Ga naar de inhoud

Inzet drones voor transport medicijnen en bloed

Update:

Binnenkort gaan de Luchtverkeersleiding Nederland, ANWB en KPN nieuwe proeven uitvoeren om medische goederen zoals medicijnen, bloed en labmonsters per drone te vervoeren. Het uiteindelijke doel is om spoedeisend transport van medische goederen sneller en goedkoper op de plaats van bestemming te krijgen. Lees hier hoe dit precies werkt. 

Spoedeisend transport kan sneller én goedkoper

De drones die worden gebruikt voor het vervoer van medische zaken zijn groter en vliegen hoger dan hobbydrones. De 1e testvluchten tussen vestigingen van het Isala-ziekenhuis in Zwolle en Meppel vonden al plaats in 2021. In de 1e helft van dit jaar vinden nieuwe proeven plaats om te onderzoeken hoe de drones veilig door het Nederlandse luchtruim kunnen vliegen. De drones hebben vleugels en vliegen over een digitale corridor, speciaal gereserveerd voor drones naast het reguliere luchtruim. Tijdens de vlucht communiceert de drone met een Unmanned Traffic Managementsysteem (UTM), wat de vluchten veiliger en efficiënter moet maken. Volgens de betrokken partijen wordt met de digitale corridor voor drones een volgende stap gezet om bemande en onbemande luchtvaart samen veilig te laten vliegen in het Nederlandse luchtruim. Het doel is om zo spoedeisend transport van medische goederen sneller en goedkoper op de plaats van bestemming te krijgen.

Toekomst: steeds meer onbemande luchtvoertuigen

Later dit jaar worden ook op andere locaties in Nederland dronevluchten uitgevoerd, waaronder in de buurt van Rotterdam. Zo wordt ervaring opgedaan in een drukker luchtruim vanwege de nabijheid van Rotterdam-The Hague Airport. Het uiteindelijke doel is om onder alle mogelijke omstandigheden ervaring op te doen. “In de nabije toekomst zullen steeds meer onbemande luchtvaartuigen een plaats krijgen naast ander vliegverkeer”, aldus Maartje van der Helm, CEO van de Luchtverkeersleiding Nederland. De ANWB gaat de medische dronetransporten uitvoeren, de UTM-technologie wordt geleverd door Altitude Angel en KPN verzorgt de verbindingen en meerdere digitale diensten.

Drones gaan de gezondheidszorg toegankelijker en efficiënter maken

“ANWB heeft plannen om een landelijk dronenetwerk op te zetten”, aldus de organisatie vorig jaar in een interview met Bright. Volgens een ANWB-directrice zijn drones veiliger zijn dan traditionele spoedtransporten. Nu rijdt een auto met blauwe zwaailichten naar een ziekenhuis met twee zakjes bloed, terwijl je dat perfect met een drone kan doen. Dat vooromt een hoop onveilige verkeerssituaties. 

ANWB ziet ook mogelijkheden om de gezondheidszorg toegankelijker en efficiënter te maken met behulp van drones. Niet elk ziekenhuis beschikt over een laboratorium om bloed te testen, waardoor patiënten soms langer in het ziekenhuis moeten blijven in afwachting van resultaten. Als drones labmonsters sneller kunnen afleveren, krijgen patiënten eerder een uitslag. Het dronenetwerk kan ook worden ingezet voor het leveren van dringende medicatie. Meerdere landen zijn bezig met het opzetten van speciale corridors voor dronevervoer, waaronder het Verenigd Koninkrijk.

Waarvoor worden drones momenteel nog meer ingezet?

Drones, ook wel onbemande luchtvaartuigen genoemd, worden voor verschillende doeleinden ingezet. In de afgelopen jaren hebben drones steeds meer terrein gewonnen en worden ze op steeds meer manieren gebruikt. 1 van de meest bekende toepassingen van drones is in de luchtvaartindustrie, waar ze worden gebruikt voor luchtfotografie en -videografie, inspectie van vliegtuigen en luchthavens, en het monitoren van de luchtvaartveiligheid.

Drones worden ook gebruikt voor landbouwtoepassingen, zoals het monitoren van gewassen en het aanbrengen van pesticiden en meststoffen op specifieke locaties. Een ander veelvoorkomend gebruik van drones is in de bouwsector, waar ze worden gebruikt voor het maken van 3D-modellen van bouwterreinen en gebouwen, inspecties op moeilijk bereikbare plaatsen en het beheer van bouwprojecten. Verder worden drones ingezet voor de beveiliging van gebouwen en evenementen, het monitoren van milieu- en natuurrampen, en het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek. Tot slot worden ze gebruikt voor het monitoren van patiënten en het leveren van medische hulp in afgelegen gebieden. 

Ook iteressant om te lezen:

Meer over: