindt. Door online te daten, hoef je niet direct met elkaar af te spreken. Ontdek eerst op je gemak of er überhaupt een klik is. Voor je het weet zit je op de bank achter je telefoon, tablet of laptop met een glimlach, omdat die ene match wel heel leuk is. 

Online daten is goedkoop

Er zijn een heleboel gratis datingapps, wat betekent dat online daten je geen geld hoeft te kosten. Natuurlijk hebben de meeste gratis apps wel betaalde functies. Met die functies kun je bijvoorbeeld mensen terughalen die je per ongeluk hebt weggeveegd, of mensen van over de hele wereld bekijken. Maar over het algemeen kun je een datingapp heel goed gebruik zonder daar geld aan uit te geven.

Je geeft pas geld uit op het moment dat je daadwerkelijk met iemand op date gaat. En zelfs dan misschien niet eens, als je date al heeft afgerekend. Bovendien heb je niet direct budget nodig om een goede outfit aan te schaffen voor de eerste indruk. De match zoeken doe je gewoon in je kloffie vanuit huis. Eenmaal op date geven 50-plussers gemiddeld 33 euro uit op een date. Dan weet je hoe gevuld de portemonnee moet zijn. 

Online daten is bewezen succesvol

Ruim een miljoen Nederlanders ging je voor door online te daten. Eén vijfde daarvan is inmiddels in een serieuze relatie beland. Genoeg bewijs dat het daadwerkelijk geluk kan brengen. Ben je ook toe aan een (nieuwe) partner? Zie online daten als een vrijblijvende manier om nieuwe mensen te ontmoeten. Wie weet kom je iemand tegen op je scherm, waarvan je had gehoopt dat je hem of haar veel eerder had ontmoet. 

6 tips voor succesvol daten

Overtuigd? Goed zo! Toch kan het spannend zijn om de stap naar het digitale daten te zetten. Om je op weg te helpen hebben we 5 tips voor je op een rij gezet, die het iets makkelijker voor je maken om de liefde van je leven te vinden.

1. Kies de juiste datingapp of -site

Allereerst kies je welke app of website je wilt gebruiken om jouw online datingavontuur te beginnen. Enkele bekende datingapps zijn Tinder, Bumble en Happn, maar hier maken vooral jongeren veel gebruik van. Speciaal voor vijftigplussers is er de app 50plusmatch, en hier is ook een website van. Er zijn nog veel meer datingsites waar je als vijftigplusser op zoek kan naar de liefde, zoals Seniorengeluk.nl, 50liefde.nl en meer. Kijk in het overzicht rechts van dit artikel voor alle sites en apps. 

2. Je profiel

Neem de tijd om je online profiel in te vullen. Denk na over hoe je jezelf goed neerzet, zonder een onrealistisch beeld te scheppen. Vermeld kort en bondig wat je zoekt in een partner, maar voorkom dat dit een eisenlijstje wordt. Dat schrikt af. 

Extra tip: laat je van je humoristische kant zien op je profiel! Wanneer je iemand laat lachen als hij of zij je profiel leest, is de kans groot dat diegene met je wil chatten. Lachende foto’s van jou en foto’s waarop je je hobby uitoefent zijn altijd een goed idee: zo ziet een potentiële match meteen wat je in het dagelijks leven leuk vindt om te doen.

3. Gespreksonderwerpen tijdens een date

Als je eenmaal iemand gevonden hebt die je interesse heeft gewekt, kun je diegene een berichtje sturen. Je wil natuurlijk alles over deze persoon weten. Daarom kan het verleidelijk zijn om gelijk vragen te stellen als ‘waar kom je vandaan?’, ‘wat doe je voor werk?’ en ‘heb je kinderen?’. Maar pas op dat het gesprek niet op een kruisverhoor gaat lijken! Snijd liever een onderwerp aan dat gaat over persoonlijke ervaringen en interesses. Zo kom je er het beste achter of iemand bij je past.

4. Mee uit vragen

Misschien kom je tijdens het scrollen wel iemand tegen waarvan je gelijk denkt: daar wil ik mee afspreken! Pas hiermee op. Vraag niet iemand al, na drie getypte woorden met elkaar gewisseld te hebben, gelijk mee uit. Mensen vinden het vaak prettiger om eerst een tijdje te chatten. Zo leer je elkaar al een beetje kennen, waardoor een eventuele date meer vertrouwd voelt. Vaak chatten mensen tussen de 3 dagen en een week voordat ze elkaar in het echt ontmoeten, maar kijk vooral wat goed voelt voor jou.

5. Het afspreken

Wanneer jullie daadwerkelijk gaan afspreken, is het belangrijk om goed na te denken over wat jullie gaan doen. Vermijd bijvoorbeeld de bioscoop. Tijdens de film heb je te weinig de kans om te kletsen en elkaar te leren kennen. Vermijd ook de chiquere restaurants waarbij je urenlang moet tafelen. Wanneer het gesprek stroef loopt en er veel ongemakkelijke stiltes vallen, wil je het kort houden. Spreek bijvoorbeeld overdag in een koffietentje af. Een ideale plek voor een eerste ontmoeting, omdat je er goed kan praten, maar ook zolang kan blijven zitten als je zelf wil. Spreek in ieder geval nooit bij jou of de ander thuis af. Hoe betrouwbaar iemand online ook overkomt, je weet het natuurlijk nooit bij een date met een onbekende. 

6. Sta er nuchter in

Houd in je achterhoofd dat de kans dat cupido raak schiet bij je eerste date klein is. Ervaren online daters kunnen zichzelf online goed verkopen, waardoor het in het echt nogal eens tegen kan vallen. En soms klikt het in het echt niet zo goed als het online klikt. Stel je verwachtingen daarom bij. Je leven hangt niet af van een succesvol afspraakje. Lach erom als de date niet zo goed is gegaan en houd hoop voor de volgende date.

Nieuwsgierig geworden? Bekijk hiernaast de beste datingsites!

Lees ook:

Bronnen: Gratisdatingtips, Lexa

Auteurs: Anouk Bruel, Tara Stokdijk, Quirine Brouwer