Ga naar de inhoud

DragonFire Laserwapen hét antwoord op Russische drones in Oekraïne?

Update:
DragonFire laserwapen tegen drones aanvallen

Het Verenigd Koninkrijk heeft met succes een krachtig laserwapen getest, genaamd “DragonFire”. Het wapen kan drones uit de lucht schieten voor minder dan 12 euro per schot. Nu de noodzaak hoog is, willen de Britten dit wapen versneld inzetten tegen Russische drones in Oekraïne. Ondanks dat het nog niet perfect is.

Het nieuwe wapen DragonFire, bedoeld om drones en raketten neer te halen, was gepland om in te zetten voor 2027. De Britse minister van Defensie, Grant Shapps, heeft nu plannen onthuld om het geavanceerde laserwapen DragonFire versneld uit te rollen. Shapps, die het militaire onderzoekscentrum in Salisbury bezocht, wil de productie opvoeren gezien de lopende conflicten in Europa en op zee.

Een stap vooruit in moderne verdediging

DragonFire is niet zomaar een wapen. Met zijn 37 kanalen van elk 1,5kW laserstralen, die via spiegels gecombineerd worden voor extra kracht, belooft het zeer precies te zijn. Het kan zelfs een munt van een pond raken op een kilometer afstand. Ontwikkeld met een budget van 100 miljoen pond, toont het de potentie van laserwapens als kostenefficiënte verdediging.

In januari voltooide het Britse leger met succes de eerste test door een luchtdoel te raken, een prestatie die de weg baant voor gebruik op het slagveld. De test vond plaats boven de Hebriden, een uitgestrekte groep eilanden in de Atlantische Oceaan voor de westkust van Schotland.

Shapps benadrukte dat het wapen niet perfect hoeft te zijn om operationeel te zijn. Zolang het in grote lijnen werkt, kan het op het slagveld in Oekraïne ingezet worden en vanaf daar verder ontwikkeld. Dit maakt een mogelijke versnelling van het inzetten wat gemakkelijker.

De tekst gaat onder het bericht verder >>

Internationale race voor laserwapentechnologie

Het Verenigd Koninkrijk staat niet alleen in de ontwikkeling van laserwapens. Zowel de Verenigde Staten als Rusland experimenteren met soortgelijke technologieën om drone- en raketaanvallen af te weren. Echter, de effectiviteit en inzet van deze systemen in actuele conflictzones blijven onderwerp van speculatie.

Met DragonFire streeft het VK ernaar een voorsprong te nemen op dit nieuwe front van moderne oorlogsvoering. De potentiële inzet in Oekraïne zou niet alleen de defensiecapaciteiten van het land versterken, maar ook een belangrijk strategisch signaal uitzenden naar andere naties die betrokken zijn bij de ontwikkeling van geavanceerde wapentechnologieën.

Beelden van de testen met DragonFire

Bekijk de video hieronder >>

Bron: businessinsider_nl

Meer over: