Ga naar de inhoud

Teruggevonden schatten: oude liedjes André van Duin, Rob de Nijs, Liesbeth List etc. 

Update:
Liedjes gevonden van André van Duin en vele anderen

Hoe leuk is dit? Onderzoekers vinden 100-den liedjes van Nederlandse artiesten voor tv-shows terug op oude banden. De Nederlandse muziekgeschiedenis heeft er nieuwe ontdekking bij.

Archief-jagers Frank Jochemsen en Jim Immig hebben namelijk in een jarenlange zoektocht opnamen gevonden van tv-shows van regisseur Rob Touber. In dit artikel kom je erachter wanneer jij de schatkist aan liedjes kan beluisteren. 

Bijzondere opnamen in alle hoeken en gaten teruggevonden

De teruggevonden liedjes zijn in geluidsstudio’s opgenomen met de beste geluidskwaliteit uit die tijd. Ze werden gebruikt bij de geplaybackte tv-optredens van de artiesten. Van de uitzendingen is weinig meer over, maar in hun zoektocht vonden de onderzoekers geluidsopnamen in alle hoeken en gaten terug: in het Nederlands Jazz Archief, bij de Theatercollectie van het Allard Pierson Museum, in de persoonlijke archieven van componist Ruud Bos, entertainers Jenny Arean en Gerard Cox, en in de nalatenschap van Rob Touber zelf.

De artiesten en hun ’totaal vergeten’ liedjes

Er zitten ‘totaal vergeten’ liedjes tussen van onder andere Rob de Nijs, Liesbeth List en André van Duin.  De destijds spraakmakende Touber werkte vooral met Adèle Bloemendaal, Jenny Arean en Gerard Cox. Daarom zijn er van deze artiesten de meeste opnamen gevonden. Daarnaast zitten er ook liedjes bij van Boudewijn de Groot, Wim Sonneveld, Leen Jongewaard, Willem Nijholt en Hetty Blok in de schatkist.

Teruggevonden teksten van Nederlandse grootheden

Er zijn ook teksten teruggevonden van grootheden als Michel van der Plas, Drs. P, Jaap van der Merwe, Lennaert Nijgh en Jules de Corte. De uitvoerenden werden begeleid door orkesten onder leiding van leiders van naam en faam, Ruud Bos, Rogier van Otterloo, Herman Schoonderwalt en Bert Paige.

Vanaf 19 april te beluisteren in de podcastserie De Rob Touber Sound

De vondst van deze analoge geluidsbanden is een belangrijke ontdekking voor de Nederlandse muziekgeschiedenis. Dankzij het werk van Jochemsen en Immig zijn er vele totaal vergeten liedjes van Nederlandse artiesten teruggevonden die anders voor altijd verloren waren gegaan. 

De onderzoekers delen de schatten vanaf 19 april met jou via de de podcastserie De Rob Touber Sound, te beluisteren via Spotify. In de podcast leer je ook de twee beter kennen en vertellen ze meer over het verloren gewaande materiaal van televisieregisseur en platenproducer Rob Touber die veel te jong overleed (1936-1975). Zonder de scheppingsdrang en geldingsdrang van de frivole Touber waren Gerard Cox, Adele Bloemendaal en Jenny Arean mogelijk nooit doorgebroken. 

Op dezelfde dag toont NPO Docs de audiodocumentaire Rob Touber – Octopus van de liedkunst. De documentaire geeft de inleiding van de podcastserie van De Rob Touber Sound. 

Bron: ANP, Nationaal Archief.

Oude liedjes van Rob de Nijs

Meer over: