Ga naar de inhoud

Brandnetels bestrijden, hoe doe je dat?


Ben je trots op je tuin waar alles staat te groeien en bloeien, en dan zie je in een hoekje brandnetels staan. Bah, die prikkers wil je er niet bij hebben! Wat kun je tegen brandnetels doen? En is er een reden om ze tóch te laten staan?

Niet gek dat de meeste mensen een bloedhekel hebben aan brandnetels. Ze groeien keihard en ze nemen je hele tuin over als je er niks tegen doet. Veeg je met je handen of blote benen langs de plant, dan zit je meteen onder de jeukbultjes. Dat komt door de brandharen die op de bladeren staan. Het zijn kleine stekeltjes die huidirritatie veroorzaken, want ze geven histamine en zuren af.

Ben je geprikt door de brandnetels? Pluk dan een plantje wat in de buurt staat, zoals hondsdraf, paardenbloem of dovenetel. Kneus een paar blaadjes of de steel van die plant en smeer het sap over de plek waar het jeukt. Puur natuur en: weg zijn de kriebels!

Middelen om brandnetels te bestrijden

1. Handschoenen aan en schoffelen maar

Die brandnetels moeten weg, en snel ook. Zijn ze nog klein, dan kun je ze weg schoffelen. Doe dat op een droge dag, dat gaat het makkelijkste. Kleine brandnetels hebben penwortels die recht naar beneden groeien, maar de grote brandnetel maakt een wortelnetwerk. Ga je die wegschoffelen, pas dan op dat je de planten die er omheen groeien niet beschadigt. Je kunt de planten er ook uittrekken, wel met tuinhandschoenen aan natuurlijk. Op internet wordt geadviseerd om de planten te bestrijden met een mengsel van water en azijn, maar dat is hartstikke slecht voor het milieu, net als de commerciële bestrijdingsmiddelen die worden verkocht, laat die achterwege als het even kan.

2. Brandnetels opeten?

Heb je ze te pakken? In de kliko met die brandnetels, of kun je er nog iets mee? Die prikplant is namelijk hartstikke gezond. Hij schijnt te helpen tegen hooikoorts, zit vol mineralen en vitamines en werkt goed tegen obstipatie. Je kunt bijvoorbeeld soep maken van jonge brandnetels. Blancheer dan de planten in kokend water, zodat ze niet meer prikken. Kook ze mee in een bouillon met tuinkruiden. Je kunt ook thee zetten van gedroogde brandnetels: laat een hand blaadjes meetrekken in de theepot vol heet water. Ook kun je gedroogde brandnetels fijnmalen en ze gebruiken in een kruidenmengsel, bijvoorbeeld om kruidenboter te maken, een pesto of om gerechten mee op smaak te maken. Als de plant is gedroogd, kun je ‘m gewoon vastpakken: de brandhaartjes zijn dan weg.

Brandnetels capsules en brandnetel thee

3. Rupsen eten brandnetels

Logisch dat je de brandnetel uit je tuin wilt verbannen, maar in de vrije natuur, in de berm of langs de sloot, mag hij toch wel groeien? Bepaalde vlinders zoals de atalanta en de dagpauwoog, zijn namelijk afhankelijk van de brandnetel. Hun rupsen lusten eigenlijk niks anders. Als je alle brandnetels weghaalt, krijgen deze vlinders ook geen kans. Laat de brandnetels in het bos en de berm met rust, zeker in het voorjaar en het begin van de zomer, dan kunnen de rupsen zich lekker volvreten van de prikplant.

Lees ook:
Zoek je leuke nieuwe plantjes voor je tuin? Je kunt ze ruilen bij de stekjesbieb 
– Weg met dat onkruid! Met deze 12 tips is je tuin weer een plaatje 

Meer over: