Ga naar de inhoud

Opperbevelhebber waarschuwt Zweden voor oorlog met Rusland

Update:
oorlog leger

“Bereid je mentaal voor op oorlog.” Deze boodschap geeft de opperbevelhebber van het Zweedse leger Micael Byden de Zweedse bevolking mee. De oorlogsdreiging is sinds de Tweede Wereldoorlog niet meer zo ernstig geweest, zo klinkt het. “Rusland is en blijft een bedreiging voor Zweden.”

Byden toonde op een defensiebijeenkomst een foto van de verwoestende oorlog in Oekraïne. Zijn commentaar luid: “dat kan ook hier gebeuren.” Hij krijgt bijval van de minister van Defensie Carl-Oskar Bohlin. “Zweden moet zich mentaal voorbereiden op een mogelijke oorlog met Rusland”, zo stellen beiden.

Kinderen gerustgesteld

De grimmige boodschap wordt veelvuldig besproken in Zweden. De boodschap veroorzaakt zoveel onrust dat de legerleider in het Zweedse jeugdjournaal moest optreden om kinderen gerust te stellen. De Zweedse kinderrechtenorganisatie kreeg ineens veel telefoontjes van bezorgde jongeren die alarmerende berichten op TikTok hadden gezien.

Wachten is op NAVO-lidmaatschap

Sommige Zweden zijn blij dat het leger de mensen heeft wakker geschud. Ze stellen dat Zweden in een bubbel leeft en denkt dat de oorlog zal overwaaien. Meer zorgen zijn er over dat het land te veel rekent op steun van de NAVO. Zweden wacht op het NAVO-lidmaatschap. Gebeurt dat niet snel dan is de veiligheid van het land in gevaar, zo wordt geredeneerd.

‘Kan ik het land ontvluchten?’

“Kan ik het land ontvluchten in oorlogstijd? Worden alle geregistreerde verpleegsters ingezet in de oorlog? Is het ongepast om nu kinderen te krijgen?” Het zijn vragen die Zweden zich stellen naar aanleiding van de berichten. Voormalig premier Magdalena Andersson zegt dat – hoewel de veiligheidsdiensten op scherp staan – het niet zo is dat oorlog voor de deur staat.

Meer investeren in defensie

Anderen noemen de boodschap van de legertop een storm in een glas water. De legertop vindt dat er te weinig wordt geïnvesteerd in de militaire verdediging van Zweden. Op deze manier wil ze daar druk achter zetten. Zweden heeft een goed getraind leger. Maar dat is relatief klein vergeleken met de rest van Europa. 

Hoe zit het met Nederland?

Frederik Mertens strategisch analist bij het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS) vindt de boodschap van de Zweedse opperbevelhebber terecht, zegt hij tegen RTL. “De oorlogsdreiging in Zweden is net zo reëel als voor de rest van Europa”, aldus Mertens. “Het is geen leuke boodschap, maar een oorlog is niet ondenkbaar.”
Ook Nederland bevindt zich volgens hem in gevaarlijke tijden. We kijken al heel lang naar oorlog als een ver van mijn bed show. Die comfortabele tijden zijn volgens Mertens voorbij.

Bronnen: HLN, RTL

Meer over: