Ga naar de inhoud

NS heeft te kampen met toenemend geweld tegen personeel

Update:
Geweld tegen NS personeel neemt toe

Er is een alarmerende toename van geweldsincidenten tegen medewerkers van de NS volgens de Nederlandse Spoorwegen. In 2023 steeg het aantal ernstige geweldsincidenten met 8% naar 1042, in vergelijking met 965 in het jaar daarvoor.

Details over de incidenten

De boosdoeners zijn overwegend reizigers zonder plaatsbewijs die agressief gedrag vertonen tegen het personeel. Als gevolg hiervan moest de NS in 2023 ruim 13.000 keer de politie inschakelen voor hulp. De NS registreert alleen zogenaamde “A-incidenten”, wat strafbare feiten zijn zoals ernstige verbale agressie en fysiek geweld waarbij soms zelfs gewonden vallen.

De continue stroom van incidenten in het openbaar vervoer heeft een diepgaande impact op de betrokken NS-medewerkers.

Geweld in het openbaar vervoer

Zo is vorig jaar een conducteur op het station van Schagen aangevallen door 2 mannen tijdens een kaartcontrole. Ze schopten, sloegen, trapten en beten de conducteur en staken hem zelfs met een schroevendraaier. De conducteur is nog steeds aan het herstellen van de fysieke en psychische schade die hij tijdens dit incident heeft opgelopen.

De tekst gaat onder het bericht verder >>

Het bredere plaatje: meer geweld in de samenleving

Volgens de NS weerspiegelen deze incidenten de problematiek in de samenleving. De agressie en intolerantie sinds de uitbraak van de coronacrisis is merkbaar in de cijfers. Er is met name sprake van ongewenst gedrag door asielzoekers, verwarde personen en een toename van algemene verharding.

Eelco van Asch, directeur Operatie en lid van de Raad van Bestuur NS, benadrukt dat het gedrag van deze daders schokkend en onacceptabel is. Hij geeft aan dat daders een schadeclaim en een OV-verbod kunnen verwachten, waarmee ze niet langer welkom zijn in de treinen.

Maatregelen tegen agressie

Het probleem doet zich al jaren voor.

Om het agressieve gedrag tegen te gaan, diverse maatregelen genomen: van het geven van weerbaarheidscursussen tot het toevoegen van meer bewakingspersoneel.

Details over de nieuwe acties zijn niet in het rapport genoemd. De ernst van de incidenten vraagt om effectieve preventieve maatregelen om de veiligheid van het NS-personeel te garanderen en de aangename sfeer in de treinen te behouden.

NS zet meer bewakingspersoneel in

Agressie en geweld op en rond het spoor is steeds vaker dagelijkse kost voor treinpersoneel en reizigers. Het aantal keren dat NS-medewerkers zijn geslagen, bespuugd en bedreigd is het afgelopen jaar flink gestegen. Waarbij NS-personeelsleden letsel opliepen.

NS-topman Wouter Koolmees kondigt maatregelen aan.

De tekst gaat onder de video verder >>

NS conducteurs zijn klaar met het geweld

Conducteur Mario laat weten op tiktok klaar te zijn met het geweld en agressie tegen NS-personeel.

Bekijk de video met conducteur Mario hieronder >>

@nosstories

Volgens de NS is het aantal meldingen van treinpersoneel over agressie vorig jaar met 30 procent gestegen ⛔ #trein #geweld #NOSstories

♬ origineel geluid – NOS Stories

Bron: limburger

Meer over: