Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

Dingen die vroeger normaal waren en nu niet meer

Als je in de jaren ’80 bent opgegroeid, zat je altijd zonder gordel in de auto en haalde je regelmatig een pakje sigaretten voor je moeder. Nu is dit (gelukkig!) niet meer voor te stellen. Deze 10 verboden dingen waren vroeger heel normaal.

Tekst gaat onder de advertentie verder.

1. Zonder gordel in de auto was heel normaal

Vroeger had niemand een gordel om, kan jij het je nog voorstellen? Het liefst zat je op de smalle plek in het midden, zodat je goed vooruit kon kijken en aan de radioknopjes kon draaien. Wat er zou kunnen gebeuren bij een botsing, daar dacht niemand over na. Zelfs baby’s zaten niet in autostoeltjes, die werden gewoon in een wiegje op de achterbank gezet. Nu krijg je een gigantische boete.

2. Van roken in de klas tot het halen van sigaretten voor je moeder

We kunnen wel een heel artikel wijden aan het rookgedrag van mensen vroeger. Terwijl het nu steeds moeilijker wordt om ergens een sigaret op te steken, was het vroeger heel normaal om overal te roken. Thuis en op school werd er gewoon binnen gerookt, waardoor je als kind continu meerookte. Ook haalde je als kleine peuter regelmatig een pakje sigaretten. Nu kan je dat als kind absoluut niet meer kopen.

3. Van een corrigerende tik keek niemand op

Dat men vroeger zijn kind soms een tik gaf, is nu nog moeilijk voor te stellen. In de jaren ‘80 keek je er als kind niet vanop dat je regelmatig een corrigerende tik kreeg. Dit gebeurde alleen als je het écht heel bont had gemaakt, maar toch.

4. Zonnebrand bestond nog niet

Om de 2 uur smeren, kinderen en baby’s uit de zon: klinkt ontzettend logisch, toch? Vroeger dacht men daar wel anders over. Kinderen werden (als ze al ingesmeerd werden) ingesmeerd met een lage factor zonnebrand en dit was genoeg voor de hele dag. Het feit dat je dan aan het einde van de dag wat rood gekleurd was, zorgde zelfs voor een glimlach bij je moeder. Een lekker kleurtje toch?

5. Door weer en wind speelde je buiten en was niet te bereiken

In de jaren ‘80 was bijna niemand bezig met alle gevaren die op de loer lagen. Dat je ouders niet wisten waar je uithing, was geen probleem. Je was gewoon ergens in de buurt aan het spelen. Wel wereden duidelijke afspraken gemaakt: naar binnen als de lantaarnpalen aangaan. Tegenwoordig wordt elk kind getraceerd dankzij de mobiele telefoon. Vroeger speelde je altijd buiten, of het nou regende of stormde. Je was immers niet van suiker.

6. In je nakie rondlopen was heerlijk

Vroeger liep je tijdens je eerste levensjaren veel naakt rond. In je nakie op het strand of het zwembad, heerlijk! In de jaren ‘80 was dit de normaalste zaak van de wereld. Nu zie je bijna geen kinderen naakt meer lopen. Je weet immers nooit wie ernaar kijkt of het zelfs filmt.

Spelende kinderen strand

7. Autorijden op schoot, was dat gevaarlijk?

In de jaren ‘80 was het heel normaal dat je de eerste paar rijlessen van je ouders kreeg. Dit begon eigenlijk al als peuter: niets was leuker dan bij je vader op schoot te zitten als hij achter het stuur zat. Hij leerde je hoe je moest sturen en als je dit al een beetje onder de knie had, mocht je helpen inparkeren. En dat allemaal zonder gordel.

8. Gezonde snacks waren er niet

Een gezonde levensstijl wordt steeds belangrijker. Vroeger dacht men daar niet echt over na. Biologische speltkoekjes bestonden toen nog niet. Als kind at je je misselijk aan likkoekjes, knetterkauwgom en vuurballen. Wist je al dat het tegenwoordig verboden is om een zakje chips te trakteren op de basisschool?

9. Heitje voor karweitje bij wildvreemde

Tegenwoordig is men wat voorzichtig. Je leert je kind dat het niet met onbekende mensen mag praten, niets van ze aanneemt en al helemaal niet bij ze naar binnengaat. Vroeger was je als kind gewoon uren verdwenen omdat je heitjes voor karweitjes aan het doen was. Je moest wat doen voor een extra zakcentje.

10. Oppassen als 10-jarige

Vroeger was het heel normaal dat je als 10-jarige al werkzaam was als oppas. Soms mocht je nog jonger oppassen. Het enige wat belangrijk was, was het verschonen van een luier en 06-11 (het huidige 112) bellen. Nou, dat kon iedereen wel. Ideaal, zo konden de ouders zorgeloos op pad. Nu worden er nog net niet om pedagogische diploma’s gevraagd.

Lees ook:

Auteur: Ilse Bloemendal