Ga naar de inhoud

Dauwtrappen, leuke activiteit voor Hemelvaart!

Update:
dauwtrappen-artikel-startpagina-blog-nostalgie-hemelvaart

Dauwtrappen is een Nederlandse traditie waarbij mensen vroeg in de ochtend gaan wandelen, vaak bij zonsopgang wanneer er nog dauw op de grond ligt. Deze traditie vindt zijn oorsprong in Nederland, maar wordt ook in andere landen beoefend.

Het concept van dauwtrappen is diep geworteld in de Nederlandse cultuur en wordt vaak geassocieerd met de viering van de christelijke feestdag Hemelvaartsdag. Op deze dag zijn veel mensen in Nederland vrij van werk en school om zodoende tijd door te brengen met hun familie en deel te nemen aan buitenactiviteiten zoals fietsen, wandelen en natuurlijk dauwtrappen. Lees hier alles over dauwtrappen!

Dauwtrappen op Hemelvaartsdag

In sommige streken van Nederland worden de tradities van dauwtrappen en Hemelvaartsdag gezamenlijk gevierd. Vroeg in de ochtend vinden er processies plaats. In bepaalde Noord-Brabantse dorpen trekt een muziekkorps rond 6 uur ’s ochtends door het dorp. In West-Brabantse grensdorpen trekt de muziek naar het dichtstbijzijnde dorp in Vlaanderen, waar men ook ontbijt. Er vinden aubades plaats in diverse cafés. Tot in de jaren 1970 begonnen deze bezoeken met een bezoek aan de eerste mis in het Vlaamse dorp. Door ontkerkelijking en het luidruchtige gedrag van de muzikanten, vanwege hun vroeg drankgebruik, is dit in onbruik geraakt. In het openluchttheater van Hertme in Overijssel is er op de vroege ochtend van Hemelvaartsdag een dauwtrappersmis.

Gezondheidsvoordelen dauwtrappen

Dauwtrappen is niet alleen een leuke manier om de dag te beginnen, het heeft ook enkele gezondheidsvoordelen. Vroeg in de ochtend is de lucht nog fris en schoon, waardoor je lichaam meer zuurstof kan opnemen en je longen kunnen profiteren van de schone lucht. Dit ruimt spiritueel gezegd ook je geest op en vermindert stress. Het draagt ook bij aan een betere nachtrust en aan een gezonde levensstijl. Wandelen in de vroege ochtendzon kan je lichaam helpen om vitamine D aan te maken. Dit is belangrijk voor de gezondheid van botten en tanden en dat heeft weer een positief effect op het immuunsysteem. Tot slot draagt het buiten wandelen bij aan een verbeterde stemming en kan een positief effect hebben op mentale gezondheid.

Geschiedenis van dauwtrappen

De geschiedenis van dauwtrappen gaat terug tot de middeleeuwen, toen het al een populaire traditie was in veel Europese landen. In die tijd werd dauwtrappen gezien als een spirituele activiteit, waarbij mensen ’s ochtends vroeg opstonden om te bidden en mediteren in de natuur. Men geloofde dat de dauw op de bladeren genezende krachten had. Door op blote voeten te wandelen over het gras, dacht men dat het mogelijk was om deze krachten te absorberen, wat dan weer bescherming bood tegen ziektes en ongeluk.

Later in de 19e eeuw zag men dauwtrappen als een vorm van lichaamsbeweging en recreatie. Mensen gingen vroeg in de ochtend wandelen om te genieten van de frisse lucht en de rustige sfeer, en om te ontsnappen aan de drukte van het dagelijks leven. In Nederland werd dauwtrappen vooral populair in de jaren ’50 en ’60 van de vorige eeuw. Op Hemelvaartsdag stonden mensen vroeg op om te gaan wandelen. Het was een manier om de dag te beginnen met een frisse start. Zo genoot men van de rust en stilte van de vroege ochtend.

Vandaag de dag wordt dauwtrappen nog steeds beoefend en is het uitgegroeid tot een populaire traditie op Hemelvaartsdag.

Dauwtrappen, zou doe je dat!

Leuk om deze Hemelvaart weer nostalgisch te gaan dauwtrappen. Zet je wekker vroeg en volg deze tips om te beginnen:

  1. Plan je route: Kies een schilderachtige route die je door parken of natuurreservaten leidt. Zorg ervoor dat je de afstand die je wandelts kent en plan dienovereenkomstig.
  2. Kleed je gepast: De vroege ochtend kan fris zijn, dus draag lagen om warm te blijven. Je wilt misschien ook waterdichte schoenen of laarzen dragen voor het geval het gras nat is.
  3. Neem een vriend mee: Dauwtrappen is nog leuker als je het samen doet. Nodig een vriend of familielid uit om samen met jou te gaan wandelen.

Meer over: