Ga naar de inhoud

Wat als je seks niet meer fijn vindt? 5 oorzaken


Wat als je ineens minder zin in seks hebt dan voorheen? Dat kan vervelend zijn, vooral als je partner daar ook moeite mee heeft en je relatie eronder gaat lijden. Er kunnen verschillende redenen zijn dat je seks niet meer fijn vindt.

Als je de oorzaak weet, kun je mogelijk ook een oplossing vinden.

Minder zin in seks

Het is normaal om af en toe minder zin in seks te hebben. Omgeving, hormonen, drukte en andere dingen spelen allemaal een rol in hoe erg jouw hoofd wel of niet naar seks staat. Bovendien neemt de zin in seks in een vaste relatie met de jaren vaak wat af: de geborgenheid en veiligheid die je samen ervaart wordt dan belangrijker dan de spanning van seks. Er is geen regel voor hoe vaak je zin moet hebben in seks. Als je echter een groot verschil merkt met je libido voorheen, dan is er wellicht een oorzaak die jouw zin in seks vermindert.

Praten met partner

Het is belangrijk om te vermelden dat je nooit iets tegen je zin hoeft te doen. Mocht je geen zin in seks hebben en jouw partner vindt dat vervelend, is het belangrijk dat je daar samen over kunt praten om te voorkomen dat je seks hebt terwijl je dat eigenlijk niet wil. Dit kan de weerzin voor seks alleen maar verhogen en het probleem erger maken. Zorg er voor dat je je gevoelens met je partner deelt en probeer daarin samen tot een oplossing te komen. Mogelijk heeft je lage libido een duidelijke, makkelijk op te lossen oorzaak, maar het kan ook moeilijker liggen. Hieronder gaan we in de op veel voorkomende oorzaken.

5 oorzaken minder zin in seks:

1. Seks niet fijn door stress

Stress is voor veel mensen een belangrijke oorzaak die ervoor zorgt dat de zin in seks minder wordt. Wanneer we stress voelen, is ons lichaam constant bezig met aanmaken van stresshormonen zoals cortisol en adrenaline. Die brengen ons lichaam in een ‘vecht-vluchtmodus’: in de oertijd was stress immers een teken van gevaar. Dat betekent dat er veel aandacht en energie gaat naar de stressmodus, waardoor andere processen minder goed werken of stil komen te staan, waaronder het libido. In dit geval is het belangrijk om de oorzaak van de stress aan te pakken, zodat je lichaam weer kan ontspannen.

2. Geen zin in seks door leeftijd

Voor vrouwen is de overgang een veel voorkomende oorzaak dat de zin in seks verminderd. De overgang zorgt voor veel hormonale veranderingen, en biologisch gezien is seks ‘niet meer nodig’ na de overgang: je kunt immers geen kinderen meer krijgen. Dat betekent dat het libido omlaaggaat en er ook andere seksuele functies minder goed werken, het kan bijvoorbeeld dat je last krijgt van vaginale droogheid. Ook bij mannen wordt er minder testosteron geproduceerd naarmate ze ouder worden, dat kan er ook voor zorgen dat de zin in seks minder wordt.

3. Weinig seksuele prikkels

Om opgewonden te worden, heeft ons brein seksuele prikkels nodig. Dit kan een gedachte zijn, maar ook iets visueels of bijvoorbeeld een aanraking. Helemaal uit het niets opgewonden worden, is lastig. Het kan zijn dat je bepaalde seksuele prikkels mist die voorheen goed voor jou werkten. Misschien raakt jouw partner je minder vaak aan dan voorheen, of dagen jullie elkaar minder uit in de vorm van visueel voorspel (bijvoorbeeld mooie lingerie). Ga bij jezelf na wat jou in het verleden opwond en bedenk of je hier iets van mist. Uiteraard kun je dit dan met je partner bespreken.

4. Relatieproblemen: reden waarom seks niet fijn is

Als er problemen in je relatie zijn, dan is het niet gek dat je seks ook minder fijn vindt. Om opgewonden te raken, moet je je bij je partner veilig en geliefd kunnen voelen. Is die veiligheid er niet, dan is het moeilijker om te ontspannen en je over te geven aan seksuele verlangens. Probeer daarom eerst de problemen tussen jou en je partner op te lossen, voordat je je zorgen gaat maken om je libido. Als je er samen met je partner niet uitkomt, dan is relatietherapie wellicht een goede optie.

5. Verkeerde ideeën over seks

Wat je ook tegen kan houden, is dat je bepaalde ideeën hebt over seks. Bijvoorbeeld dat je altijd zin moet hebben wanneer je partner dat heeft, dat je altijd klaar moet komen of altijd penetratieseks moet hebben. Door jezelf en je partner meer vrij te laten in hoe seks er voor jullie uit moet zien, kan dit rust en ruimte geven en daarom juist de zin voor seks weer opwekken. Als je een avond alleen zin hebt in voorspel maar verder niets, moet dat ook kunnen. Als je een tijdje geen zin hebt, zal daar vast een reden voor zijn. Niets moet wanneer het op seks aankomt, en door deze ideeën of vooroordelen los te laten, zal de druk op jezelf verlagen.

Natuurlijk kun je ook experimenteren wat goed werkt voor jou om je libido weer omhoog te krijgen. Deze tips kunnen daarbij helpen.

Let op: Startpagina geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij gezondheidsklachten altijd een arts.

Bronnen: Thuisarts.nl, Gezondheidsplein.nl, Sochicken.nl 

Meer over: