Ga naar de inhoud

Is klaarkomen gezond of alleen lekker?

Update:
klaarkomen

Is klaarkomen goed voor je gezondheid? En is er een maximum aantal keren per dag dat je mag klaarkomen? Ga er maar eens goed voor zitten, want we duiken in dit onderwerp om antwoorden te vinden op deze vragen.

Het onderwerp van masturbatie roept vaak nieuwsgierigheid en vragen op, vooral wanneer het gaat om de gezondheidsaspecten ervan. Is klaarkomen gezond? Ontdek hier 8 voordelen van klaarkomen.

1. Je slaapt beter

Een climax bereiken heeft een positieve invloed op de slaap. Na een hoogtepunt stijgt de oxytocineproductie in het lichaam, gevolgd door extra aanmaak van prolactine en vasopressine. Deze hormonen fungeren als natuurlijke slaapmiddelen, waarbij mannen vaak snel in slaap vallen terwijl vrouwen doorgaans na ongeveer een kwartier tot een half uur een slaperig gevoel ervaren. Welterusten!

2. Stressvermindering

Hoewel stress vaak de zin in seks vermindert, helpt klaarkomen bij het verlagen van stressniveaus. Oxytocine, vrijgegeven tijdens een orgasme, werkt als een medicijn tegen het schadelijke stresshormoon cortisol. Daarnaast stimuleert het lichaam de aanmaak van dopamine, wat bijdraagt aan een positieve stemming. Dus na een drukke dag of wanneer stress hoog oploopt, weet je wat je te doen staat.

3. Versterking van het immuunsysteem

Opmerkelijk genoeg blijkt uit onderzoek dat klaarkomen goed is voor het immuunsysteem. Regelmatige orgasmes leiden tot een verhoogde hoeveelheid immunoglobuline A in het bloed, een antistof die het lichaam beschermt tegen bacteriën en virussen. Volgens onderzoekers is 1 tot 2 orgasmes per week optimaal voor dit effect. Nou, wanneer heb jij voor het laatst seks gehad?

4. Natuurlijke pijnstilling

Hoewel het niet het eerste advies van de huisarts zal zijn, helpt klaarkomen als een effectieve pijnstiller. Mensen ervaren directe verlichting na een climax bij hoofdpijn en het kan ook helpen bij spier-, buik- en rugpijn, vooral in de lage rug.

5. Vermindering van risico prostaatkanker

Mannen opgelet: een studie toont aan dat frequent klaarkomen de kans op prostaatkanker vermindert. Oudere mannen die 21 keer of vaker per maand een orgasme bereiken, hebben minder kans op prostaatkanker dan mannen met minder orgasmes. De samentrekking van de prostaat tijdens een zaadlozing zou dit positieve effect verklaren.

6. Seksuele gezondheid en kennis van het eigen lichaam

Masturbatie draagt bij aan een beter begrip van het eigen lichaam en seksuele verlangens. Het helpt mensen hun eigen seksuele voorkeuren en behoeften te verkennen, wat weer bijdraagt aan een gezondere seksuele relatie, zowel met zichzelf als met een partner.

7. Verlichting van menstruatiekrampen

Bij sommige vrouwen biedt masturbatie verlichting bij menstruatiekrampen. Het orgasme helpt bij het vrijkomen van endorfines en andere stoffen die pijn verminderen.

8. Gezondheid van de geslachtsorganen

Regelmatig klaarkomen helpt bij het behouden van de seksuele functies en de gezondheid van de geslachtsorganen. Het stimuleert de bloedtoevoer naar het gebied, wat de gezondheid van de weefsels kan ondersteunen.

Hoe vaak klaarkomen per dag is gezond?

Er bestaat geen vast voorgeschreven aantal ‘gezonde’ keren dat men zou moeten klaarkomen; dit varieert sterk van persoon tot persoon. Voor velen is het regelmatig ervaren van een orgasme, of dit nu tijdens geslachtsgemeenschap, masturbatie of andere seksuele activiteiten is, geen probleem.

Het is cruciaal om naar je eigen lichaam te luisteren en mogelijke negatieve effecten in de gaten te houden. Als klaarkomen pijnlijk wordt of als je merkt dat het invloed heeft op je dagelijks functioneren, zoals werk, relaties of gezondheid, is het verstandig om professionele hulp te zoeken.

Let op: Startpagina.nl geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij gezondheidsklachten altijd een arts

Meer over: