Ga naar de inhoud

Zijn er schuilkelders in Nederland voor als er oorlog uitbreekt?

Update:

Met de oorlog in Oekraïne wordt ook de dreiging in Europa steeds groter. Wat als het zover komt? Zijn er dan schuilkelders of andere plekken in Nederland om te schuilen voor een luchtaanval? 

De situatie in Oekraïne

Op 24 februari 2022 viel de Russische president Poetin na maandenlange dreigingen Oekraïne binnen. Die dag verklaarde hij officieel de oorlog in het land. Hij heeft dit gedaan omdat Oekraïne deel wil uitmaken van de NAVO: een militaire samenwerking tussen de Verenigde Staten en bijna alle Europese landen, getekend na de Tweede Wereldoorlog. Na de Koude Oorlog sloten zich nog meer Oost-Europese landen aan. Poetin ziet dit als een dreiging voor Rusland, omdat de NAVO hiermee steeds dichter bij zijn grens komt. Om te voorkomen dat ook Oekraïne zich aansluit, is hij daarom nu deze oorlog begonnen. Natuurlijk ligt de situatie een stuk complexer, maar dit is in het kort wat de situatie nu is.

Derde wereldoorlog?

Ondanks dat Poetin alleen aan Oekraïne de oorlog heeft verklaard, heeft hij wel gedreigd dat er grote consequenties zullen zijn voor alle landen die hem in de weg staan. Ook gaf hij 27 februari de opdracht om meer kernwapens gereed te maken: een direct dreigement aan het adres van de NAVO-landen. Als Poetin een militaire operatie start in één van deze NAVO-landen, is een derde wereldoorlog een feit. Wat als het zover komt? Waar kun je als Nederlander het beste schuilen in het geval van luchtaanvallen?

Schuilkelders in Nederland

Officieel zijn er geen openbare schuilkelders in Nederland meer. In de Tweede Wereldoorlog had men particuliere schuilkelders in hun tuin of onder hun huis als zij daar de ruimte en het geld voor hadden. Na de Tweede Wereldoorlog werden er wel openbare schuilkelders gebouwd tijdens de Koude Oorlog, omdat ook toen, net als nu, een dreiging met nucleaire wapens was. Deze atoomschuilkelders bevinden zich met name in metrostations, zoals in Amsterdam en Rotterdam.

In de jaren 80 besloot het ministerie van Binnenlandse Zaken dat het schuilkelderbeleid niet meer nodig was. Alle andere openbare schuilkelders die ooit gebouwd zijn worden nu anders gebruikt, bijvoorbeeld als opslagruimtes en parkeergarages. Deze kelders kunnen bij serieuze oorlogsdreiging wel weer in werking worden gesteld. Op dit moment bevatten alleen enkele gebouwen van de Rijksoverheid, zoals het Stadhuis in Amsterdam, ‘bunkers’ waar prominente Nederlands kunnen schuilen in het geval van calamiteiten.

Waar schuilen tijdens oorlog?

Waar kun je dan terecht, mocht het risico op een luchtaanval groot worden? Er zijn nog veel plekken die niet meer officieel functioneren als openbare schuilkelder, maar waar je nog wel terecht kunt. Op Forten.info vind je een lijst van al deze plekken en de staat waarin ze zich bevinden. In bijvoorbeeld de Gemeentegrot in Valkenburg kunnen 10.000 mensen schuilen. Maar ook in vele voetgangerstunnels van trein- en metrostations kan er geschuild worden. Zo kunnen er in het metrostation Beurs in Rotterdam 15.000 mensen terecht en is er op Utrecht Centraal een voetgangerstunnel die gasdicht kan worden afgesloten.

Meer over: