Ga naar de inhoud

Tweedehands tanks in Nederweert (online) bekijken én bieden

Update:
Gerestaureerde tank Nederweert veiling

Ivo Rigter is een gepassioneerde restaurateur en verkoper van oude militaire voertuigen. Vanuit zijn loods in Nederweert organiseerde hij afgelopen zaterdag een kijkdag voor voertuigen die deze week geveild worden. Wat betaal je voor zo’n gerestaureerde tank?

Een eerdere veiling met een bijzondere oldtimer collectie leverde een ongekend hoog bedrag op.

Wie is Ivo Rigter?

Ivo Rigter is eigenaar van een restauratiebedrijf. Hij knapt oude gevechtstanks op. Voor hem begint het allemaal met interesse, die vervolgens wordt aangewakkerd. Zelf is hij ooit begonnen met een kleine jeep, maar nu staat zijn loods vol met bijzondere voertuigen. Van een aantal exemplaren wil hij nu afstand doen.

Rigter wordt vaak gevraagd of hij tanks beschikbaar kan stellen voor de oorlog in Oekraïne, maar hij benadrukt dat deze voertuigen niet meer inzetbaar zijn voor defensie. Ze vertegenwoordigen militair cultureel erfgoed en dienen als educatief middel om de jeugd te tonen waarmee hun voorouders zijn bevrijd.

Kijkdag in Nederweert

Tijdens de kijkdag werden er veel foto’s gemaakt en verhalen gedeeld. Een bezoeker herinnert zich dat zijn vader bij defensie heeft gewerkt en vaak met dergelijke tanks heeft gereden. Hoewel de tweedehands voertuigen prachtig zijn gerestaureerd, doet hij geen bod omdat zijn tuin te klein is.

Anderen, zoals Rik Combee uit Brabant, zijn wel serieus geïnteresseerd. Hij heeft eerder een tank gekocht die momenteel nog in stukjes in zijn boerderij staat. Voor Combee is het hebben van een tank net zo’n hobby als het verzamelen van postzegels.

Kans op een Leopard-tank

Heb je ooit gedroomd van een eigen tank? Dit is je kans! Een unieke Leopard-tank, overlevende van de Koude Oorlog en later verhuisd naar Griekenland, wordt geveild. Dergelijke tanks komen zelden op de particuliere markt, wat resulteert in veel media-aandacht en een grote toestroom van geïnteresseerden. Het startbod? Dat is een ‘kleine’ 75.000 euro!

Rigter zorgde ook hier voor de opknapbeurt. Hij belooft de koper unieke ervaringen: het geluid en de massieve 40 ton die zich voortbeweegt, bijvoorbeeld. Maar er is meer, je mag officieel de weg op met deze historische reus, mits je een groot rijbewijs en justitieel verlof voor het kanon hebt.

Mag je de weg op met een kanon?

Het proces om met de tank de weg op te mogen, vergt geduld. Ongeveer een jaar wachten voor justitieel verlof, nodig vanwege het kanon op de tank. De tank als Nederlandse trots, roept verbazing en bewondering op. Niet iedereen is echter overtuigd. In Goedemorgen Nederland argumenteerden gasten dat zo’n krachtig voertuig beter in gemeentehanden zou zijn, voor bijvoorbeeld een museum. “Met zo’n kanon de weg op, is dat niet gek?” merkten ze op.

Wanneer is de online veiling?

De veiling wordt georganiseerd in samenwerking met Tracks & Trade, een online veilingnetwerk voor historische militaire voertuigen. De online veiling begint op vrijdag 19 april, waarbij het openingsbod voor de Leopard tank dus is vastgesteld op 75.000 euro.

Op de website van Tracks & Trade kun je de totale collectie nog bekijken en vrijdag eventueel je bod uitbrengen:

Bekijk de beelden uit Nederweert terug

Bekijk de uitzendingen van Hart van Nederland en WNL Vandaag hieronder terug en beoordeel of je de collectie met oude militairen nog online wilt bekijken of zelfs een bod wilt uitbrengen.

Bron: wnl

Meer over: