Ga naar de inhoud

Protest van de NS: Treinen 3 minuten stil tegen geweld

Update:
NS geweld

In een krachtig protest tegen geweld zet de NS zaterdagavond alle treinen om 22.30 uur 3 minuten stil. Dit besluit volgt op een ernstig incident waarbij een conducteur mishandeld is. “Agressie en geweld tegen treinpersoneel moeten stoppen”, zegt NS-directeur Wouter Koolmees.

Het incident van afgelopen weekend is de druppel. “Tot hier en niet verder,” aldus Koolmees.

Details van het incident

Afgelopen weekend is een conducteur in een dubbeldekkertrein van een trap gegooid, geschopt en geslagen. Ook een machinist werd aangevallen. Een minderjarige verdachte is opgepakt, maar later vrijgelaten, en blijft verdacht. Het incident is het meest recente in een serie geweldsincidenten tegen NS-medewerkers. Met 1042 gemelde geweldsincidenten afgelopen jaar, een stijging van 8 procent ten opzichte van 2022, is het tijd voor actie.

NS lijkt meer een beveiligingsbedrijf

Ook Oscar van Elferen, woordvoerder van de NS gaf begin van deze maand al aan: “Mijn mensen moeten hun werk veilig kunnen doen. Het is van de zotte. Wij zijn een treinbedrijf. Wij willen mensen van A naar B rijden. Maar als je ziet wat voor maatregelen wij moeten nemen, lijkt het meer een beveiligingsbedrijf dan dat we de NS zijn en treinen rijden. Dat geeft wel aan hoe erg het is. Het NS-personeel eist actie tegen de toenemende agressie.”

Bekijk hieronder de uitzending van Hart van Nederland hierover. De tekst gaat onder de video verder >>

Acties en maatregelen

NS-directeur Koolmees stelt dat de NS maatregelen heeft genomen, zoals beveiligers en bodycams, maar roept op tot meer politieke actie voor snellere identiteitscontroles. Dit zou de politie ontlasten, escalatie voorkomen en verantwoordelijkheid afdwingen. Zaterdagavond horen de reizigers in alle NS-treinen waarom deze precies 3 minuten stilstaan: een duidelijk signaal tegen agressie en geweld.

Bron: NOS. Foto: Franckreporter voor Canva

Meer over: