Ga naar de inhoud

Duurste auto ter wereld: de Rolls-Royce Arcadia Droptail

Update:
Rolls-Royce

Maak kennis met de duurste auto ter wereld: de Rolls-Royce Arcadia Droptail. De auto doet denken aan een superjacht op wielen en heeft een prijskaartje van 28,5 miljoen euro. Wie de eigenaar is of wordt, is (nog) niet bekend.

Het heeft de Britse autofabrikant zo’n 5 jaar gekost om de auto te ontwikkelen. De Arcadia Droptail is vernoemd naar een mystiek, paradijselijk land waar de oude Grieken van droomden.

Alles weer met de hand gemaakt

Het houten dek-oppervlak op het achter-paneel en het houten dashboard zijn allemaal met de hand gemaakt, zoals we gewend zijn van Rolls-Royce. 

De tekst gaat onder de video verder >>

Dat proces alleen al heeft zo’n 8.000 uur in beslag genomen, oftewel 3,5 jaar fulltime arbeid. Speciaal voor het kostbare hout is een lak ontwikkeld, zodat het niet bij het eerste het beste regenbuitje verkleurt. De Rolls-Royce Arcadia Droptail heeft een witte carrosserie, ingelegd met aluminium- en glasdeeltjes. De kleur lijkt simpel wit, maar door kleine stukjes aluminium en glas schittert de Rolls prachtig in de zon.

V12 goed voor 600 pk

De Rolls wordt aangedreven door een 6,75 liter V12 motor van Rolls-Royce zelf. Die levert ruim 600 pk op. Genoeg om in 5 seconden van 0 naar 100 km/u te spurten. Niet topsnel, maar daar gaat het niet om bij Rolls Royce. Snel genoeg voor een cabriolet. Voor de carrosserie gebruikte de autofabrikant een koolstofvezel geïnspireerd op Formule 1-racewagens. 

Rolls-Royce programma naar eigen smaak

De duurste auto ter wereld was de Boat Tail, eveneens van Rolls-Royce, met een verkoopprijs van 26 miljoen euro. Ook deze luxe cabriolet is gebouwd met jachtachtige kenmerken. De eigenaar is de zoon van een parelfabrikant. 

Zowel de Arcadia Droptail als de Boat Tail maken onderdeel uit van het Rolls-Royce coachbuild-programma. Als je een Rolls-Royce Cullinan, Ghost of Phantom te gewoontjes vindt, kun je binnen dit programma een auto helemaal naar je eigen smaak laten ontwikkelen door de Britse autofabrikant.

Top 5 van de duurste auto’s op dit moment:

  1. Rolls-Royce La Rose Noire Droptail | 28,5 miljoen euro
  2. Rolls-Royce Boat Tail | 26 miljoen euro
  3. Bugatti La Voiture Noire | 16.5 miljoen euro
  4. Pagani Zonda HP Barchetta | 15 miljoen euro
  5. SP Automotive Chaos | 13.7 miljoen euro

Elke Rolls zijn unieke koetswerk

Wat maakt een Rolls-Royce veel duurder dan andere topmerken als Bugatti, Bentley en Koenigsegg? Een auto ontwikkelen kost veel geld. Alle Rolls-Royces krijgen een uniek koetswerk, gekozen door de klant. Het platform dat gebruikt wordt voor alle projecten blijft wel hetzelfde en kennen we van de Phantom.

De duurste en beste materialen

In geval van de duurste auto’s ter wereld komt het totaalbedrag, van ontwerp tot ontwikkeling bij 1 klant te liggen. Bij de andere ‘doorsnee’ modellen worden de productiekosten verdeeld over alle kopers. Zelfs als het platform al ontwikkeld is, kost het maken van een Rolls miljoenen euro’s. Daarbij worden auto’s van Rolls-Royce altijd uitgerust met de duurste en beste materialen die er zijn.

Ook dure auto’s lopen helaas wel eens schade op. Bekijk de video >>

Bronnen: Autovisie, AD, ED. Foto: Jay Pizzle by Canva

Meer over: