Ga naar de inhoud

De jeugd kiest massaal voor de motor

Update:
Toename jongeren met motor

Uit recente cijfers van de BOVAG en RAI Vereniging blijkt dat jongeren tussen de 18 en 25 jaar steeds vaker een motor aanschaffen. De afgelopen 10 jaar steeg het aantal motoren met gemiddeld 44,5%. Dit zijn de belangrijkste redenen:

Extreme toename van motoren op de weg

Jongeren omzeilen graag de files en beschouwen de motor als een flexibel vervoersmiddel, of zelfs als statussymbool in het verkeer. Afgelopen jaar kozen maar liefst 21.641 jongvolwassenen voor een motor. De grote meerderheid ging hierbij voor een tweedehands model. 1500 jongeren schaften een nieuwe motor aan.

Groeiende populariteit en praktijkexamens motor

Volgens Stijn Oosterhoff, woordvoerder van de BOVAG, illustreert de toegenomen belangstelling van jongeren voor motoren een algemene trend in de branche. Motoren winnen over de hele linie aan populariteit.

De tekst gaat verder onder de afbeelding >>

Deze trend weerspiegelt ook het toenemende aantal jongeren dat slaagt voor hun motorrijbewijs. Bijna de helft van alle uitgereikte rijbewijzen gaat inmiddels naar deze groep. In 2023 slaagden 33.500 jongeren voor hun praktijkexamen, een significante stijging ten opzichte van de 19.000 in 2014.

Daarnaast is het aantal motoren op de Nederlandse wegen gestegen van 710.000 tot 800.000 in het afgelopen decennium.

Veranderende rol van de motor

Oosterhoff benadrukt dat de motor allang niet meer alleen een vrijetijdsproduct is. Steeds vaker wordt het gebruikt voor woon-werkverkeer, dankzij de flexibiliteit en snelheid die het biedt.

Deze verschuiving naar alledaags gebruik onderstreept de motor als waardevolle aanvulling op de beschikbare mobiliteitsopties. De BOVAG is enthousiast over de groeiende populariteit van motoren onder jongeren. Maar met toch al een flinke toename van het aantal verkeersdoden is het voor de andere weggebruikers extra opletten met de nieuwe gangmakers.

Bron: BOVAG, RAI Vereniging.

Meer over: