Ga naar de inhoud

Aantal oldtimers flink gestegen, meer keuze dan ooit

Update:
oldtimer mecedes

Het aantal oldtimers in Nederland is flink gestegen, blijkt uit cijfers van het CBS. In 5 jaar tijd groeide het aantal met 28% naar 217.000. Vooral auto’s van 50 tot 60 jaar oud zijn mateloos populair.

Populaire merken en kleuren

Volkswagen voert de lijst aan als meest voorkomende merk. De meest geregistreerde oldtimer in de afgelopen 5 jaar blijkt de blauwe Volkswagen Kever te zijn. Ook de Volkswagen Golf wordt steeds vaker als oldtimer geregistreerd. Die zijn inmiddels ook een halve eeuw oud.

De gemiddelde leeftijd van een oldtimer is 53 jaar. ‘”We zien dat mensen het leuk vinden om de auto van hun vader te hebben”, zegt Peter Staal, directeur van de Koninklijke Nederlandsche Automobiel Club (Knac) op BNR .

Blauw, rood en groen meest geliefd

Volkswagen, Mercedes en Citroën vormen de de top 3 onder oldtimerbezitters. De kleuren blauw, rood en groen zijn zijn het het meest geliefd met blauw aan kop. De oudjes zijn verantwoordelijk voor 0,2% van de jaarlijkse autokilometers in Nederland.

Lees verder onder de video’s >>>

Wat maakt de oldtimer zo populair?

Vroeger kochten mensen meestal een oldtimer vanwege de voordelige kosten, maar tegenwoordig wordt een oldtimer ook aangeschaft als investering. Bij investeringen geldt immers het principe van vraag en aanbod. De aanzienlijke vraag naar oldtimers, resulteert in aanzienlijke waardestijgingen van oldtimers. De grote vraag naar oldtimers wordt gedeeltelijk verklaard door de gunstige economische situatie en de lage rentestanden. Een oldtimer kan een hoger rendement bieden dan een spaarrekening.

De stijging van het aantal oldtimers in Nederland heeft ook te maken met het feit dat de recente oldtimers technisch steeds beter zijn.

Waar kom je de meeste oldtimers tegen?

In sommige gemeenten kom je vaker en sneller een oldtimer tegen dan elders. Alphen-Chaam en Opmeer spannen hierin de kroon, met 41 oldtimers per 1000 inwoners.

Dat er zoveel oldtimers in ons land rondrijden heeft volgens Staal onde rneer te maken met de groei van het Nederlandse wagenpark. “Daarmee groeit ook het segment klassieke auto’s.”

Milieuschade valt mee

Onder een oldtimer verstaan we in Nederland auto’s die 40 jaar of ouder zijn. Ze zijn vrijgesteld van wegenbelasting. Deze regel geldt sinds 2014. Hoewel oude auto’s het milieu aanzienlijk meer belasten dan nieuwe, valt de totale milieuschade uiteindelijk erg mee als je bedenkt hoe weinig kilometers er doorgaans in wordt gereden.

Volgens Staal is dat 0,2 procent van alle gereden kilometers in Nederland. Per oldtimer is dat gemiddeld zo’n 1800 kilometer per jaar. “Bovendien komen er allemaal producten aan voor schone benzine. Ook dat helpt qua uitstoot”, aldus Staal.

Het oldtimerfeest stopt in 2028

Er is een overgangsregeling voor auto’s tussen 25 en 40 jaar, die loopt tot 2028. Het oldtimerfeest komt ten einde in 2028. Dan is de laatste instroming van auto’s die nog klassieker mogen worden. Auto’s van na 1988 komen niet meer in aanmerking voor die oldtimer status.

Als je voor een oldtimer gaat

Heb je je oog op een oldtimer laten vallen, denk dan hieraan:

  • Controleer de staat van de auto, de historie, eventuele schade en de waarde van vergelijkbare modellen.
  • Kijk naar de regels en voorschriften omtrent het importeren van een oldtimer in het land van herkomst en het land van bestemming.
  • Schakel een betrouwbare importeur in met ervaring in met het importeren van oldtimers. Hij helpt je met het vinden van de juiste auto, het regelen van het transport en de benodigde documentatie.
  • Zorg voor de juiste papieren: kentekenbewijs, de aankoopfactuur, APK-keuringsbewijs en eventuele douanepapieren.

Hoe verzeker je een oldtimer?

Het aanvragen van een oldtimerverzekering is eenvoudig en snel. Selecteer simpelweg je voertuig, bereken de premie en vraag vervolgens de verzekering eenvoudig online aan. Indien je meerdere oldtimer bezit, informeer dan naar een verzamelpolis voor oldtimers.

Bronnen: BNR, Automotive, NOS. Foto: Mike Bird voor Canva

Meer over: